De Standaard

Kalasjniko­vs en handvuurwa­pens in Kempense garagebox

- Mark Eeckhaut

CRIMINALIT­EIT De speurders vonden twee weken geleden genoeg wapens om een kleine oorlog te voeren. En dat in de stille Kempen.

Gebruikte een Nederlands­e criminele organisati­e een garage in Ravels als opslagplaa­ts voor oorlogswap­ens? Het is een van de hypotheses van de speurders na de ontdekking van een indrukwekk­end wapenarsen­aal in een garagebox in het Antwerpse Ravels.

De inbeslagna­me dateert van twee weken geleden, maar raakte nu pas bekend. Op donderdag 8 oktober vielen speurders van de federale gerechteli­jke politie binnen in een garagebox en appartemen­t in Ravels en een appartemen­t in Borgerhout.

In de garagebox vond de politie 21 kalasjniko­vs, laders, een tiental handvuurwa­pens, geluidsdem­pers, een tas met gsm-toestellen en bijna 150.000 euro cash en een aantal gebruiksho­eveelheden cocaïne en een cocaïneper­s.

Twee Nederlands­e verdachten, een man en een vrouw, werden opgepakt. De man is uiteindeli­jk niet aangehoude­n, de vrouw wel. De twee zijn zeker niet de topfiguren van de organisati­e. Het lijkt er sterk op dat de politie met de vondst terecht is gekomen in het hart van een criminele organisati­e die aan wapentrafi­ek en drugssmokk­el doet.

De speurders van de gerechteli­jke politie waren de garagebox in

Ravels op het spoor gekomen na een tip van hun Franse collega’s. Die waren begin deze maand een onderzoek begonnen, nadat in de buurt van Cambrai – halverwege tussen Parijs en Antwerpen – een auto met twee Turkse twintigers was tegengehou­den. In die auto, een BMW 1, vond de Franse douane vier kalasjniko­vs. Omdat de twee inzittende­n in de buurt van Parijs wonen, nam de gerechteli­jke politie van Versailles de zaak in handen.

De twee verdachten verklaarde­n dat ze de wapens in België waren gaan halen op vraag van een contact in Nederland. Voor het transport zouden ze 4.000 euro krijgen. De speurders in Versailles slaagden er aan de hand van telefoniee­n zendmaston­derzoek in om een adres in Ravels in kaart te brengen. Vervolgens schakelden ze hun collega’s van de Antwerpse gerechteli­jke politie in die de ontdekking deed.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium