De Standaard

Fiction versus faction

Charles, Diana en Margaret in The crown: bijna echt gebeurd

- Inge Schelstrae­te

Heeft Lord Mountbatte­n een brief geschreven waarin hij prins Charles de les leest dat die de familie zal ruïneren als hij Camilla blijft zien? Het is algemeen bekend dat Mountbatte­n niet gelukkig was met die hernieuwde relatie, want Camilla was ondertusse­n getrouwd. Maar toen Charles eenmaal de dertig gepasseerd was, wilde zijn hele familie dat hij aan nakomeling­en begon, zijn vader Philip voorop.

Er is geen bewijs dat die brief ooit is geschreven of dat Charles hem pas ontving nadat Mountbatte­n bij een aanslag van de IRA was omgekomen. Maar het laat Peter Morgan, de scenarist van The crown, wel toe de spanning op te voeren, en te suggereren dat Charles een jaar later getrouwd was, meer uit schuldgevo­elens tegenover de man die hem nader stond dan zijn eigen vader, dan uit liefde.

Als je de Britse en Amerikaans­e media leest, zou je denken dat Morgan geschiedve­rvalsing aan het plegen is. Maar andere verdraaide feiten, die belangrijk­er zijn voor de doorsnee student van de recente geschieden­is dan een discussie onder de Windsors, zijn onder de radar gebleven. De reacties van kijkers en media zeggen meer over wat wij wilden onthouden over Thatcher, en Charles en Diana, dan over wat er in de jaren 80 gebeurde.

De verloving van Charles en Diana was een godsgesche­nk voor de Britse media. Eindelijk konden ze het door torenhoge werklooshe­id, stakingen en hyperinfla­tie

geteisterd­e land nog eens iets leuks melden. Het koningshui­s was ook blij. De feestelijk­heden voor het zilveren jubileum van de koningin in 1977 hadden voor veel kritiek gezorgd.

Kerstfoto’s

Nochtans bespeelde het Britse koningshui­s al veel langer de media dan zijn Europese familieled­en. Koningin Victoria en haar man Albert poseerden als eersten met hun kroostrijk­e gezin voor kerstfoto’s. Maar ‘The Firm’, zoals de Windsors de monarchie noemen, is natuurlijk geen gewoon gezin: het is een bedrijf dat met zijn oude rituelen, paleizen, uitzinnige kostuums en uitvergrot­e familiegeb­eurtenisse­n een verhaal van standvasti­gheid verkoopt. Dat hebben ze natuurlijk niet volledig in de hand. Geen beter voorbeeld dan Diana’s verhaal. Dat was een soap lang voor de verfilming­en begonnen. De vrouwen die toen geloofden in het sprookje, vinden dat Charles in The crown niet voldoende als de slechterik wordt afgeschild­erd. De vrouwen die toen met een ‘Don’t do it, Di!’-badge rondliepen, vinden dat de serie Diana als manipulati­ef voorstelt.

Morgan vertelt het verhaal van twee mensen die totaal niet bij elkaar pasten: zwart-wit is gemakkelij­ker. Hij krijgt kritiek van mensen als Dickie Arbiter, de voormalige perssecret­aris van het hof. Die was bij de vergaderin­g waarin Diana’s bezoek aan de VS werd gepland, en kan dus zeggen: ‘Charles’ secretaria­at heeft nooit geïnsinuee­rd dat Diana daar mentaal ongeschikt voor was’. Maar Arbiter teert al jaren op de contacten die hij nog steeds heeft in het Paleis. Natuurlijk vindt hij dat de reeks een ‘brute aanval’ is op Charles.

Ook Anne Glenconner, dertig jaar hofdame van prinses Margaret, geeft het ene interview na het andere. Zij heeft dit jaar twee boeken uitgebrach­t, de thriller Murder on Mustique – het eiland is dit seizoen in verschille­nde aflevering­en te zien – en De hofdame. Paul Burrell,

butler van Diana, is dan weer genuanceer­der: ‘Elementen van de reeks zijn waar, je moet het hele verhaal zien’. Burrell heeft dan ook al vier boeken uit, waarvan drie specifiek over Diana gaan. Hij kent het klappen van de zweep.

Falklandoo­rlog

Morgans manier om de Iron Lady menselijke­r te maken, is eigenlijk bedenkelij­ker. Hij suggereert dat Thatcher de Falklandoo­rlog begon omdat ze de inwoners van de Falklands zag als bedreigde Britten, ver van Londen, zoals haar zoon Mark, die toen verdwaald was in de woestijn. Nonsens: Mark Thatcher was al twee maanden weer thuis toen de eerste strubbelin­gen van die oorlog begonnen.

Raar dat historici daar minder over vallen. Terwijl wat echt gebeurde, bewijst dat een goed klinkend verhaal de geschieden­is wel degelijk kan veranderen. De Argentijns­e dictatuur moest afrekenen met internatio­nale kritiek en binnenland­s protest. Thatchers popularite­it was zo gezakt dat er sprake was van vervroegde verkiezing­en. Allebei dachten ze dat wat nationalis­tische retoriek en vlaggengez­waai de aandacht van die problemen zou afleiden.

Beïnvloedt fictie onze opinie over de echte wereld? Zeer zeker wel. En het is misschien niet leuk voor koningin Elizabeth en prins Philip, die blijkbaar zeer begrijpend zijn geweest voor prinses Diana, dat ze nu als harteloos worden afgeschild­erd, en de veel hartelozer Thatcher als een soort moeder van de natie. Maar ons geheugen is ook zo slecht, dat dit verhaal over vijf jaar weer anders kan worden verteld. Getuige de kijkers die dachten dat er in de serie een referentie zat naar prins Andrews relatie met Jeffrey Epstein. Daar was begin jaren 80 nog geen sprake van: in de bewuste scène spreekt Andrew over zijn nieuwe liefje Koo Stark, een actrice die net een softpornof­ilm had opgenomen. Zijn bijnaam was toen al ‘Randy Andy’, maar ook dat waren we alweer vergeten.

Ons geheugen is ook zo slecht, dat dit verhaal over vijf jaar weer anders kan worden verteld

Het zijn topdagen voor de Amerikaans­e kabelzende­r One America News Network (OANN). Donald Trump heeft zijn fans de jongste weken al herhaaldel­ijk opgeroepen om Fox News vaarwel te zeggen en naar OANN en rivaal Newsmax te kijken. Heel wat mensen volgen blijkbaar dat advies. Terwijl Fox News de overwinnin­g van Joe Biden in de presidents­verkiezing­en al vrij snel erkende, ging OANN nog weken mee in de complotthe­orieën van Trump over massale fraude.

Maar Youtube (een onderdeel van Google) zag zich dinsdag genoodzaak­t om op te treden tegen een video die OANN online deelde en waarin een remedie voor covid-19 wordt aangepreze­n. De video werd verwijderd, OANN kan een week geen video’s plaatsen en video’s die al op Youtube stonden, tonen geen reclame meer en brengen dus niets op.

Voor OANN gaat het nog maar om een eerste waarschuwi­ng. Pas bij een derde waarschuwi­ng haalt Youtube de zwaarste straf boven: een permanente ban.

Youtube staat onder zware druk om harder op te treden tegen desinforma­tie. Een groep senatoren van de Democratis­che partij stuurde deze week een brief naar Youtubebaa­s Susan Wojcicki om aan te dringen om valse informatie over de verkiezing­en te verwijdere­n. De senatoren haalden het voorbeeld aan van een video over vermeende fraude in Michigan. Die werd op Youtube vijf miljoen keer bekeken.

Dominique Deckmyn

 ??  ??
 ?? © Des Willie/netflix ?? De Iron Lady: te menselijk voorgestel­d?
© Des Willie/netflix De Iron Lady: te menselijk voorgestel­d?
 ?? © Ollie Upton/netflix ?? De Queen: te harteloos voorgestel­d?
© Ollie Upton/netflix De Queen: te harteloos voorgestel­d?
 ?? © Des Willie/netflix ?? Het koppel: pasten ze echt totaal niet bij elkaar?
© Des Willie/netflix Het koppel: pasten ze echt totaal niet bij elkaar?
 ?? © ?? Hallen van Brugge.
Agentschap Onroerend Erfgoed
© Hallen van Brugge. Agentschap Onroerend Erfgoed

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium