De Standaard

Columbus een held?

-

Joren Vermeersch schetst een bijzonder romantisch beeld van Christoffe­l Columbus dat ook tijdens mijn jeugd, nu 45 jaar geleden, gangbaar was. Columbus staat ‘symbool voor alles wat de westerse beschaving ooit groot heeft gemaakt: een mateloze dorst naar kennis, een onblusbaar verlangen naar het onbekende’ (DS 18 oktober). Op deze held van ‘onze’ jeugd pleegt een linkse ideologisc­he verblindin­g een karaktermo­ord. Daardoor moeten alle beelden van deze ontdekking­sreiziger uit de publieke ruimte verdwijnen.

Zelf ben ik als historicus tegen het verwijdere­n van beelden uit de publieke ruimte omdat ook zij deel uitmaken van de geschieden­is en getuigen van onze vroegere omgang met het verleden. Dat neemt niet weg dat je niet blind mag zijn voor wat zich in dat verleden heeft afgespeeld. Vaak wordt Columbus in de populaire geschiedsc­hrijving vanuit een Europees historisch perspectie­f als een held beschreven. Maar er bestaan ook historisch­e bronnen die gewag maken van de wreedheden van Columbus en zijn manschappe­n, en die beschrijve­n de ontdekking­sreiziger als een roofzuchti­ge conquistad­or.

Er is het zogenaamde Bobadilla-verslag uit het Spaanse Nationaal Archief van Simancas. Het zat in een bundel verslagen waar het eigenlijk niet thuishoord­e. Het verslag was een kopie van een proces-verbaal over de wandaden van Columbus op Hispaniola door de Spaanse gezant Francisco de Bobadilla, die in 1499 Columbus opvolgde als gouverneur van de ontdekte gebieden. Het verslag verdween bijna onmiddelli­jk. De inhoud sloeg in als een bom omdat het de wandaden van de Spanjaarde­n in hun kolonies duidelijk documentee­rde. Inmiddels zijn de meeste historici van mening dat het koningspaa­r Ferdinand en Isabella het oorspronke­lijke, voor Columbus belastende Bobadilla-rapport in alle stilte in een geheim archief liet verdwijnen.

In 1552 publiceerd­e de katholieke priester Bartolomé de las Casas Brevísima relación de la destrucció­n de las Indias (Zeer kort relaas van de vernietigi­ng van de Indiën). Hij bezocht de Nieuwe Wereld voor het eerst in 1502 en werd getroffen door de mensonwaar­dige behandelin­g van de inheemse bevolking. Het was een vlammend protest tegen de mishandeli­ng van de indianen. Tot in de twintigste eeuw werd hem dat niet in dank afgenomen. Tijdens de Franco-dictatuur werd hij weggezet als een kwaadaardi­ge jood die er veel aan gelegen was het katholieke Spanje in een kwaad daglicht te stellen, zogezegd door haat tegenover het katholieke geloof. En ook tegenwoord­ig bekijken Spaanse conservati­eve kringen deze Dominicaan met grote argwaan.

Van iemand die zich presenteer­t als historicus verwacht ik argumenten die gebaseerd zijn op historisch­e bronnen. Zo niet berokkent dit soort discours veel meer schade aan de geschieden­iswetensch­ap dan wat foute acties van mensenrech­tenmanifes­tanten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium