De Standaard

Compotethe­orie

- Jeroen Struys

De grootste ontdekking­en gebeuren per toeval. Zit je rustig onder een boom, valt er een appel op je kop. Normale mensen zeggen dan ‘au!’ en maken er confituur van. Niet zo Isaac Newton. De grootste ontdekking­en gebeuren dus per toeval, maar je moet er wel de waarde van inzien.

Een onthutsend voorbeeld daarvan deed zich deze week voor in de Amerikaans­e staat Utah. Daar vloog een helikopter met experts van natuurbehe­er over een onmetelijk­e woestijn om de populatie van dikhoornsc­hapen in kaart te brengen. Net voor ze door al dat schaapjes tellen in slaap vielen, werd hun aandacht getrokken door een hoogst merkwaardi­g voorwerp. In het midden van het Marslandsc­hap troffen ze een blinkende metalen zuil, zo’n 3 meter hoog. In het midden van niks, op een plek die alleen bereikbaar is per helikopter of dikhoornsc­haap.

Wie ooit 2001: A space odyssey gezien heeft, weet: dit is de ‘monolith’, het mysterieuz­e, buitenaard­se voorwerp waar apen rond verzamelen bij aanvang van de film. Toegegeven, het origineel was zwarter dan zwart, niet metaalkleu­rig. Maar goed, de wereld heeft ook in de ruimte niet stilgestaa­n: vermoedeli­jk betreft het een update.

Helikopter­piloot Bret Hutchings relativeer­t zijn eigen vondst echter kapot. ‘Ik neem aan dat het een of andere newwavekun­stenaar betreft of, je weet wel, een grote fan van 2001: A space odyssey.’ David Zwirner, van de gelijknami­ge kunstgaler­ie, vertelde The New York Times dat het een tot nog toe onontdekt kunstwerk zou betreffen van John McCracken.

Dat is een complotthe­orie nog verder gezocht dan die van Qanon. In plaats van aan te nemen dat de visionaire Stanley Kubrick gelijk had, is het blijkbaar aannemelij­ker dat een kunstenaar de hele woestijn is doorgetrok­ken met een zuil van drie meter hoog. John McCracken is trouwens al negen jaar dood. Alweer een complotthe­orie ontkracht!

De staat Utah spreekt zich niet definitief uit over herkomst van het ding, maar laat weten dat het illegaal is om er voorwerpen te installere­n. ‘Ongeacht van welke planeet je komt.’ Het is duidelijk: 2001: A space odyssey moet voortaan gecategori­seerd worden als documentai­re. Hoe denk je dat Kubrick dat anders allemaal kon filmen?

2001: A space

odyssey moet vanaf nu gecategori­seerd worden als documentai­re

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium