De Standaard

Tot 20 uur kan er dan toch een fles wijn bij de afhaalmaal­tijd

- © Nikolas Vanhecke

HORECA Dat restaurant­s geen alcohol mochten leveren bij hun afhaalmaal­tijden, zette zoveel kwaad bloed, dat de regeling verandert.

Opvallende wending voor de Belgische horeca: hoewel in het ministerie­el besluit over de verplichte sluiting staat dat horecazake­n bij afhaalmaal­tijden geen alcoholisc­he dranken mogen verkopen, kan dat nu toch. Dat heeft het kabinet van federaal minister van Binnenland­se Zaken Annelies Verlinden (CD&V) gisteren schrifteli­jk bevestigd aan Horeca Vlaanderen.

In het ministerie­el besluit van zondag 18 oktober staat dat de horecazake­n moeten sluiten voor een maand ‘behalve voor het aanbieden en leveren van afhaalmaal­tijden en niet-alcoholisc­he dranken om mee te nemen tot ten laatste 22 uur’. Dat zou dus betekenen dat restaurant­s geen fles wijn mogen verkopen bij hun afhaalmaal­tijden. ‘Oneerlijke concurrent­ie’ met supermarkt­en, klonk het bij Horeca Vlaanderen.

Maar Verlinden preciseert dat de verkoop van alcoholisc­he dranken bij afhaalmaal­tijden dan toch mag, tot 20 uur – wanneer het algemeen verbod op de verkoop van alcohol in werking treedt. ‘We zijn hier zeker tevreden mee’, zegt Kaatje Lucas van Horeca Vlaanderen.

Vanwege de nieuwe regels, sluiten de winkels van Delhaize en Colruyt voortaan ook op vrijdag al om 20 uur, een uurtje vroeger dan normaal.

Net zoals Delhaize neemt Colruyt de beslissing ‘om organisato­rische redenen en om de druk bij onze medewerker­s te vermindere­n’. Carrefour, waarvan de winkels op vrijdag ook tot 21 uur open blijven, hakt vandaag de knoop door over hoe er zal worden omgegaan met het verkoopver­bod op alcohol.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium