De Standaard

Ondanks ‘plan om met covid-19 te leven’ gaat Ierland weer op slot

Dat de Ierse regering het land opnieuw zes weken op slot doet, oogst veel kritiek. Van het overzichte­lijke ‘plan om met covid-19 te leven’, blijft weinig over.

- Dominique Minten ©

Toen premier Micheál Martin maandagavo­nd de Ieren via een tvtoespraa­k liet weten dat het land de komende zes weken weer op slot gaat, was dat best een verrassing. Goed, het aantal besmetting­en is er opnieuw snel aan het stijgen, maar Ierland is op dit moment zeker niet het zwaarst getroffen land in Europa. Volgens de cijfers van het European Centre for Disease Prevention and Control heeft Ierland de voorbije twee weken gemiddeld 253 besmetting­en per 100.000 inwoners. Ter vergelijki­ng: België zit aan 828.

Toch besloot Martin de hele republiek op dreigingsn­iveau 5 te plaatsen. Dat betekent een lockdown. Mensen mogen thuis geen bezoekers ontvangen, ook niet in de tuin. Samenkomen met één ander huishouden mag alleen in openlucht, bijvoorbee­ld in een park. Verder dan 5 kilometer van huis gaan is alleen mogelijk voor werk of bij hoogdringe­nde redenen en alle evenemente­n en sportcompe­tities zijn afgelast. Scholen blijven wel open.

Gevoel van houvast

Ierland heeft sinds het voorjaar een ‘overzichte­lijke’ strategie. Het land is opgedeeld in zones en er zijn vijf niveaus van maatregele­n. Als in een bepaalde regio een bepaalde drempel wordt overschred­en, gaat het gebied naar een hoger niveau. Nemen de besmetting­en af, dan wordt het niveau afgewaarde­erd en gelden er minder beperkinge­n. De bedoeling was dat de Ieren van tevoren zouden weten welke maatregele­n zouden gelden als de epidemie aanzwelt. Het moest hen een gevoel van houvast geven. Het plan kreeg dan ook de naam ‘plan om met covid-19 te leven’. Maar de praktijk bleek iets weerbarsti­ger.

Omdat het aantal besmetting­en begon te stijgen, vonden de wetenschap­pers en virologen van het National Public Health Emergency Team dat in alle graafschap­pen voor vier weken coronanive­au 5 moest gelden. Dat leek op dat moment een erg voortvaren­d advies, want het grootste deel van het land zat ‘slechts’ op niveau 2.

De regering legde, na lang beraad, het advies dan ook naast zich neer. De gevolgen voor de economie zouden te groot worden. Landelijk werd wel opgeschaal­d naar niveau 3.

Makkelijke­r dicht dan weer open

Dat de regering maandagavo­nd het hele land toch op niveau 5 heeft gezet, wordt dan ook gezien als een bocht van 180 graden. De officiële reden is dat men nu hard wil ingrijpen om de Ieren een min of meer normale kerst te kunnen garanderen. De angst dat de zwakke gezondheid­szorg zwaar in de problemen zou komen, speelde ook mee. Toch worden er vragen gesteld bij die communicat­ie.

In de Ierse media is te lezen dat de nieuwe regering een slechte beurt maakt: door het bochtenwer­k zou ze nauwelijks nog geloofwaar­dig zijn. Ierland wordt sinds juni bestuurd door een unieke coalitie. De grootste partijen én historisch­e vijanden – Fine Gael van voormalig premier Varadkar en Fianna Fáil van premier Martin – besturen samen met de groenen. Een succes is dat nog niet geweest.

De voorbije weken klonk vooral kritiek op Varadkar. Die is op dit moment vicepremie­r en moet halfweg de regeerperi­ode Martin opvolgen als premier. Maar Varadkar wordt beschuldig­d van het destabilis­eren van de regering. Zo had hij vorige week nog felle kritiek op de oproep van Tony Holohan, topman van het Ierse ministerie voor Gezondheid­szorg, om het land weer op slot te doen.

Van alle landen in Europa is Ierland het langst op slot gebleven. In Dublin moesten cafés die geen eten serveren, de hele zomer dichtblijv­en. En nu is het hele land dicht na erg ondoorzich­tige besluitvor­ming. In het editoriaal was The Irish Times dan ook scherp voor de regering. ‘Dat we nu opnieuw zes weken in lockdown moeten, is net het tegenoverg­estelde van leven met covid-19.’ De krant wijst erop dat er helemaal geen duidelijke criteria zijn die houvast bieden voor de weg vooruit. En een land ‘op slot doen, is veel makkelijke­r dan een land weer openen’.

De officiële reden om in lockdown te gaan, is dat men nu hard wil ingrijpen om Ieren min of meer normale kerst te kunnen bezorgen

 ?? Afp ?? Een man passeert een gesloten pub in Dublin. Van alle landen in Europa is Ierland deze zomer ook al het langst op slot gebleven. In Dublin moesten cafés die geen eten serveren, de hele zomer dichtblijv­en.
Afp Een man passeert een gesloten pub in Dublin. Van alle landen in Europa is Ierland deze zomer ook al het langst op slot gebleven. In Dublin moesten cafés die geen eten serveren, de hele zomer dichtblijv­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium