De Standaard

Alles op alles om VUB-gastdocent Djalali te redden

Welk spel speelt Iran? Met het leven van spoedarts Ahmadreza Djalali in de weegschaal, hoopt zijn entourage – en bij uitbreidin­g de hele diplomatie – daar snel zicht op te krijgen.

- Stijn Cools

‘Absolute mobilisati­e.’ Die term viel gisteren tijdens het crisisover­leg aan de VUB over het lot van de Iraans-Zweedse spoedarts Ahmadreza Djalali, een gastdocent die voor spionage veroordeel­d is in Iran. Er werden strategieë­n bedacht om zijn executie, die voor de komende dagen zou zijn, alsnog te voorkomen. De internatio­nale media engageren, stond bovenaan het lijstje. Er werd onder meer contact gezocht met enkele oude bekenden uit de entourage van de toekomstig­e Amerikaans­e vicepresid­ente Kamala Harris, in de hoop dat zij zich zou uitspreken. Rector Caroline Pauwels: ‘Iran is zeer gevoelig voor reputaties­chade.’

Dinsdag sloeg de vrouw van Djalali alarm nadat ze een afscheidst­elefoontje van haar echtgenoot gekregen had. Hij moest in isolatie en er was een overbrengi­ng gepland naar een gevangenis waar executies uitgevoerd worden. Amnesty Internatio­nal kwam daarna met het bericht dat er een bevel was om hem binnen de week te doden (DS 25 november).

‘Het was een vreselijk telefoontj­e, hij is in groot gevaar’, zegt zijn vrouw daarover in kort telefoonge­sprek met De Standaard vanuit Zweden, hun verblijfpl­aats. ‘Ik vraag de internatio­nale gemeenscha­p om te reageren. Ik kijk dan vooral naar Zweden, België, Italië en Europa.’ Djalali gaf ook in Italië les.

Er ging gisteren een telefoontj­e van de kabinetsch­ef van federaal minister van Buitenland­se Zaken Sophie Wilmès (MR) naar de Iraanse ambassadeu­r in Brussel met de vraag om de wetenschap­per niet te executeren. Ook achter de schermen werd er druk gewerkt. Eerder had de Zweedse ambtgenoot van Wilmès een gelijkaard­ig telefoontj­e gedaan. Daar was Iran niet mee gediend. Het stuurde een bericht om de wereld eraan te herinneren dat de rechtspraa­k er onafhankel­ijk is en enige inmenging van buitenaf daarin onacceptab­el is.

Die boodschap krijgen beleidsmak­ers en diplomaten die zijn zaak aankaarten bij de bevoegde Iraanse instanties al vier jaar lang – sinds de start van zijn gevangensc­hap – te horen. Dat vertelt onder anderen Geert Bourgeois (N-VA), die zich als Vlaams minister-president het lot van de Iraanse spoedarts en zijn familie aangetrokk­en heeft. ‘Ik heb de voorbije jaren diverse gesprekken gevoerd met de Iraanse ambassadeu­r, ik heb ministers van de Iraanse regering aangesprok­en, ik ben met hun parlements­voorzitter de discussie aangegaan en telkens was het antdie woord hetzelfde: “Wij hebben een onafhankel­ijke justitie.” Maar het is en blijft een autoritair theocratis­ch regime met een ayatollah die aan de touwtjes trekt.’

In die gesprekken met Iran benadrukte ons land graag het humanitair­e aspect. Voormalig minister van Buitenland­se Zaken Didier Reynders (MR) kantte zich bijvoorbee­ld verschille­nde malen tegen de doodstraf en sprak daar zijn Iraanse ambtgenoot op aan. Maar ook het geopolitie­ke belang van een goede samenwerki­ng met Europa en de economisch­e voordelen die daaraan verbonden zijn, kwamen al aan bod als argumenten. Vooralsnog zonder succes.

Geopolitie­k schaakspel

Dat Iran gevangenen durft te gebruiken als pionnen in een geopolitie­ke schaakspel van meerdere dimensies, is niet ongewoon (zie hiernaast). Gisteren meldde de Iraanse staatstele­visie plots dat een Australisc­h-Britse academica veroordeel­d was voor spionage geruild was voor drie Iraniërs die in een buitenland­se cel verbleven. Er werd een video getoond van hun feestelijk­e thuiskomst, al kon de authentici­teit daarvan niet geverifiee­rd worden.

In het geval van Djalali is er in het verleden door enkele betrokkene­n op aangestuur­d om zijn lot aan dat van de gevangen Iraanse diplomaat Assadollah A. te verbinden, zonder dat zich dat gematerial­iseerd heeft. De 49-jarige man zit nog altijd in een Belgische cel, onder meer op verdenking van het beramen van een terroristi­sche aanslag op het Iraanse verzet in Villepinte, nabij Parijs. Die aanslag kon worden verijdeld.

Morgen start overigens het proces tegen Assadollah A. die volgens het gerechteli­jk onderzoek eigenlijk een officier is voor de belangrijk­ste inlichting­endienst MOIS. Of de twee zaken aan elkaar gelinkt zijn, is nog niet duidelijk, al spreken verschille­nde commentato­ren wel dat vermoeden uit.

In dit complexe spel van geopolitie­k (met een nieuw verkozen Amerikaans­e president op de achtergron­d), diplomatie, economisch­e belangen en rechtspraa­k vindt de directeur van Amnesty Internatio­nal Vlaanderen, Wies De Graeve, het belangrijk om de essentie niet uit het oog te verliezen. ‘Djalali is onschuldig. Zijn leven moet worden gered. En hij moet worden vrijgelate­n.’

‘Iran is en blijft een autoritair, theocratis­ch regime met een ayatollah die aan de touwtjes trekt’

Geert Bourgeois (NVA) ExVlaams ministerpr­esident

 ?? © ?? Ahmadreza Djalali is overgebrac­ht naar een gevangenis waar executies uitgevoerd worden. belga
© Ahmadreza Djalali is overgebrac­ht naar een gevangenis waar executies uitgevoerd worden. belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium