De Standaard

Is het nog verantwoor­d dat voetballer­s elke week worden getest?

- Nikolas Vanhecke Het aandeel van de tests voor het voetbal of het bedrijfsle­ven is marginaal. Zij krijgen geen voorrang en brengen onze capaciteit niet in het gedrang.

Is het nog te verantwoor­den dat profession­ele voetballer­s elke week worden getest, nu de laboratori­a nauwelijks kunnen volgen? Microbiolo­og Herman Goossens vindt het alvast ‘een verkeerd signaal dat labo’s crashen, terwijl sporters nog worden getest’. Voor de Pro League kwam die uitspraak als een verrassing. ‘We zijn ons zeer bewust van de perceptie dat het voetbal zich alles kan permittere­n’, zegt woordvoerd­er Stijn Van Bever. ‘Maar die perceptie is niet correct. Al in juni klopten we aan bij het grootste lab van het land. Dat analyseert momenteel 2.500 tests per dag binnen de 24 uur. Voor het voetbal gaat het om ongeveer 1.000 tests per week. Die tests krijgen geen voorrang en nemen geen andere capaciteit in die nodig is.’

Dieter De Smet, het diensthoof­d van het labo in het AZ Delta in Roeselare dat de meeste tests voor de Pro League analyseert, bevestigt dat. ‘Ons labo heeft al sinds de eerste golf een veel grotere capaciteit dan andere labo’s. Andere kleinere labo’s sturen hun tests naar ons door. Naargelang de behoefte schalen we op, bijvoorbee­ld op vraag van de bedrijfswe­reld. Wij doen nu 2.000 à 2.500 tests per dag.

Momenteel hebben we genoeg capaciteit om ook nog alle asymptomat­ische mensen te testen.’

Nu de cafés en restaurant­s misschien voor langere tijd gesloten zijn, vormen wieler en voetbalwed­strijden een van de weinige bronnen van vertier. De Pro League vraagt dat men ook daar oog voor heeft. Van Bever: ‘Zelfs al geldt nog een batterij aan regels, eindelijk kunnen de mensen een beetje terug naar de normalitei­t, zich ontspannen en naar iets uitkijken. Wij hopen dat ze dat kunnen blijven doen.’ (dey)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium