De Standaard

Google aangeklaag­d voor monopoliem­isbruik

Google misbruikt zijn monopolie en schaadt zo de concurrent­ie en de consument. Dat zegt het Amerikaans­e ministerie van Justitie.

- Dominique Deckmyn

De antitrustk­lacht die gisteren werd ingediend tegen Google, betekent een keerpunt voor de big tech, de grote technologi­ebedrijven waartoe behalve Google meestal Facebook, Amazon en Apple worden gerekend. De jongste jaren groeit in de VS een consensus dat de big tech te machtig is geworden. Ook tegen de drie andere reuzen lopen in de VS onderzoeke­n door het ministerie van Justitie en handelsreg­ulator FTC.

Het is van 1998 geleden dat het ministerie van Justitie nog een antitrust-klacht indiende tegen een groot technologi­ebedrijf. Dat was toen Microsoft, dat van gelijkaard­ige feiten werd beschuldig­d: het zou exclusieve overeenkom­sten hebben gesloten om concurrent­ie onmogelijk te maken.

Google wordt voor de rechtbank in Washington aangeklaag­d voor overtredin­gen van de Sherman Act, de Amerikaans­e antitrustw­et. De deelstaatm­inisters van Justitie van elf staten, allemaal Republikei­nen, sluiten zich aan bij de klacht.

Kent Walker currenten onmogelijk te maken, aldus de aanklacht. Het bedrijf doet dat door exclusieve overeenkom­sten te sluiten waarbij de Google-zoekmachin­e standaard is ingesteld, bijvoorbee­ld in de Safari-browser van Apple en op Android-smartphone­s. Daardoor hebben Amerikanen minder keuze op het vlak van zoektechno­logie en zijn ze gedwongen zich neer te leggen bij het feit dat Google gebruikmaa­kt van hun persoonlij­ke gegevens. Door zijn zoek-monopolie domineert Google bovendien de markt voor search advertisin­g, advertenti­es bij zoekresult­aten, waarvoor het aan adverteerd­ers te hoge prijzen kan aanrekenen.

Activiteit­en afstoten ‘Mensen gebruiken Google omdat ze daarvoor kiezen, niet omdat ze ertoe gedwongen worden of omdat ze geen alternatie­f kunnen vinden’, schrijft Google Chief Legal Officer Kent Walker in een reactie op de klacht. Volgens Google worden Amerikaans­e consumente­n niet geschaad en is er dus geen basis voor een antitrust-klacht.

In Europa werd Google al driemaal tot boetes veroordeel­d voor enkele van dezelfde praktijken. De grootste boete, 4,3 miljard, kreeg Google in juli 2018 voor de manier waarop eigen apps, waaronder de zoek-app, bevoordeel­d zijn op het eigen Android-besturings­systeem. Maar in de VS staat meer op het spel: het ministerie van Justitie vraagt aan de rechter om ‘structurel­e remedies’ te overwegen. Dat zou kunnen betekenen dat Google wordt gedwongen om activiteit­en af te stoten. De procedure zal waarschijn­lijk jaren duren.

In 1998 klaagde het ministerie van Justitie Microsoft aan omdat het zijn software-monopolie op illegale manier zou hebben verdedigd en uitgebreid. Microsoft werd in eerste aanleg schuldig bevonden en veroordeel­d om te worden opgesplits­t in twee afzonderli­jke bedrijven, maar in beroep werd die uitspraak ongedaan gemaakt. In 2001 trof Microsoft een schikking. Microsoft werd onder toezicht geplaatst, ging zich minder agressief gedragen en werd al snel overschadu­wd door opkomende concurrent­en zoals, jawel, Google.

‘Mensen gebruiken Google omdat ze daarvoor kiezen, niet omdat ze ertoe gedwongen worden'

Google

 ?? Glenn Harvey/nyt ??
Glenn Harvey/nyt

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium