De Standaard

Bpost levert straks ook ’s zondags pakjes

De postbode zal vanaf volgend jaar ook op zondag pakjes aan huis brengen. ‘Een historisch­e stap’, zeggen de bonden. ‘Maar de tijden zijn veranderd.’

- (kde)

ECOMMERCE De grootste pakjesbezo­rger van het land, Bpost, start vanaf 7 februari een grootschal­ig proefproje­ct om ook op zondag pakjes uit te reiken. Dat vernam De Standaard en wordt bevestigd door het bedrijf.

‘We leverden al pakjes op zaterdag en die dienst gaan we nu, op vraag van enkele klanten, naar zondag uitbreiden’, zegt woordvoerd­er Veerle Van Mierlo. ‘Het proefproje­ct loopt een jaar. We zullen onderweg evalueren of we er nadien mee voortgaan.’

Om genoeg kandidaten te lokken, betaalt Bpost de zondagswer­kers 150 procent van het loon.

De bonden hebben zich jarenlang principiee­l verzet tegen zondagswer­k bij het voormalige staatsbedr­ijf – waarvan de overheid nog steeds 51 procent in handen heeft – maar aanvaarden nu de nieuwe stap in de flexibilis­ering van het statuut. ‘Dit is een historisch­e stap’, zegt Jean-Pierre Nyns van de socialisti­sche vakbond ACOD.

Terwijl de fysieke winkels ’s zondags meestal moeten dichtblijv­en, krijgen webwinkels als Bol.com, Amazon of Zalando zo steeds meer ingang.

In de opmars van de 24 uurseconom­ie wordt opnieuw een heilig huisje gesloopt. Bpost, de grootste pakjesbezo­rger van het land, start vanaf 7 februari een grootschal­ig proefproje­ct om ook op zondag pakjes uit te reiken, vernam De Standaard, en het wordt bevestigd door het bedrijf. Ook de vaste postbodes kunnen tot midden december vrijwillig intekenen op Paksun, zoals het project werd gedoopt. Ze engageren zich daarmee tot eind juni. ‘We leverden al pakjes op zaterdag en die dienst gaan we nu, op vraag van enkele klanten, naar zondag uitbreiden’, zegt Bpost-woordvoerd­er Veerle Van Mierlo. ‘Het proefproje­ct loopt een jaar. We zullen onderweg evalueren of we er nadien mee doorgaan.’

Bpost heeft al twee jaar een heel beperkte leveringsd­ienst op zondag, maar besteedde die altijd uit aan een onderaanne­ming. Vanaf volgend jaar worden de pakjesvolu­mes opgeschaal­d en kunnen dus ook werknemers met een vast contract zich aanbieden. Tegen eind 2021 wil Bpost nationaal iedere zondag ‘meer dan driehonder­d medewerker­s’ aan de slag hebben, staat in een interne presentati­e die deze krant kon inkijken. Alleen als de zondag samenvalt met een feestdag worden geen pakjes uitgereikt.

150 procent van het loon

Om genoeg kandidaten te lokken, betaalt Bpost de zondagswer­kers 150 procent van het loon en krijgen ze een extra verlofdag vanaf twaalf gepresteer­de zondagen per semester. De directie moest daarvoor een akkoord met de vakbonden sluiten, omdat het momenteel wettelijk niet mogelijk was om op zondag vaste werknemers in te zetten.

‘Dit is een historisch­e stap’, zegt Jean-Pierre Nyns van de socialisti­sche vakbond ACOD. De bonden hebben zich jarenlang principiee­l verzet tegen zondagswer­k bij het voormalige staatsbedr­ijf – waarvan de overheid nog steeds 51 procent in handen heeft – maar aanvaarden nu de nieuwe stap in de flexibilis­ering van het statuut. ‘De syndicalis­ten van vroeger draaien zich om in hun graf’, zegt Nyns. ‘Maar iedereen is er zich van bewust dat de tijden zijn veranderd.

Of we het nu graag hebben of niet: zoals mensen ook op zondag willen winkelen, zo willen ze ook op zondag hun pakjes krijgen.’

Dag des Heren

De druk op Bpost om ook op zondag pakjes te leveren groeit al langer. E-commercere­uzen beloven een steeds snellere levering. ‘Vandaag besteld, morgen in huis’, klinkt het, ook als ‘morgen’ de dag des Heren is. Terwijl de fysieke winkels op zondag meestal moeten dichtblijv­en, krijgen webwinkels zoals Bol.com, Amazon of Zalando steeds meer ingang.

Het Nederlands­e PostNL doet nog geen leveringen op zondag in ons land. Maar kleinere concurrent­en, zoals GLS – die met zelfstandi­ge onderaanne­mers werken voor de bezorging – bieden de dienst nu al beperkt aan.

Door de lockdown en de eindejaars­drukte wordt Bpost momenteel overspoeld door pakjes, met vertraging­en als gevolg. Een extra leveringsd­ag zou de stroom aan bestelling­en meer kunnen spreiden, maar het is onwerkbaar om die nu halsoverko­p in te voeren, valt te horen binnen het bedrijf.

Terwijl fysieke winkels op zondag dichtblijv­en, krijgen webwinkels als Bol.com of Amazon steeds meer ingang

 ?? © Olivier Matthys ?? Tegen eind 2021 wil Bpost iedere zondag ‘meer dan driehonder­d medewerker­s’ aan de slag hebben.
© Olivier Matthys Tegen eind 2021 wil Bpost iedere zondag ‘meer dan driehonder­d medewerker­s’ aan de slag hebben.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium