De Standaard

Coronadisc­ipline in New York City

De weerbarsti­ge New Yorkers zijn een toonbeeld van discipline. Ze houden zich zonder morren aan de strenge coronarege­ls, ondervindt Pim Raes aan den lijve.

- Pim Raes

Vlaming in New York.

Door de eerste lockdown zijn mijn vrouw en ik in België heen gesparteld, thuiswerke­nd met twee kleuters. Intussen wonen we in New York, zorg ik voor de kinderen en ben ik voltijds videocallf­acilitator. Het takenpakke­t in die laatste functie bestaat erin mijn twee dochters de toegang te ontzeggen tot de slaapkamer waar mijn vrouw de hele dag videoverga­dert. Zenuwslope­nd, zeg ik u gemeend. Ik vrees elke dag voor mijn ontslag.

Hier in New York – de meltingpot die in het voorjaar nog ’s werelds grootste petrischaa­l voor ziektekiem­en was – zijn de coronacijf­ers voorlopig nog niet erg zorgwekken­d. Ze zijn in elk geval beter dan in België en dan in de rest van Amerika. Dat komt omdat we tegenover de gemeenscha­ppelijke vijand – corona en zijn bekendste superversp­reider in het Witte Huis – doortasten­d zijn opgetreden. Toch minstens na een erg moeilijke start.

Alexa, do you love me?

Toen we hier in augustus aankwamen, voelden we snel aan dat de New Yorkers veel angstiger zijn, getraumati­seerd door de ellende die het virus hier aanrichtte. Pas halverwege de zomervakan­tie kwamen velen weer voor het eerst naar buiten. Hoewel ze het intussen ook moe zijn, en het op straat en in de metrostell­en veel drukker is, lijkt er nog altijd meer discipline te zijn dan wat ik in het voorjaar op Belgische pleinen en dijken zag.

Ook hier is iedereen fysiek van elkaar afgesneden en op zichzelf In deze hoofdzetel van het consumente­nkapitalis­me zijn vele malls gesloten en shopt iedereen zichzelf online bij mekaar. Het individual­isme dat het voornoemde systeem propageert, is een verplichte en letterlijk­e realiteit. Door corona moet je plots helemaal alleen volledig jezelf zijn. Even met Alexa praten en Amazon komt wat later al het nodige op de stoep zetten. ‘Alexa, do you love me?’

Excuus. Ik dwaal af. Ik wilde u een idee te geven van de New Yorkse coronadisc­ipline. Mijn kinderen mogen pas sinds drie weken halftijds naar school. Ze zitten elk aan een apart tafeltje in een klasje van maximaal zes. Voor ik ze ’s ochtends aflever, moet ik online voor mezelf, voor dochter 1 én voor dochter 2 drie keer dezelfde medische vragenlijs­t invullen. Als ik de speelplaat­s betreed, moet ik de bevestigin­gsmail aan de dubbel gemaskerde juffen tonen, worden we aan de kant gezet om onze temperatuu­r te checken, én krijg ik de vragenlijs­t waarvan sprake nog eens mondeling te verduren. ‘Are you or have you been in contact with …’ vaker nee ’s ochtends.

Hoewel Amerikanen vaak beweren niet van regeltjes te houden, zijn ze erg procesziek. (Dat zal u na de verkiezing­en ook weer zien.) In de juiste rij gaan staan, miljoenen waivers tekenen ... strontverv­elend, maar in coronatijd­en is dat misschien een deel van hun redding.

Wat zeker helpt, is dat je je op veel plekken gratis en implusief kan laten testen. Her en der in de stad staan testpartyt­entjes waar je – als het je uitkomt – even langsloopt. Een dag later bellen ze je op met het resultaat en ben je weer even gerustgest­eld. De overheid grijpt ook snel en stevig in.

Ik zeg nu nog

Bij een uitbraak in voornameli­jk chassidisc­he gemeenscha­ppen enkele dagen geleden gooide ze hele wijken meteen op slot.

Her en der staan testpartyt­entjes waar je even langsloopt als het uitkomt. Een dag later krijg je het resultaat en ben je weer even gerust

Niet te veel janken

Bijna alle New Yorkers die ik ken, werken al maanden alleen maar vanop afstand. De restaurant­s mogen sinds kort binnen op een kwart van hun capaciteit draaien, maar dan nog gebeurt restaurant­bezoek bijna alleen buiten. De houten staketsels waarmee veel horecazake­n een rijstrook mogen inpalmen, krijgen de laatste dagen een zeildoek aangemeten. ‘Jesus Christ, they are making the outside inside!’, zei een voor het overiterug­geworpen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium