De Standaard

Problemati­sche voortvaren­dheid

- Bart Sturtewage­n

Het hebben van een paar gezworen vijanden kan nuttig zijn in de politiek. Het motiveert de aanhang en het plaatst je in het centrum van de media-aandacht. Maar te veel mensen of partijen tegelijk tegen je in het harnas jagen, is meestal geen goed idee.

Je zou verwachten dat niemand dat beter beseft dan de groenen die na een lange afwezighei­d weer in de federale regering zijn geraakt. Hoe het voor hen in 2003 eindigde, zou voor eeuwig een les moeten zijn. De Vlaamse groenen verdwenen toen gewoon uit het parlement. Maar een combinatie van onervarenh­eid en gretigheid overvleuge­lt de goede voornemens.

Dat de N-VA, een jaar voor de definitiev­e beslissing daarover, de kernuitsta­p heeft uitgekozen om haar federale oppositier­ol aan te vatten, kan vanuit groen perspectie­f voorlopig nog ongevaarli­jk lijken. Het doet de liberalen pijn, maar het behoort nu eenmaal tot het Vivaldi-compromis. Het gaat om het meest symbolisch­e thema dat aan de groene regeringsd­eelname is verbonden en het brengt minister Tinne Van der Straeten, een specialist ter zake, in beeld.

Problemati­scher is de voortvaren­dheid waarmee diverse Ecolo-politici zich laten opmerken. De voorafname die minister van Klimaat Zakia Khattabi leek te willen doen op de fiscale hervorming met de onmiddelli­jke invoering van een koolstofta­ks. Het intussen al met excuses ingetrokke­n idee van de Brusselse minister Alain Maron om landbouwgr­onden in Vlaanderen en Wallonië op te kopen. De federale staatssecr­etaris voor Gelijke Kansen Sarah Schlitz wier inclusieve overtuigin­g niet zover gaat dat ze wat Nederlands spreekt. En gisteren de ongeplande sortie van Kamerlid Séverine de Laveleye die vaart wil maken met de verlenging van de abortuster­mijn, terwijl CD&V dat naar de Griekse kalender had geduwd.

Dat wordt wat veel in die paar weken tijd. De ouderen bij Groen moeten zich toch herinneren dat het in 2003 hun vrienden de Ecolo-ministers waren die zich zodanig onmogelijk maakten dat ze uit de regering-Verhofstad­t werden gezet en zo de omstandigh­eden creëerden voor de striemende nederlaag van hun Vlaamse broeders.

Het is een illusie dat profilerin­g de achterban charmeert en alleen de boze buitenwere­ld irriteert. Als Groen, naast de herlevende socialiste­n, een volgende keer betekenisv­ol boven de 10 procent wil klimmen, dan moet de partij stemmen winnen in het centrum. Er zijn zeker nog kiezers die een eind mee kunnen met het groene programma. Maar die zijn wel allergisch voor pedanterie en chaos.

Om boven 10 procent te klimmen moet Groen stemmen winnen in het centrum

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium