De Standaard

Niet Verhofstad­t maar Thorning-Schmidt leidt EU-conferenti­e

- Bart Beirlant

TOEKOMST EU Frankrijk en Duitsland schuiven de voormalige Deense premier naar voren als voorzitste­r van de conferenti­e over de toekomst van de EU.

De vraag wie de conferenti­e mag voorzitten, is het laatste struikelbl­ok om de geplande inspraakro­nde met de Europese burger te lanceren. Het Europees Parlement schoof Europarlem­entslid Guy Verhofstad­t (Open VLD) naar voren, maar in oktober was definitief gebleken dat dit een brug te ver was voor een grote groep lidstaten. Zij vreesden dat zijn geloof in een federaal Europa te veel risico’s inhield voor het eindresult­aat. De conferenti­e moet tegen het voorjaar van 2022 voorstelle­n doen om de EU te hervormen. De Franse president Emmanuel Macron, die het idee van de conferenti­e lanceerde, wil met de resultaten de aandacht kapen in de aanloop naar de presidents­verkiezing­en in 2022. Bij hun zoektocht naar ‘een eminente Europese persoonlij­kheid die het gezamenlij­ke belang van de drie EUinstelli­ngen kan vertegenwo­ordigen’, kwamen Duitsland en Frankrijk uit bij Helle ThorningSc­hmidt. Het nieuws lekte uit in Politico en werd aan De Standaard bevestigd door een goed geïnformee­rde bron. De sociaaldem­ocrate was van 2011 tot 2015 premier van Denemarken. Haar naam circuleerd­e al in 2014 om Herman Van Rompuy op te volgen als voorzitter van de Europese Raad, maar de functie ging naar Donald Tusk.

De Deense heeft sterke Europese geloofsbri­even: ze volgde van 1992 tot 1993 Europese studies aan het Europacoll­ege en was Europarlem­entslid tussen 1999 en 2004. De vraag is hoe het Europees Parlement zal reageren. Vrijwel zeker zullen de sociaaldem­ocraten hun partijgeno­te steunen, terwijl de EVP niet zal vechten voor Verhofstad­t en Macron binnen Renew zijn kandidate kan doorduwen.

 ??  ?? Helle Thorning-Schmidt.© av
Helle Thorning-Schmidt.© av

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium