De Standaard

Even vals alarm over abortuswet

- Bart Brinckman

Een slordige communicat­ie van Ecolo over een nieuwe abortuswet zette de zenuwen bij de Vivaldi-partijen op scherp.

‘Niets belet ons om het parlementa­ire werk te hervatten. Heel wat vrouwen wachten op de vooruitgan­g en de moderniser­ing van het juridische kader over zwangersch­apsafbreki­ng.’ Een communiqué van Ecolo-Kamerlid Séverine de Laveleye leidde gisteren tot zenuwachti­gheid bij de meerderhei­d. Even leek het erop dat Ecolo de bindende afspraken in het regeerakko­ord negeerde. Ook CD&V-voorzitter Joachim Coens voelde zich geroepen om bezorgd te reageren.

Het berichtje van De Laveleye stelde onbewust scherp op twee kenmerken van Vivaldi. Ten eerste torst Ecolo een negatieve perceptie, zeker in Vlaanderen. De partij wordt niet vertrouwd. Elke uitlating komt onder een kritisch vergrootgl­as terecht. Bovendien kun je bepaalde passages in het regeerakko­ord verschille­nd uitleggen, waarbij twee versies overeind blijven. Soms is dat handig, soms vervelend.

Welke vrouwen?

Het regeerakko­ord bepaalt dat de commissie-Justitie zich buigt over de hangende wetsvoorst­ellen over abortus. Maar de nieuwe wet komt er pas nadat een onafhankel­ijk multidisci­plinair wetenschap­pelijk comité een studie gemaakt heeft over de problemen die de huidige wet met zich brengt.

De belangrijk­ste uitdaging vormt het profiel van de vrouwen die voor de bestaande termijn van twaalf weken naar het buitenland uitwijken om een abortus te ondergaan: aantal, sociale klasse, opleiding, enzovoort. Dat onderzoek bepaalt de contouren van de nieuwe wet met wellicht een kleinere verlenging van de termijn, achttien weken in het huidige voorstel. Bovendien moet het nieuwe voorstel het akkoord van alle regeringsp­artijen krijgen, dus ook van CD&V.

Respect voor iedereen

Naar aanleiding van het vierde advies van de Raad van State, zonder opmerkinge­n, over het hangende voorstel suggereerd­e De Laveleye dat het gesprek gewoon wordt voortgezet. Dat lijkt dus een illusie. Dat voorstel is dood, CD&V wil er niet van weten. Het schrijven van een nieuw voorstel kan nog jaren aanslepen.

‘Je kunt met Ecolo goed samenwerke­n zolang je Frans spreekt en toegeeft’ Kamerlid CD&V

Hendrik Bogaert

Groen/Ecolo-fractielei­der Kristof Calvo zei aan De Standaard dat de ecologiste­n wel degelijk het regeerakko­ord willen respectere­n. Hij was zich zeer bewust van de ‘gevoelighe­id’ ervan. Ook de PS zette snel de puntjes op de i. ‘De commissie-Justitie moet eerst de contouren van het onderzoeks­veld bepalen’, benadrukte Kamerlid Patrick Prévot. De PS denkt dat zo’n onderzoek ‘de obstakels’ voor een nieuwe wet kan wegnemen. De partij verkiest ‘de dialoog’ en ‘respect voor ieders gevoelens.’

Ondertusse­n is het kwaad geschied. De N-VA-oppositie zag meteen de weke plek. CD&VKamerlid Hendrik Bogaert, toch een lid van de meerderhei­d, haalde stevig uit. ‘Je kunt met Ecolo goed samenwerke­n. Zolang je Frans spreekt en toegeeft.’

 ?? © ?? Een mogelijke verlenging van de termijn voor abortus ligt hypergevoe­lig. Nicolas Landemard
© Een mogelijke verlenging van de termijn voor abortus ligt hypergevoe­lig. Nicolas Landemard

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium