De Standaard

FNG zoekt compromis om kroonjuwee­l Ellos te houden

- © Pascal Dendooven

RETAIL De retailgroe­p FNG heeft een zakenbank aangesteld om een oplossing te vinden voor haar schulden. Het ultieme doel is om de onlinewink­el Ellos te behouden.

retailhold­ing FNG deed eind vorig jaar haar grootste acquisitie ooit, met de overname van de Scandinavi­sche e-commercesp­eler Ellos, een vroeger postorderb­edrijf dat zich volledig tot online verkoper van kleding en interieurs­pullen omgevormd heeft. Ellos is als gevolg van het faillissem­ent van de Benelux-activiteit­en van FNG het enige resterende onderdeel. Het doet het bovendien erg goed als gevolg van de coronacris­is.

Maar zowel de banken als de vroegere eigenaar Nordic Capital leggen een claim op Ellos. Beide hebben nog geld tegoed van FNG. De banken als gevolg van een soort overkoepel­ende bankgarant­ie van 20 miljoen euro, Nordic Capital omdat een deel van de koopsom nog niet betaald is door FNG.

Zakenbank bemiddelt Hoewel Ellos vandaag meer waard is dan eind vorig jaar en een verkoop dus winst zou opleveren, zoekt FNG toch een oplossing om het laatste kroonjuwee­l te kunnen houden. Dat zou de aandeelhou­ders van FNG nog een beetje perspectie­f laten. De holding heeft daartoe een zakenbank aangesteld. Die moet bemiddelen met de banken en met Nordic Capital. Volgens kenners liggen er verschille­nde pistes op tafel. FNG hoopt voor het einde van het jaar tot een oplossing te komen.

De banken hebben, zoals bekend, een overkoepel­ende garantie van een goede 20 miljoen euro op Ellos. Ze voerden eerder ook al de druk op door met een schadeclai­m te dreigen. De garantie kwam er toen FNG begin dit jaar een bijkomend kreDe diet vroeg. Ook de overheid gaf toen via Gigarant (PMV) een waarborg. Mogelijk komt Gigarant ongeschond­en uit dit verhaal, aandeelhou­der PMV echter niet. Nordic Capital wacht nog op een stuk uitgesteld­e betaling voor Ellos.

Gisteren tenslotte maakte het parket-generaal bekend dat de vroegere topman van FNG, Dieter Penninckx, onder voorwaarde­n in vrijheid is gesteld.

 ?? Rr ?? Ellos, ooit een postorderb­edrijf, doet het erg goed als onlinewink­el.
Rr Ellos, ooit een postorderb­edrijf, doet het erg goed als onlinewink­el.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium