De Standaard

Winkeliers mogen opnieuw hopen

Morgen krijgen de winkeliers waarschijn­lijk te horen dat ze binnenkort opnieuw de deuren mogen openen. Onder strikte voorwaarde­n evenwel. En zonder drukke winkelstra­ten.

- JanFrederi­k Abbeloos, Wim Winckelman­s, Dries De Smet

Politiek lijkt er een consensus onder de partijen die morgen rond de tafel van het Overlegcom­ité zitten: de niet-essentiële winkels die vandaag gesloten zijn, krijgen zicht op een voorwaarde­lijke heropening.

De Standaard vernam dat de adviezen aan de federale regering groen licht geven onder twee strikte voor waarden. Ten eerste moeten de bestaande protocolle­n binnen de winkels rigoureus gevolgd en waar nodig aangescher­pt worden. Winkelen op afspraak is zo’n mogelijke aanscherpi­ng.

Ten tweede, en belangrijk­er, moeten er ook garanties komen dat het niet opnieuw erg druk wordt in de winkelstra­ten of op het openbaar ver voer. Beelden van een overvolle Nieuwstraa­t, zoals vlak voor de lockdown eind oktober, wil iedereen vermijden.

‘We zijn volop aan het bekijken wat mogelijk is in samenwerki­ng met de lokale besturen’, zegt de woordvoerd­er van federaal minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS). Voor hem is het duidelijk: ‘We mogen niet de fout van september herhalen en te snel versoepele­n. De coronapand­emie onder controle brengen is dé prioriteit. Maar als het kan, moet er vrijdag perspectie­f zijn voor de retail. Zo niet, moeten er extra steunmaatr­egelen komen.’

Bij de andere meerderhei­dspartijen zit men op dezelfde lijn. De liberalen gaan resoluut voor een heropening, minimaal op afspraak. Voor de groenen is dat ‘bespreekba­ar’ als de experts het toelaten. En vanuit de Vlaamse regering sluiten ook CD&V en de N-VA zich daarbij aan. ‘Als dat binnen een veilig kader kan, moeten we zorgen dat de niet-essentiële winkels opnieuw open kunnen’, aldus Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) gisteren in het Vlaams Parlement.

Winkeltoer­isme

Het ‘winkeltoer­isme’, waarbij Belgen in het buitenland winkelen, is Crevits een doorn in het oog. Dan liever gecontrole­erd het geld laten rollen in eigen streek, is de redenering.

Opvallend, ze kreeg daarbij ook steun van de SP.A. ‘Gezondheid is ons grootste goed. Maar zuurstof voor de economie is ook belangrijk. Het is tijd om geleidelij­k en slim ook de niet-essentiële winkels te openen’, kwam Vlaams Parlements­lid Caroline Gennez tussenbeid­e.

Nochtans staat federaal SP.Aminister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke geboekstaa­fd als een voorstande­r van de strenge lijn. Maar ook hij zou zich volgens onze informatie niet verzetten tegen een versoepeli­ng, indien er voldoende bewijs is dat die het aantal besmetting­en niet opdrijft. Volgens de sectorfede­raties heeft het heropenen van de winkels na de eerste golf dat al bewezen. ‘We hebben nooit echt grote problemen gezien met de winkels’, geeft ook biostatist­icus Geert Molenbergh­s (UHasselt, KU Leuven) toe.

Sneller dan 13 december?

En zo lijken de sterren gunstig te staan voor de retail. Al rijst de vraag of versoepeli­ngen al eerder kunnen dan 13 december, wanneer de huidige regels aflopen.

Mogelijk licht premier Alexander De Croo (Open VLD) vandaag al een tipje van de sluier in de Kamer. Ondertusse­n blijft zijn woordvoerd­er voorzichti­g. ‘Iedereen is op zoek naar perspectie­f, maar het laatste wat we moeten doen, is beslissing­en nemen die de moeilijke inspanning­en die we ons al getroost hebben, op de helling zetten.’

Hetzelfde geldt voor eventuele versoepeli­ngen rond de kerstperio­de. Ook daar is de druk groot om meer sociale contacten toe te laten. Maar er lijkt minder mogelijk, aangezien dergelijke contacten grotere risico’s inhouden dan bij het winkelen. ‘We gaan op die twee dagen toch niet de derde golf organisere­n die ons in januari en februari zou thuishoude­n?’, schetst een betrokkene de inzet.

‘Als het binnen een veilig kader kan, moeten niet-essentiële winkels opnieuw kunnen opengaan’

Hilde Crevits (CD&V) Vlaams minister van Economie

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium