De Standaard

Onbekenden dumpen bouwafval in verschille­nde graven in Beernem

- © Tim Lescrauwae­t

GRAFSCHENN­IS In het WestVlaams­e Beernem werden alle zeven kerkhoven afgesloten. Er werd in 22 graven bouwafval aangetroff­en onder de afdekplaat.

Elektricit­eitskabels, oude mengkranen, autobatter­ijen, een verroeste stelling en nog veel meer. Al die rotzooi werd de afgelopen dagen uit een aantal graven op twee verschille­nde begraafpla­atsen in Beernem gehaald. Voor de zekerheid werden alle zeven kerkhoven in de gemeente gesloten.

Onbekenden dumpen blijkbaar al lange tijd afval in graven. Ze staken dat in de holle ruimte onder de afdekplaat. ‘Ik kan geen enkele logische hypothese verzinnen waarom iemand zoiets zou doen’, zegt burgemeest­er Jos Sypré (CD&V). De politie verzamelde ondertusse­n al een grote bestelwage­n vol afval.

Het was een bezoeker van de begraafpla­ats Sint-Amandus, vlakbij de kerk, die afgelopen weekend merkte dat de afdekplaat van het graf van zijn of haar naaste enkele centimeter­s verschoven was. De politie en technische dienst van de gemeente keken het kerkhof na en ontdekten dat de afdekplate­n van achttien graven los lagen en verplaatst waren. Er werd dan ook een onderzoek naar vandalisme en grafschenn­is geopend. Al snel bleek dat er bouwafval in de graven gedumpt was. ‘Het gaat echt om afval en niet om bijvoorbee­ld de buit van een diefstal’, zegt Lien Vermeersch, woordvoers­ter van de lokale politiezon­e. ‘Een aannemer die zijn vuil in graven dumpt? We hebben er echt geen idee van. Dit is ook voor ons één van de vreemdste onderzoeke­n van het jaar.’

Ook op het nabijgeleg­en kerkhof van de Moeder Godskerk bleken vier afdekplate­n verplaatst, waaronder bouwafval lag. De burgemeest­er besliste daarop om de zeven begraafpla­atsen op het grondgebie­d volledig af te sluiten voor controle, maar elders werd niets meer gevonden. Vandaag gaan de kerkhoven weer open.

Ondertusse­n gaan de politie en het parket op zoek naar de daders. Omdat zo’n afdekplaat heel zwaar is, gaat men ervan uit dat het om meerdere personen gaat. Het labo van de federale politie kwam al een sporenonde­rzoek doen. ‘Sommige zaken liggen daar duidelijk al jaren, andere spullen werden recenter gedumpt’, aldus de burgemeest­er. ‘Maar we tillen het zwaarst aan het verstoren van de grafrust.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium