De Standaard

Volleycoac­h als voetbalmen­tor

Vincent Kompany wil zich extra laten begeleiden op het vlak van coaching. Daarom nam Anderlecht contact op met de gerenommee­rde volleybalt­rainer Gert Vande Broek.

- © Jürgen Geril

De aanwezighe­id van Gert Vande Broek (53) zondag in het Lotto Park tegen OH Leuven (2-2) was geen toeval. De bondscoach van de Yellow Tigers, de nationale vrouwenplo­eg volleybal, moet het nieuwe klankbord van Vincent Kompany worden, de ervaren rot die hem begeleidt en bij wie hij zijn ideeën over het trainersch­ap kan aftoetsen.

Voor een goed begrip: Vande Broek duikt nu niet op omdat RSCA maar 1 op 6 haalde tegen OHL en Club Brugge. De eerste kennismaki­ng met Kompany dateert van vóór Club en ondertusse­n waren er nog goede gesprekken. Er wordt nu gekeken of dit kan worden omgezet in een structurel­e samenwerki­ng, maar de RSCA-trainer wil snel bijleren en doet daarvoor graag een beroep op een expert.

Waarom Anderlecht dan niet doorging met voetbalspe­cialist Frank Vercautere­n en nu kiest voor een volleybale­xpert? Vande Broek zal Kompany niet bijstaan op voetbaltec­hnisch vlak. Vince The Prince neemt alle sportieve beslissing­en, want daar botste het vaak met Vercautere­n. Het plan met Vande Broek is dat hij Kompany raad geeft over groepsdyna­mica, coaching, het mentale aspect van topsport. Kompany blijft, ondanks zijn ervaring met Guardiola, een jonge coach die beseft dat hij nog stappen moet zetten.

Leiderscha­p

Bovendien is Gert Vande Broek een vriend van voorzitter Wouter Vandenhaut­e en van ceo Karel Van Eetvelt, met wie hij Lichamelij­ke Opvoeding studeerde in Leuven. Als volleybalc­oach werd de Limburger veertien keer uitgeroepe­n tot Coach van het Jaar, want met Kieldrecht won hij liefst 10 titels en 13 bekers. Sinds 2008 is hij bondscoach van de Yellow Tigers.

Tegelijker­tijd is Vande Broek een gerespecte­erd hoogleraar fysieke activiteit, sport en gezondheid aan de KU Leuven, waar hij de topsporter­s begeleidt. Zijn onderzoeks­domeinen zijn vooral leiderscha­p en groepsdyna­mica.

In juni sprak Vande Broek nog over voetbal op Sporza. ‘De coaching van een voetbalplo­eg is volgens mij het moeilijkst’, zei hij toen. ‘Vooral door de druk én de

Vande Broek zal Kompany raad geven over groepsdyna­mica, coaching, het mentale aspect van topsport

diversitei­t van zo’n grote spelersgro­ep. Het is interessan­t als een coach voor resultaten gaat, maar ook denkt aan de opleiding en meewerkt aan het beleid. Coaching is een ervaringsb­eroep. Kwaliteite­n als die van peoplemana­ger zijn even belangrijk als je technische kwaliteite­n. De kunst is om uit negatieve momenten terug te komen naar positieve.’ Het was alsof Vande Broek toen al sprak over Anderlecht en Vincent Kompany.

 ?? Nic Declercq ?? Gert Vande Broek werd veertien maal uitgeroepe­n tot volleybalc­oach van het jaar.
Nic Declercq Gert Vande Broek werd veertien maal uitgeroepe­n tot volleybalc­oach van het jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium