De Standaard

Koffiestri­jd barst los

- ©

THUISWERK De vraag naar goede koffie heeft een boost gekregen. JDE Peet’s, het moederbedr­ijf van Douwe Egberts, investeert fors in extra productiec­apaciteit voor capsules. Ook Nespresso wil de productie opdrijven.

‘Je voelt je thuis waar je Douwe Egberts drinkt.’ De reclameslo­gan uit de jaren 80 van het Nederlands­e koffiemerk is weer volop van toepassing. Door de coronacris­is zijn we met z’n allen vaker thuis en zetten we zelf ons kopje. Alleen volstaat een pakje gemalen koffie dat in de filterzak in de koffiezet gaat, voor velen niet meer. Wat koffie betreft, zijn we verwend en kieskeurig geworden. Ook in de bedrijven is de vraag naar koffie van goede kwaliteit fors toegenomen. Een directie die zich ietwat populair wil maken bij haar werknemers, investeert in een koffieauto­maat met echte koffiebone­n. De grauwe automaat met oploskoffi­e in plastic bekertjes is verleden tijd.

Winst op privémarkt

Thuis willen we die kwaliteit evenaren. Voor wie niet veel geduld heeft en niet in een dure espressoma­chine wil investeren, bieden aluminium koffiecaps­ules een goed alternatie­f. Nestlé, de pionier en marktleide­r met Nespresso, doet daardoor gouden zaken sinds het begin van de coronacris­is. Het wil de concurrent­ie te snel af zijn en trekt daarom zijn productiec­apaciteit in zijn Zwitserse fabriek fors op. Het investeert 170 miljoen dollar in extra productiel­ijnen, goed voor 300 extra jobs in Zwitserlan­d.

JDE Peet’s, het moederbedr­ijf van onder andere Douwe Egberts, gaf gisteren een antwoord. Ook zij gaan fors investeren in de productie van capsules. Douwe Egberts was de eerste producent die de strijd met Nespresso aanbond door vanaf 2016 als eerste aluminium capsules in supermarkt­en te verkopen. Nespresso verkoopt zijn capsules alleen via zijn eigen (web)winkels. Concreet gaat JDE Peet’s de capaciteit voor capsules met 60 procent verhogen. In het Franse Andrézieux komt een nieuwe productiel­ijn. In die fabriek rolde onlangs de 10 miljardste capsule van de band. JDE Peet’s heeft nu 13 procent van de capsulemar­kt, die in totaal 17 miljard euro waard is. Het bedrijf verwacht dat de markt jaarlijks met 7,8 procent zal groeien, tot 23 miljard euro in 2024.

Verlies in horeca

Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn in koffieland. Het Turnhoutse beursgenot­eerde koffiebedr­ijf Miko zag zijn winst meer dan halveren in de eerste jaarhelft. Miko levert vooral aan de horeca en aan bedrijven en vormt dus het spiegelbee­ld van het succes van de aluminium capsules. Doordat de horeca lange tijd dicht was en heel wat mensen thuiswerkt­en, was er veel minder vraag naar hun producten. Koffie maakt zowat de helft van de omzet van Miko uit.

 ?? Joris Snaet ??
Joris Snaet

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium