De Standaard

Roglic oppermacht­ig, Froome gaat onderuit

-

WIELRENNEN De eerste etappe van de Vuelta hakte er stevig in: nu al mag een streep door de namen van Chris Froome en Thibaut Pinot. Primoz Roglic voelde zich niet goed, maar won wel de rit.

Op alle mogelijke kanalen kwamen gisteren vreemde interviews aanwaaien uit de Vuelta. Chris Froome, binnengeko­men op meer dan elf minuten, liet in de Whatsapp-groep van Ineos weten dat hij ‘een goed gevoel had tijdens de rit’. Omdat ploegmaat Richard Carapaz tweede was geworden, sprak hij over ‘een prachtige dag’.

In schril contrast met dat optimisme stond het Velon-filmpje dat ze bij Jumbo-Visma maakten. Je zag hoe ritwinnaar Primoz Roglic ploegmaat Sepp Kuss omhelsde na de meet. ‘Jij bent gewoon gek’, zei de nummer twee van de Tour. ‘Zelf had ik echt geen goeie dag.’

De commentare­n achteraf waren een beetje verwarrend, maar over de krachtsver­houdingen kon gisteren echt geen twijfel bestaan. Door corona schrapte de Vuelta de eerste vlakke etappes in Utrecht en begon zo op een herfstige dinsdag meteen met een groot steekspel tussen de klassement­srenners.

Officieel was de rit van Irun naar Arrate een heuveletap­pe, maar de grote verliezers Froome en Thibaut Pinot – net geen tien minuten achterstan­d – zullen beamen dat de hoogtemete­rs eerder die van een bergrit waren.

Zo gaf de Vuelta al meteen veel van zijn geheimen prijs. Pinot gaat in Spanje zijn Tour niet redden. Team Ineos heeft als kopman alleen de overtuigen­de Richard Carapaz. Froome lijkt in het beste geval ergens onderweg op ritwinst te kunnen mikken.

Weelde bij Jumbo-Visma Team Jumbo-Visma baadt dan weer in weelde: het finishte gisteren met vijf renners bij de eerste zestien. Het lijkt erop dat de ploeg het in deze Vuelta met iets minder machtsvert­oon wil gaan doen. Op de slotklim speelde het niet echt de klimtrein uit, dat mocht Team Ineos voor de gelegenhei­d doen. Tom Dumoulin verloor in het klassement 1’01’, maar anders dan in de Tour lijkt het niet de bedoeling dat hij zichzelf snel tot helper degradeert. Dat moet ook niet verwacht worden van Kuss of George Bennett. ‘We willen zo veel mogelijk

Froome lijkt in het beste geval ergens onderweg op ritwinst te kunnen mikken

 ?? Pn ?? Ritwinnaar Primoz Roglic.
Pn Ritwinnaar Primoz Roglic.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium