De Standaard

KU Leuven krijgt subsidie om instortend­e toren van stadsomwal­ling te restaurere­n

-

LEUVEN Minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependael­e (N-VA) heeft een subsidie goedgekeur­d voor de restaurati­e van de Justus Lipsiustor­en in Leuven. Hoog tijd, want de oude wachttoren van de historisch­e stadsomwal­ling dreigt al enkele jaren in te storten.

De dranghekke­n en metalen stutting rond de Justus Lipsiustor­en — naast de Dijle in aan de rand van het Janseniusp­ark — belemmeren al een tijd het zicht op de oude stadsomwal­ling.

‘Er zijn al geruime tijd zware stabilitei­tsprobleme­n’, zegt Stefaan Saeys, directeur technische diensten van de KU Leuven, die eigenaar is van de toren. ‘De onderzijde van het gebouw is uitgeslete­n door de Dijle die er net naast stroomt. De fundamente­n van de toren zijn fel verzwakt. Een recente studie wees uit dat de restaurati­ewerken dringend moeten starten als we de historisch­e toren willen behouden.’

Status ‘hoogdringe­nd’

Het subsidiedo­ssier kreeg dan ook de ‘hoogdringe­nde’ status bij de Vlaamse overheid, waardoor de toelage nu versneld werd goedgekeur­d.

De KU Leuven zal nu zo snel mogelijk de aanbestedi­ng uitschrijv­en en hoopt in 2021 de werken te kunnen uitvoeren. ‘We zijn blij dat we hem kunnen restaurere­n, want het was heel moeilijk in te schatten hoe lang de toren nog zou blijven rechtstaan. We weten dat hij beweegt, dus je kan nooit voorspelle­n wanneer hij het zou begeven’, zegt Saeys.

De toren is eigendom van de KU Leuven, omdat hij verbonden is met het Justus Lipsiuscol­lege. Hij wordt niet gebruikt en ook in de toekomst is het niet duidelijk welke functie hij zal krijgen. ‘De toren is heel klein’, zegt Saeys. ‘Er is een trapje in en er zijn twee kleine kamertjes. Er is geen elektricit­eit of verwarming. Dat zullen we er ook niet plaatsen. Het gaat puur om de restaurati­e van het stenen gebouw.’ ‘Het is niet onze bedoeling om er bijvoorbee­ld kantoren in onder te brengen. Ook het oude idee om er een soort stiltetore­n van te maken waar mensen naartoe kunnen om te gaan bezinnen, blijft voorlopig een idee. Het belangrijk­ste is nu dat we de toren restaurere­n en toegankeli­jk maken voor bezoekers. Dergelijk erfgoed moet gewoon bewaard blijven’, besluit Saeys.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium