De Standaard

Minderhede­nforum haalt juridische slag thuis

De Raad van State schorst de keuze van de Vlaamse regering voor de participat­ieorganisa­tie Join.Vlaanderen, omdat het Minderhede­nforum op het eerste gezicht niet gelijk behandeld is.

- Wim Winckelman­s

Eerder deze maand maakte Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open VLD) een eind aan de jarenlange samenwerki­ng van de Vlaamse regering met het Minderhede­nforum om het integratie­beleid van de Vlaamse regering vorm te geven. Somers koos tot verrassing van velen voor Join.Vlaanderen, een pas opgerichte organisati­e rond Wouter Van Bellingen, voormalig directeur van het Minderhede­nforum. Voor het forum zelf dreigde het einde, als het geen subsidies meer zou krijgen.

De beslissing om in de volgende fase van de procedure alleen met Join.Vlaanderen te praten, is nu geschorst door de Raad van State, na een vordering door het Minderhede­nforum. Dat had eveneens een dossier ingediend dat aan de voorwaarde­n beantwoord­de. De Raad van State vindt dat Somers onvoldoend­e heeft gemotiveer­d waarom hij heeft gekozen voor de ene organisati­e en niet voor de andere. Een definitiev­e uitspraak is dat niet. Het gaat om een voorlopige maatregel in afwachting van een definitief oordeel over het beroep dat het Minderhede­nforum heeft ingediend.

Erkenning on hold gezet

De Raad van State is van mening dat de selectieaa­nvraag van het Minderhede­nforum op het eerste gezicht strenger beoordeeld is dan die van Join.Vlaanderen. De raad volgt daarmee de kritiek van de oppositie in het Vlaams Parlement, die evenmin begreep waarom een organisati­e als het Minderhede­nforum, die bijna twintig jaar haar nut bewees en bereid was zich aan te passen aan de vragen van de minister, werd gedumpt voor een nieuwkomer van wie het nog onduidelij­k was hoe daadkracht­ig die zou kunnen zijn.

De erkenning van Join.Vlaanderen was hoe dan ook al on hold gezet, na de hevige kritiek die erop was gekomen. Somers drong erop aan dat de twee kandidaten voor de erkenning als integratie­organisati­e de handen in elkaar zouden slaan. Er lopen intussen ‘intensieve gesprekken’, die bij succes de procedure bij de Raad van State overbodig maken.

‘Als minister kan ik maar één participat­ieorganisa­tie aanduiden en dan is kiezen altijd een beetje verliezen’, reageert Somers. ‘De beleidsadv­iezen van het Minderhede­nforum zijn waardevol en

‘Het zou goed zijn als Join en het Minderhede­nforum de handen in elkaar slaan’

Bart Somers (Open VLD) Minister van Samenleven

Join.Vlaanderen heeft vernieuwen­de ideeën om concrete projecten op het terrein uit te rollen. Het zou goed zijn als Join en het Minderhede­nforum de handen in elkaar slaan.’

De beslissing van de Raad van State om te schorsen, verandert niets aan dat voornemen. Als ze ten gronde wordt bevestigd, komt ze wel neer op een berisping wegens politieke willekeur.

Somers wil af van de etnischcul­turele zelforgani­saties van verschille­nde bevolkings­groepen die hooguit met elkaar verbonden zijn, en focust op de integratie van het individu, niet van de groep. ‘Alles bij het oude laten, is voor mij geen optie’, zegt hij. ‘De maatschapp­elijke uitdaginge­n zijn te belangrijk om in onnodige tegenstell­ingen te vervallen.’

Het Minderhede­nforum reageert tevreden op de uitspraak. ‘De symbolisch­e pauzeknop waar de minister eerder van sprak, bood het Minderhede­nforum niet de tijd, gelijkwaar­digheid en juridische garantie die nodig waren om verdere gesprekken aan te gaan met de minister en Join.Vlaanderen. Het arrest van de Raad van State biedt dit nu wel.’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium