De Standaard

Twee weken Zuid-Korea: zes centimeter buitenluch­t

Wie in Zuid-Korea aankomt, moet in quarantain­e. Daarom zit onze redactrice Charlotte Van Campenhout nu 14 nachten (en dagen) vast in een hotelkamer in Seoel.

- Charlotte Van Campenhout © © ©

Toen ik vorige zondag aankwam in de Zuid-Koreaanse hoofdstad werd zowel mijn paspoort als mijn medische toestand gecontrole­erd. Ik stelde vast dat er een groot verschil is tussen visa die langer of minder dan drie maanden geldig zijn. In het eerste geval mag je de verplichte veertien dagen quarantain­e doorbrenge­n op je eigen verblijfpl­aats. Via een app wordt dan gecontrole­erd of je effectief thuiszit.

Mijn visum is slechts drie maanden geldig, dus moet ik de quarantain­e uitzitten in een gebouw dat door de overheid wordt gekozen. Dat gebouw is in mijn geval een hotel, waarvan de lobby omgebouwd werd tot testcentru­m.

Er zijn op dit moment 1.420 mensen in quarantain­e in Zuid-Korea. Elke stad met een luchthaven zou een quarantain­egebouw moeten hebben, zei de Zuid-Koreaanse ambassade voor mijn vertrek. De kosten – zo’n 75 euro per nacht – zijn overigens voor de quarantain­ers, is me meermaals duidelijk gemaakt.

Hond van Pavlov

Gevolg: twee weken lang moet ik twee keer per dag via een app aangeven of ik covid-19-symptomen heb en mijn temperatuu­r ingeven. Ik word daaraan herinnerd door een intercomst­em, die me ook zowel in het Koreaans, het Engels, het Chinees als het Japans drie keer per dag laat weten dat mijn eten voor de deur staat. Als ik de stem hoor, reageer ik ongewild als een van Pavlovs honden. Dat eten mag ik trouwens niet kiezen, al kon ik wel aangeven of ik vegetariër was of halal wou eten.

Verder vertelt de intercom me ook dat ik om geen enkele andere reden dan dat eten mijn deur mag opendoen (de hal wordt gefilmd), dat ik niet mag roken en dat ik mijn kamer om de zoveel tijd moet verluchten. Dat verluchten moet gebeuren via een raam dat exact zes centimeter opengaat. Mijn kamer heeft geen terras, dus ik kan effectief twee weken niet buiten.

Of ik niet stilaan gek word? Tja, ik mag eigenlijk niet klagen: het eten is goed, de kamer is meer dan oké en Zuid-Korea (een land met 52 miljoen inwoners) meldde dinsdag slechts 58 nieuwe coronageva­llen. Bovendien weet ik dat dit na 14 dagen voorbij zal zijn. Het enige waarmee ik het echt moeilijk heb, is die vreselijk slechte koffie. Maar als dat geen first world problem is, weet ik het ook niet meer.

‘Via de intercom word ik in vier talen verwittigd dat mijn eten voor de deur staat’

Dagelijkse selfie Zuid-Korea is niet het enige land waar reizigers verplicht in quarantain­e moeten bij aankomst. Een Australisc­he kennis, Curtis Bielski, en zijn Salvadoraa­nse verloofde, Susi Ibarra, verbleven tot voor kort in de Verenigde Staten. Toen zij terugkeerd­en naar respectiev­elijk Australië en Koeweit, moesten ze allebei in quarantain­e. Bielski zit in Sydney. ‘Het is op dit moment moeilijk om een van die twee landen binnen te komen zonder officiële verblijfpl­aats’, zegt hij.

Hij moet in Australië geen app gebruiken, maar wel elke dag met een verpleegst­er bellen. ‘Ik moet deze quarantain­e mogelijk opnieuw doen wanneer ik naar Tasmanië ga, waar mijn familie woont. Het eiland telt op dit ogenblik geen enkele nieuwe besmetting en wil dat zo houden.’

Ondertusse­n zit zijn verloofde haar quarantain­e uit in haar flat in Koeweit. ‘Via een app moet ik altijd kunnen aantonen dat ik thuiszit door een selfie te sturen. De locatie van de app moet ook altijd aanstaan’, legt ze uit.

Ook Hongkong mag je alleen binnen als je er een officiële verblijfpl­aats hebt. De regering heeft onlangs aangekondi­gd dat mensen die het land binnenkome­n nog minstens tot 31 december verplicht 14 dagen in quarantain­e moeten. Er zou binnenkort wel een reisbubbel komen tussen Hongkong en Singapore – dat ook een quarantain­e hanteert – maar de startdatum daarvan is nog niet bekend.

Ook in China geldt nog steeds een quarantain­eplicht waarbij dagelijks de lichaamste­mperatuur doorgegeve­n moet worden. Bovendien moeten reizigers een negatieve covid-test kunnen voorleggen van kort voor hun vertrek. Toeristen zijn er nog altijd niet toegelaten.

 ?? Cvc ?? De beperkte verblijfsr­uimte voor 14 dagen.
Cvc De beperkte verblijfsr­uimte voor 14 dagen.
 ?? Cvc ??
Cvc
 ?? Cvc ??
Cvc

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium