De Standaard

Zijn alle kinderen gelijkwaar­dig?

Jef Leroy is dankbaar voor de 4.000 euro die hij elk jaar voor zijn kinderen krijgt. Maar misschien is dat niet de best mogelijke besteding van dat geld.

- Jef Leroy ©

Senior onderzoeke­r bij het Internatio­nal Food Policy Research Institute in Washington DC en vader van twee.

Ik heb met groeiende verontwaar­diging naar de Pano-reportage Wachten op zorg gekeken. Personen met een beperking moeten tot twintig jaar wachten op een persoonsvo­lgend budget. Op de langer wordende wachtlijst­en staan twintigdui­zend personen, onder wie vierduizen­d kinderen. Over die kinderen wil ik het hier hebben.

Hoe is deze schrijnend­e situatie mogelijk in een van de rijkste regio’s van de wereld? Ik begrijp dat de Vlaamse overheid, net als ik, elke euro maar één keer kan uitgeven en dat de kosten van ieders verlanglij­st altijd hoger zijn dan wat de begroting kan dragen. Ik wil graag meer en betere fietspaden, een uitgebreid en stipt openbaar vervoer, en betere lonen in het onderwijs zodat we de allerbeste leerkracht­en kunnen aantrekken. Als we de totale overheidsu­itgaven niet willen laten stijgen, moeten we iets opgeven om die wachtlijst­en weg te werken. Kan dat zonder grote schade? Ik denk het wel.

Echt dezelfde kansen

Dit jaar krijgen we voor onze twee kinderen samen ongeveer 4.000 euro cadeau van de Vlaamse overheid: het groeipakke­t. Mijn vrouw en ik groeiden op in een stabiel gezin waar ijver werd aangemoedi­gd (niet onze verdienste), hebben kunnen studeren (niet onze verdienste), hebben een baan waarvoor we behoorlijk worden betaald (het gevolg van de eerste twee, dus niet onze verdienste). Onze kinderen hebben geen extra ondersteun­ing nodig (opnieuw, niet onze verdienste). Door zoveel voorspoed bevinden we ons in een situatie waarin het groeipakke­t de zorg die onze kinderen krijgen niet verbetert. Als de Vlaamse overheid met het groeipakke­t het welzijn van kinderen wil verhogen, dan heeft ze die 4.000 euro aan ons gezin dus slecht besteed.

Ik schrijf ‘als’ omdat het niet duidelijk is welke beleidsdoe­lstelling Vlaanderen met het groeipakke­t voor ogen heeft. Volgens het regeerakko­ord zijn de toeslagen voor kinderen uit kwetsbare gezinnen een instrument in de strijd tegen kinderarmo­ede. Wat de overheid wil bereiken met het basisbedra­g is moeilijk te achterhale­n – opmerkelij­k voor een uitgave van 3,2 miljard euro per jaar, bijna 7 procent van de totale begroting. Het uitgangspu­nt van het groeipakke­t is dat alle kinderen ‘gelijkwaar­dig zijn en dat ze allen evenveel kansen moeten krijgen om te participer­en aan de samenlevin­g teneinde maximale ontwikkeli­ngskansen te genieten’. Dat de overheid dit vertaalt in een identiek basisbedra­g voor 1,6 miljoen kinderen valt niet rationeel te verklaren.

Wat stel ik voor? Hervorm het groeipakke­t tot een beleidsins­trument dat je inzet om alle kinderen echt dezelfde kansen te geven. Dat betekent dat je de marginale welzijnsop­brengst van wat ieder kind krijgt, gelijkmaak­t. Geef de meeste middelen aan de kinderen voor wie ze het grootste verschil maken. Gedaan dus met het groeipakke­t als een inkomenson­afhankelij­k recht. Het heeft geen pas dat de overheid haar schaarse middelen verspilt aan de niet zorgbehoev­ende kinderen van wie genoeg verdient.

Terugverdi­eneffect

Een korte rekenoefen­ing toont aan dat een eerlijke hervorming van het groeipakke­t de wachtlijst­en kan laten verdwijnen. De 1.038 kinderen met een persoonlij­k assistenti­ebudget (PAB) krijgen gemiddeld 34.200 euro per jaar. Om de vierduizen­d wachtende kinderen een PAB te geven, heb je dus 137 miljoen euro per jaar nodig of het equivalent van het groeipakke­t van 68.000 kinderen, nauwelijks 4,24 procent van Vlaanderen.

Drie kanttekeni­ngen bij de voorgestel­de hervorming. Ze moet eerlijk zijn. Wie fiscaal creatief is en zichzelf via een vennootsch­ap een kunstmatig karig loon uitbetaalt, mag geen groeipakke­t krijgen ter wijl de loontrekke­nde buurman het kwijtraakt. Ten tweede, als de morele plicht om ieder kind echt gelijke kansen te geven niet overtuigt, zijn er ook economisch­e argumenten. Met een PAB kan je alleen personeels­kosten betalen. Wie werkt, betaalt belastinge­n en koopt goederen en diensten waarop je btw betaalt en die worden geproducee­rd door anderen die aan de slag zijn. Het terugverdi­eneffect voor de overheid is dus groter dan die van groeipakke­tten die alle kinderen in

Geef de meeste middelen aan de kinderen voor wie ze het grootste verschil maken

op een bankrekeni­ng worden geparkeerd. Tot slot, de hervorming moet zich niet beperken tot het oplossen van de PAB-wachtlijst­en. De schamele sociale toeslagen voor gezinnen met een laag inkomen volstaan niet om kinderen uit de armoede te halen. En ook in de jeugdhulp voor kinderen in moeilijke thuissitua­ties en kinderen met psychische problemen zijn er lange wachtlijst­en.

Het is een politiek risico om een verworven recht weg te nemen van tienduizen­den gezinnen om enkele duizenden kinderen te geven waar ze recht op hebben. Maar ik heb er vertrouwen in dat beleidsmak­ers zich bij het nemen van goede beslissing­en niet laten leiden door electorale beschouwin­gen.

 ?? Fred Debrock ?? Het psychiatri­sch kinderziek­enhuis van Genk volgt kinderen met extra zorg op.
Fred Debrock Het psychiatri­sch kinderziek­enhuis van Genk volgt kinderen met extra zorg op.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium