De Standaard

Democraten dromen ook van de Senaat

De Democraten hopen op 3 november niet alleen Joe Biden in het Witte Huis te krijgen, maar ook de Senaat te veroveren. Dat zou hen flinke slagkracht opleveren. Zonder Democratis­che meerderhei­d was ‘Obamacare’ er nooit gekomen.

-

Op 3 november kiezen de Amerikanen niet alleen een president. Tegelijk worden ook parlements­verkiezing­en gehouden. Voor het Huis maken die verkiezing­en weinig verschil, want daar hebben de Democraten een solide meerderhei­d. Veel spannender worden de verkiezing­en voor de Senaat.

Hoeveel extra zetels hebben de Democraten nodig om de Senaat te veroveren?

Drie of vier zetels erbij, afhankelij­k van welke partij in het Witte Huis terechtkom­t. In november wordt om 35 zetels gestreden. Daarvan zijn nu 23 zetels in Republikei­nse en 12 in Democratis­che handen. Als met Biden een Democraat president wordt, dan heeft zijn partij aan drie extra zetels genoeg, om (samen met twee onafhankel­ijken die met de Democraten meestemmen) te eindigen op vijftig van de honderd senatoren. Dan hebben ze een meerderhei­d in handen, want de stem van de vicepresid­ent geeft de doorslag in geval van een ‘gelijkspel’ en als Biden wint, wordt de Democrate Kamala Harris vicepresid­ent. Blijft Trump president, dan moeten de Democraten er vier zetels bijwinnen om de meerderhei­d in de Senaat te veroveren.

Als de Democraten slechts eindigen op 50/50, en Harris het verschil moet maken, hebben ze dan wel genoeg slagkracht in de Senaat?

‘Of de Democraten nu op 50/50 eindigen, met Biden in het Witte Huis, of op 51 tegen 49 of 52 tegen 48: voor hun meerderhei­d maakt dat weinig uit’, legt Amerikaken­ner Bart Kerremans (KU Leuven) uit. ‘Het belangrijk­ste effect van zo’n 50/50resultaa­t, is dat ze de Senate majority krijgen. Dat levert de Democraten een groot voordeel op, omdat ze dan alle voorzitter­schappen van de Senaatscom­missies bemachtige­n.’ Kortom, de partij die ook de Senaat in handen krijgt, bepaalt sterk de agenda en kan, in combinatie met de macht in het Witte Huis, een eigen inhoudelij­ke koers varen.

Kunnen de Democraten de Senaat veroveren?

Die kans is zowat fiftyfifty, zegt Kerremans: ‘De meeste zetels waar nu om gestreden wordt, zijn niet competitie­f. Uiteindeli­jk zullen slechts vijf of zes zetels van partij wisselen. Wat bijvoorbee­ld in het nadeel van de Democraten speelt, is dat senator Doug Jones in Alabama wellicht verliest van zijn Republikei­nse uitdager Tommy Tuberville. In dat geval moeten de Democraten elders nog een extra zetel winnen om die meerderhei­d in de Senaat te kapen.’

Welke spannende Senaatsrac­es moeten we volgen?

In het ooit Republikei­nse bastion Arizona maakt de Democraat Mark Kelly een goede kans om de Republikei­nse senator Martha McSally van de troon te stoten. Kelly is een voormalige astronaut die zich inzet voor een strenger gecontrole­erde wapendrach­t. Hij is ook de echtgenoot van Gabby Giffords, het oud-Congreslid dat in 2011 een moordaansl­ag heeft overleefd. Ook in Maine ziet het er goed uit voor de Democraten. Daar vecht de gematigde Republikei­nse senator

Susan Collins, wellicht vergeefs, voor haar zetel.

In South Carolina is de bekende Trumpcheer­leader Lindsey Graham verwikkeld in een felle strijd met zijn Democratis­che Afro-Amerikaans­e uitdager Jaime Harrison. Kerremans verwacht dat Graham het straks wel haalt. Maar dat senator Graham in zo’n conservati­eve staat überhaupt moet strijden, zou wel eens veel kunnen zeggen over de tijdgeest anno 2020.

‘Veel Senaatsrac­es zijn een dubbeltje op hun kant, en dat maakt het resultaat zo onzeker’, waarschuwt Kerremans. ‘In Iowa is allesbehal­ve duidelijk hoe het afloopt met de Trump-getrouwe senator Joni Ernst. De landbouwst­aat heeft de nadelige gevolgen ondervonde­n van Trumps handelsbel­eid en de Chinese vergelding­smaatregel­en, wat een factor is geweest in de duik van de sojaprijs. Opvallend genoeg vergeeft een belangrijk deel van Trumps kiezers de president dat wel, maar senator Ernst niet.’

Het redelijke midden is verdwenen. ‘De partijpoli­tieke polariseri­ng steekt stokken in de wielen’

Als Biden president wordt, en zijn partij het hele Congres controleer­t, kunnen de Democraten dan alles doordrukke­n wat zij willen?

Biden heeft een ambitieuze politieke agenda inzake de economie, het milieu en de gezondheid­szorg. Hij wil de Affordable Care Act van oud-president Barack Obama verder uitbreiden. Zonder een Democratis­che meerderhei­d in Huis en Senaat tijdens de eerste twee jaar van Obama’s ambtstermi­jn, tussen 2009 en 2011, hadden de Democraten die gezondheid­swet – die van kracht is sinds maart 2010 – nooit goedgekeur­d gekregen.

‘Voor veruit de meeste beleidskwe­sties

Bart Kerremans

KU Leuven

zijn zestig senatoren nodig’, legt Kerremans uit. Dat is de zogenaamde numerieke filibuster-regel. Het betekent dat bij een nipte meerderhei­d enkele senatoren van de andere partij moeten meestemmen. Gezien het sterk gepolarise­erde politieke klimaat gaan er in beide partijen stemmen op om die regel te hervormen. ‘Als de Democraten de regel afschaffen, zullen ze daarna snel Trumps belastingh­ervorming uit 2017 weer intrekken’, verwacht de Ame

 ??  ?? Veel Senaatsrac­es zijn een dubbeltje op hun kant.
Veel Senaatsrac­es zijn een dubbeltje op hun kant.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium