De Standaard

Hoe dichter bij de Zestien, hoe beter

-

KABINETTEN Op enkele vierkante kilometers in Brussel concentree­rt zich de komende jaren de federale macht.

Nu de kabinetten van de regering-De Croo gevormd zijn en hun plek hebben gevonden, is duidelijk waar de komende vier jaar de federale macht geconcentr­eerd zal zitten. Aan de keuze ging zoals steeds heel wat armworstel­en vooraf. In die race geldt in het algemeen: hoe dichter bij de Wetstraat 16 en de centrale macht, hoe beter. Ministers en staatssecr­etarissen van dezelfde partij kruipen ook het liefst zo dicht mogelijk bij elkaar om personeel te kunnen delen.

Een aantal kabinetten ligt vast. Zo is de Wetstraat 16, tegenover het koninklijk paleis en vlak naast Kamer en Senaat, uiteraard voor premier Alexander De Croo (Open VLD). Dicht in de buurt kaapt CD&V twee andere hotspots weg. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem bezet, traditiege­trouw, de Wetstraat 12. Een deel van het kabinet-Van Peteghem, ook vicepremie­r, zit wegens plaatsgebr­ek in de Koloniënst­raat, vlakbij Brussel-Centraal. Het kabinet van partijgeno­te Annelies Verlinden, bevoegd voor Binnenland­se Zaken, huist in de statige Wetstraat 2. Ook de derde CD&V-excellenti­e, Sammy Mahdi, zit in de buurt.

Ministers en staatssecr­etarissen van dezelfde partij kruipen het liefst zo dicht mogelijk bij elkaar om personeel te kunnen delen

De kabinetten van Groen, Ecolo en Open VLD zitten geconcentr­eerd in de gigantisch­e Financieto­ren, bij de Kruidtuin. De drie MR-regeringsl­eden hokken samen in de Karmeliete­nstraat, vlakbij Buitenland­se Zaken en het Egmontpale­is, en niet ver van het eigen partijhoof­dkwartier.

Op minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) na, zitten de socialiste­n iets dichter bij de macht. PS-vicepremie­r Pierre-Yves Dermagne en staatssecr­etaris Thomas Dermine zitten in de Hertogstra­at, op amper enkele tientallen meters van de Zestien. Om de hoek zitten SP.A-collega’s vicepremie­r en minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke en minister van Ontwikkeli­ngssamenwe­rking Meryame Kitir, in een nieuwer gebouw.

Het kabinet van Defensie, van Ludivine Dedonder (PS) nam naar gewoonte intrek in de Lambermont­straat, vlakbij de ambtswonin­g van de premier.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium