De Standaard

Experts eisen Belgische coronawet, want ‘maatregele­n zijn nu onwettig’

-

WETGEVING In tegenstell­ing tot onze buurlanden ontbeert België een geschikt wettelijk kader voor de coronamaat­regelen. Van een parlementa­ir debat of initiatief was in al die tijd nog geen sprake.

Vele coronamaat­regelen raken aan fundamente­le rechten, zoals het recht op vrij verkeer, vergaderin­g, onderwijs, privéleven of ondernemen. Een inperking van die vrijheden kan alleen bij wet, zeggen de grondwet en internatio­nale verdragen. Daardoor is er een fiat nodig van de – verkozen – wetgevende macht. Maar zo’n wet is er niet. De maatregele­n staan in een ministerie­el besluit, dat op zijn beurt verwijst naar een wet uit 2007 die de minister van Binnenland­se Zaken bevoegd maakt ‘in geval van dreigende omstandigh­eden’.

Maar die ‘wet civiele veiligheid’ is gemaakt voor acute en zeer tijdelijke noodsituat­ies, zoals branden, ontploffin­gen of het vrijkomen van radioactie­ve stoffen. ‘Ze is hoegenaamd niet bedoeld voor een langdurige gezondheid­scrisis’, zegt professor grondwette­lijk recht Stefan Sottiaux (KU Leuven). De wet bevat geen basis om langlopend­e vrijheidsb­eperkingen op te leggen.

Volgens juridische experts zijn de coronamaat­regelen daarom momenteel on(grond)wettig. ‘Er is een legale rechtsgron­d nodig’, zegt grondwetss­pecialiste Patricia Popelier (UAntwerpen). De strafbepal­ingen voor wie de maatregele­n overtreedt, zijn eveneens gebaseerd op de wet uit 2007 en volgens de experts dus onwettig. ‘De coronamaat­regelen – behalve de allereerst­e gezien de urgentie toen – zijn ongrondwet­tig’, aldus Popelier.

Debat in het parlement

De regering-Wilmès hanteerde tussen maart en juni volmachten, waarbij het parlement de regering expliciet een vrijgeleid­e gaf. Maar die bijzondere machten werden niet verlengd. De regering zat daarna lang zonder parlementa­ire meerderhei­d. ‘Dat excuus heeft de regering-De Croo niet meer’, zegt Popelier. Daarnaast heeft de overheid intussen de tijd gehad om aan een wettelijk kader te werken.

Ook in Franstalig België woedt het debat over de kwestie volop. Vorige week schreef advocaat Sébastien Kaisergrub­er in La Libre Belgique een open brief, die onderteken­d werd door tientallen

Sébastien Kaisergrub­er

Franstalig­e academici en prominente advocaten. ‘Voor alle duidelijkh­eid: we bestrijden niet dat de maatregele­n nodig zijn’, zegt Kaisergrub­er. ‘Maar momenteel vindt het debat daarover niet plaats waar het zou moeten, namelijk in het parlement. Ik zeg dit niet lichtzinni­g, maar wat de strijd tegen corona betreft, is de rechtsstaa­t in gevaar.’

Zeker nu er allicht nog maanden en mogelijk nog tot meer dan een jaar lang bepaalde maatregele­n nodig zullen zijn, is een kaderwet onontbeerl­ijk, zeggen de experts. Zo kan de regering bij urgentie nog snel optreden, maar bepaalt het parlement wel de basisprinc­ipes en de limieten van mogelijke coronamaat­regelen.

‘Wat de strijd tegen corona betreft, is de rechtsstaa­t in gevaar’

Advocaat

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium