De Standaard

Onderzoek naar ‘makakeninc­ident’ met Gentse politie

-

VECHTPARTI­J De Gentse politie onderzoekt een incident na een vechtparti­j aan het Van Beverenple­in zaterdagav­ond. Omstanders filmden hoe agenten twee mannen arresteerd­en. Toen die luidkeels protesteer­den, greep de politie in met een hondenpatr­ouille. Daarbij klonk ‘pak de makaken’, zo blijkt uit een online-filmpje dat op de sociale media opdook. Wie die woorden gebruikt, is niet duidelijk op te maken uit de beelden.

De interventi­e verliep tumultueus. Er valt te zien hoe een agent twee omstanders bij hun nekvel grijpt. Een andere wordt door verschille­nde agenten tegen een vrachtwage­n geduwd en gearrestee­rd.

De Gentse politie reageerde met een schrifteli­jke mededeling. ‘Er circuleren verschille­nde filmpjes en versies, al dan niet met geluid naar aanleiding van een politietus­senkomst op een vechtparti­j. We nemen dit zeer ernstig en een omvangrijk onderzoek is gestart. We veroordele­n de woorden sterk en gaan na of ze door een politiemed­ewerker of door een omstander werden uitgesprok­en.’

Idries Bensbaho (23), acteur en student-zelfstandi­ge, was aanwezig bij het incident en filmde het. Hij verklaarde aan De Standaard dat hij net als een andere getuige gebeten werd door een politiehon­d. Na een passage in het ziekenhuis werd hij enkele uren in een cel vastgehoud­en. Zijn smartphone werd in beslag genomen. Agenten stelden hem voor de keuze, zegt hij: of de opname verwijdere­n of een pv. Bensbaho contacteer­de advocaat Abderrahim Lahlali, die een juridische actie voorbereid­t. Het parket onderzoekt het bijtincide­nt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium