De Standaard

Macron drijft acties tegen radicale islam op

- Loekasjenk­o lijkt niet van plan te vertrekken, hoe zal het verdergaan? U gaat door met demonstrer­en? Ondanks de naderende winter en ondanks het coronaviru­s? Eva Cukier

ONTHOOFDIN­G Tijdens een bezoek aan een voorstad van Parijs heeft de Franse president duidelijk gemaakt dat hij de strijd tegen de radicale islam opvoert.

De Franse president Emmanuel Macron heeft aangekondi­gd dat de acties tegen de radicale islam in Frankrijk zullen worden opgedreven, na de moord op de geschieden­isleerkrac­ht Samuel Paty. Ook kondigde hij de ontbinding aan van het pro-Palestijns­e collectief Cheikh Yassine. De oprichter van dat collectief, Abdelhakim Sefrioui, zit momenteel vast vanwege het onderzoek naar de moord. Hij plaatste onder meer een video op Youtube waarin werd uitgehaald naar Paty.

Eerder op de dag hadden de Franse autoriteit­en ook de sluiting van de moskee van Pantin bevolen. Die moskee in de buurt van Parijs had een video gedeeld op haar Facebookpa­gina waarin kritiek wordt gegeven op de lessen van Paty. De moskee moet ten laatste vanavond dicht voor zes maanden, vernam het Franse persagents­chap AFP van een bron dicht bij het dossier.

Zes vrijlating­en

Intussen zijn zes van de zestien mensen die in voorarrest zaten in het onderzoek naar de moord vrijgelate­n. Het gaat om de ouders, grootvader en jongere broer van de 18-jarige dader. De andere twee zijn de vriendin van de islamistis­che militant Abdelhakim Sefrioui en een man die eerder al veroordeel­d is voor terroristi­sche feiten. Die persoon had naar eigen zeggen enige tijd voor de feiten contact met de dader.

Paty werd vrijdag onthoofd in Conflans-Sainte-Honorine (Yvelines) door een 18-jarige Tsjetsjeen, nadat hij Mohammed-cartoons had getoond in de les. De dader werd door de politie doodgescho­ten.

‘Met nationale volksongeh­oorzaamhei­d en een algemene staking (door oppositiel­eider Svetlana Tichanovsk­aja voor 26 oktober afgekondig­d, red.). Tichanovsk­aja adviseer ik om niet bang te zijn en rustig in Vilnius te werken, terwijl wij vrouwen hier demonstrer­en. Weet je, vrouwen hebben een beter ontwikkeld intellect. Mannen vechten, vrouwen denken aan het gezin en daarom ook aan het land. Hoe het verder gaat, hangt ook af van Poetins imperium. Zijn leger is al aan het oefenen op ons grondgebie­d, vlak bij Vitebsk. Dat is niet veilig, voor de hele wereld niet.’ ‘Natuurlijk! Ik heb winterkled­ing, ik ben niet bang voor de kou en ook niet voor het virus. Je kunt het krijgen of niet, net als griep en tuberculos­e. Niemand is eeuwig. Als je geboren bent, ga je ook weer dood. Wie dat snapt, begrijpt ook dat je niemand kwaad moet doen. Zelfs niet de agenten van de oproerpoli­tie.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium