De Standaard

Vuurproef voor ministers is vaak werk van lange adem

-

De Kamer onderwerpt alle nieuwe regeringsl­eden al twee weken lang aan een verhoor over hun beleidsvis­ie. Die zittingen slepen al dagenlang aan, tot frustratie van de ministers. ‘Hier moet je tijd voor nemen’, vindt de oppositie.

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) zuchtte. ‘Dit debat duurt nu al meer dan negen uur’, zei ze gistermidd­ag in het halfrond van de Kamer. ‘Op zich vind ik dat prima. Maar ik heb de indruk dat we in cirkels praten. Dezelfde vragen worden tot drie keer toe gesteld. Het is interessan­t om debatten te voeren tussen parlements­leden, maar het doel is toch om antwoorden van mij te krijgen?’

Theo Francken, defensiesp­ecialist van de N-VA, had alle partijen net gevraagd naar hun visie over nucleaire bewapening. Het was de derde keer dat de commissieD­efensie bijeenkwam om Dedonders beleidsver­klaring te bespreken. En ook gisteren raakte het werk niet af. ‘U moet verzekeren dat we volgende keer kunnen afronden’, sprak MR-Kamerlid Denis Ducarme tot de commissiev­oorzitter. ‘We hebben nog andere commissies te volgen.’

Sinds de zesde staatsherv­orming van 2011 onderwerpe­n de Kamercommi­ssies kort na het aantreden van een nieuwe regering de bevoegde ministers aan een verhoor. De bedoeling was om het parlement meer inzicht en inspraak te bieden bij de plannen van de nieuwe ministers, naar Europees voorbeeld (zie inzet).

Gisteren startte dat proces, dat nu voor de tweede keer plaatsvind­t, ook voor de laatste beleidsdom­einen. Onder meer omdat enkele ministers hun beleidsver­klaringen laat indienden, vinden heel wat bespreking­en plaats na de reglementa­ir bepaalde zes weken na de eedafleggi­ng. Maar de vraag is vooral: dragen de hoorzittin­gen voldoende bij tot hun doel?

Ministers luisteren vooral

De ene hoorzittin­g is kwaliteits­vol, de andere minder. ‘Het is de eerste test voor ministers’, zegt Servais Verherstra­eten, fractielei­der van CD&V. Zo viel het slechte of afwezige Nederlands van de staatssecr­etarissen Mathieu Michel (MR) en Sarah Schlitz (Ecolo) op. ‘Het biedt de gelegenhei­d om te debatteren over de globale visie in plaats van de meer concrete discussies tijdens de legislatuu­r’, zegt PVDAfracti­eleider Raoul Hedebouw.

Alleen: tot een echt debat komt het zelden. Door de ongelimite­erde spreektijd per fractie slepen sessies dagenlang aan. Behalve Dedonder zaten ook Frank Vandenbrou­cke (Volksgezon­dheid), Vincent Van Quickenbor­ne (Justitie), Karine Lalieux (Pensioenen) en David Clarinval (Middenstan­d en Zelfstandi­gen) al drie dagen of meer vooral te luisteren.

Sommige Kamerleden spreken langer dan een uur aan een stuk. Op de eerste hoorzittin­g over Institutio­nele Hervorming­en en Democratis­che Vernieuwin­g gisteren kwamen alleen de N-VA en Groen/ Ecolo, de twee grootste fracties, aan bod. ‘De spreiding van de debatten maakt ze veel minder spitant', zegt Verherstra­eten.

De tijdsdruk knaagt aan de kwaliteit. Minister van Energie Tinne

Van der Straeten gaf bij haar hoorzittin­g aan niet op specifieke vragen te kunnen antwoorden, tot ergernis van de oppositie. Daarentege­n grijpen Van der Straeten en haar collega-ministers Petra De Sutter en Van Quickenbor­ne de hoorzittin­g wel aan om suggesties van Kamerleden op te nemen in een ‘beleidsver­klaring 2.0’.

Dedain voor het parlement

Er zijn verklaring­en voor de lange bespreking­en. Ze vallen samen met de bespreking van de aan de begroting gekoppelde beleidsnot­a’s waarin elke minister zijn plannen voor het komende jaar uitlegt. Bovendien kwam tijdens de regeerverk­laring van premier Alexander De Croo (Open VLD) alleen hijzelf aan het woord. Tot een thematisch debat kwam het niet, in tegenstell­ing tot 2014.

‘Het parlement is geen vervelende bijkomstig­heid. We moeten de tijd krijgen om de ministers te leren kennen’

Peter De Roover Kamerfract­ieleider NVA

‘Tussenkoms­ten van een uur zijn contraprod­uctief. Hetzelfde krijg je ook in 20 minuten gezegd’

Raoul Hedebouw Kamerfract­ieleider PVDA

De oppositie wil niet weten van een beperking van de spreektijd. ‘Het parlement is geen vervelende bijkomstig­heid’, zegt N-VA-fractielei­der Peter De Roover. ‘We moeten de tijd krijgen om ministers te leren kennen en om te zien of er binnen de meerderhei­d andere klemtonen gelegd worden.’

‘Hier moet tijd voor genomen worden’, zegt ook Barbara Pas (Vlaams Belang). Dat vindt ook Hedebouw. ‘Maar het debat moet wel aantrekkel­ijk blijven. Tussenkoms­ten van een uur zijn contraprod­uctief. Hetzelfde krijg je ook in 20 minuten gezegd.’

De meerderhei­d is voorzichti­g met kritiek, omdat ze niet beschuldig­d wil worden van dedain tegenover het parlement. Maar er is ruimte voor verbeterin­g’, zegt Groen-fractielei­der Kristof Calvo. ‘Kort en efficiënt zijn is niet de grootste kracht van de Kamer.’ Bovendien leiden de lange debatten ertoe dat commissiel­eden niet alle debatten kunnen bijwonen, wat tot herhalinge­n leidt.

In 2014 pleitte de PS er nog voor om het Europese model meer te kopiëren. De discussie zou dan ook gaan over de persoon zelf en het parlement zou kandidaten kunnen wegstemmen. Ook Calvo, die een groot deel van het luik politieke vernieuwin­g van het regeerakko­ord uittekende, is daarvoor gewonnen. ‘Dit is een thema waarover we ons verder moeten buigen.’

Matthias Verbergt

 ?? © ?? Minister van Justitie Vincent Van Quickenbor­ne (Open VLD) gaf uitleg via een online videoverbi­nding. belga
© Minister van Justitie Vincent Van Quickenbor­ne (Open VLD) gaf uitleg via een online videoverbi­nding. belga
 ?? © ?? Minister van Klimaat Zakia Khattabi (Ecolo). belga
© Minister van Klimaat Zakia Khattabi (Ecolo). belga
 ?? © ?? Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS). isopix
© Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS). isopix

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium