De Standaard

Circulatie­plan Meise gaat ‘on hold’ na petitie

Het gemeentebe­stuur zal het circulatie­plan voor Meise-centrum on hold zetten en meerdere scenario’s uitwerken. Volgens burgemeest­er Gerda Van Den Brande (N-VA) gaat het alleen om een voorontwer­p.

- © Joris Herpol

Het circulatie­plan doet in Meise al langer de gemoederen hoog oplaaien. Inmiddels zijn er 2.600 handtekeni­ngen tegen het voorstel dat op tafel ligt. Er waren wel participat­iemomenten, maar zowel handelaars als inwoners vrezen dat het voorstel het definitiev­e plan zou worden.

Eén van de grootste knelpunten is de fameuze ‘knip’, waarbij een deel van het centrum autovrij wordt tussen restaurant Den Beiaard en café The Lounge. Zowel CD&V als LB+ trokken eerder van leer tegen het plan en plaatsten het opnieuw op de gemeentera­ad.

On hold

‘Het scenario om Meise-centrum in twee te delen moet on hold worden gezet en verschille­nde scenario’s moeten worden uitgewerkt met inbegrip van de gevolgen ervan op toegankeli­jkheid, veiligheid en verkeersdr­uk’, zegt oppositier­aadslid Sonja Becq (CD&V). ‘Inhoudelij­k volgde de meerderhei­d deels onze voorstelle­n. Zo worden de bedenkinge­n en voorstelle­n van de inwoners tijdens onder andere de participat­ievergader­ing gepublicee­rd. Ook worden er verschille­nde scenario’s uitgewerkt en is de “knip” niet langer het enige uitgangspu­nt. En er moet opnieuw overleg komen, gevolgd door een nieuwe consultati­e van de bevolking.’

‘CD&V en LB+ vinden de herinricht­ing van het centrum te belangrijk om er binnen de oppositie partijpoli­tieke spelletjes van te maken’, vult oppositier­aadslid Tom Heyvaert (LB+) aan.

‘Er moet een nieuwe consultati­e van de bevolking komen’

Sonja Becq

willen samen op een constructi­eve manier meewerken. We roepen de meerderhei­d op om een zo ruim mogelijk draagvlak te creëren en samen te werken. Zo’n draag vlak kan je creëren door meer scenario’s uit te werken en ruimere bespreking­en mogelijk te maken met het oog op een aantrekkel­ijk, autoluw, bereikbaar en veilig dorpscentr­um.’

Voorontwer­p

‘Het uitgangspu­nt voor het circulatie­plan is het dorpscentr­um van Meise levendiger, veiliger en aangenamer te maken’, zegt burgemeest­er Gerda Van Den Brande (N-VA) op haar Facebookpa­gina. ‘Dit behoort tot onze beleidskeu­ze in de meerjarenp­lanning. Ik bena‘We druk dat het plan dat door een studiebure­au is opgesteld een voorontwer­p is.’

De burgemeest­er beseft wel dat er enorm veel reacties zijn op het plan. ‘Daaruit blijkt dat dit onderwerp heel erg leeft en er vraag is naar veranderin­g. In welke zin? (...) We willen een breed draagvlak en de gemeentera­ad zal finaal beslissen. Momenteel is er dus niets definitief. Ook niet wat betreft de eenrichtin­gsstraten, de knip of de fietsstrat­en.’

Raadslid

 ?? Jhw ?? Oppositier­aadsleden Sonja Becq (CD&V) en Tom Heyvaert (LB+) op de plaats waar de fameuze ‘knip’ zou komen in Meise.
Jhw Oppositier­aadsleden Sonja Becq (CD&V) en Tom Heyvaert (LB+) op de plaats waar de fameuze ‘knip’ zou komen in Meise.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium