De Standaard

Geboren gelovigen

- Robert Nouwen Luc Vandecaste­ele

Na de onthoofdin­g van een Franse leerkracht door een geradicali­seerde jongeman gaan de alarmbelle­n weer af. Het islamisme moeten we bestrijden, de vrijheid van meningsuit­ing is heilig, jongeren moeten zelf leren denken, en ze moeten de geboden en verboden in de islam in hun historisch­e context zien …

De bevrijding van radicalism­e moet mijn inziens bij de wortel aangepakt worden. Dit houdt in dat we het mens-zijn op zich als hoogste waarde huldigen en dat ook zo in het onderwijs aanbrengen. De waardighei­d van de mens is onaantastb­aar. Alle deelidenti­teiten, ook de religieus-culturele, zijn ondergesch­ikt aan de centrale identiteit, namelijk dat iedere burger een uniek menselijk wezen is, gelijkwaar­dig aan alle anderen. We moeten de idee bestrijden dat je ‘als moslim geboren wordt. Als je vader het is, ben je het in principe ook’, zoals Ilke Verhelle hier schreef (DS 15 oktober). Ook al ‘staat dit de vrijheid niet volledig in de weg’, het is een zware hinderpaal op de weg naar individuel­e vrijheid. Wie in ons land zou nog volhouden dat ‘als je katholiek geboren bent, je het dan in principe ook bent’?

Ouders hebben het recht hun kinderen in een religie op te voeden, maar het latere recht op vrije keuze is een fundamente­el mensenrech­t. Dat is meer dan ‘vrijheid in een religie’. Religies met ‘geboren gelovigen’ zullen hun denkkaders moeten veranderen willen zij in overeenste­mming leven met de universele rechten van de mens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium