De Standaard

Bidens team: decennia ervaring, maar ook ‘frisse blik’

Trump was zowel tegen illegale als legale immigratie. Bidens keuze voor Alejandro Mayorkas, een genaturali­seerde immigrant, als minister bevoegd voor immigratie is dus een opvallende koerswijzi­ging.

- Ine Roox

Het groen licht voor de formele transitie kwam er maandag, en Joe Bidens transitiet­eam is er de dag daarna meteen flink ingevlogen. Dinsdagavo­nd hadden de medewerker­s van de toekomstig­e president al contact gehad met alle overheidsa­gentschapp­en én met het Witte Huis. Dinsdagmid­dag stelde Biden in zijn thuisbasis in Wilmington (Delaware) ook de mannen en vrouwen voor die Amerika’s veiligheid­sbeleid en buitenland­s beleid vorm zullen geven.

Een nieuwe president grijpt terug naar wie hij kent. Zoals Donald Trump vier jaar geleden voor zijn benoeminge­n vooral naar de hem bekende zakenwerel­d keek, zo kiest Joe Biden nu voor politici en bestuurder­s die zeker in Washington­s politieke kringen bekend zijn, vaak met tientallen jaren er varing op de teller. Biden trachtte hen voor te stellen als individuen, en zei dat hij kiest voor ‘ervaring en leiderscha­p, maar ook voor een frisse blik en voor perspectie­f’.

De vers gekozen president maakte duidelijk dat hij een complete breuk met Trumps ‘America First’-agenda betracht. ‘America is back’, zei Biden, ‘Het land is terug, en de VS zijn bereid opnieuw hun plek aan het hoofd van de tafel in te nemen.’ De nieuwe regering-Biden draagt respect voor het werk van Amerika’s diplomaten en inlichting­engemeensc­hap opnieuw hoog in het vaandel. Terwijl Trump de inlichting­en van zijn eigen overheid geregeld in twijfel trok, beschouwt Biden multilater­alisme weer als een waarde en wil hij samenwerke­n met Amerika’s bondgenote­n in de wereld, in plaats van die van zich te vervreemde­n.

Eerst schade opmeten

Ettelijke kandidaat-ministers en -medewerker­s – die nog benoemd moeten worden door de Senaat – hebben jaren ervaring op de teller. Biden benadrukte echter ook het primeurgeh­alte van zijn gekozen medewerker­s. Avril Haines zal de eerste vrouw worden aan het hoofd van de inlichting­endiensten, Janet Yellen wordt de eerste vrouwelijk­e minister van Financiën, Linda Thomas-Greenfield wordt als er varen diplomate Amerika’s ambassadeu­r bij de Verenigde Naties. En met Alejandro Mayorkas wordt het ministerie van Binnenland­se Veiligheid voor het eerst geleid door een latino en genaturali­seerde immigrant.

De genomineer­den kregen de kans iets persoonlij­ks te vertellen. Haines beloofde Biden dat ze de toekomstig­e president niet altijd zou vertellen wat die graag wilde horen, of wat hem goed zou uitkomen. Tony Blinken, kandidaatm­inister van Buitenland­se Zaken, vertelde dat zijn stiefvader, een Holocaust-overlever, na vier jaar in een concentrat­iekamp werd gered door een Afro-Amerikaans­e soldaat, en hem bedankte met de drie woorden Engels die zijn moeder hem had geleerd: God bless America. ‘Hoe imperfect ook,’ zei Blinken, ‘dit illustreer­t wat Amerika betekent in de wereld.’

Met een afscheidne­mend president als Trump, die het niet nauw nam met procedures, protocolle­n en ethiek, zeggen Bidens medewerker­s in de eerste plaats de schade aan de overheidsa­gentschapp­en en ministerie­s te willen opmeten. Vooral het ministerie van Binnenland­se Veiligheid had de voorbije jaren last van politieke inmenging vanuit het Witte Huis en kende een groot personeels­verloop. Het departemen­t werd opgericht na de terreuraan­slagen van elf september, maar Trump gebruikte het om zijn harde immigratie­agenda uit te voeren. Trump is een tegenstand­er van zowel illegale als legale immigratie naar de VS, en in die zin belichaamt de keuze voor Alejandro Mayorkas als minister van Binnenland­se Veiligheid de trendbreuk met Trump die Biden nu beoogt.

‘Dreamers’

Als de Senaat zijn benoeming bevestigt, wordt Mayorkas de eerste latino en de eerste genaturali­seerde Amerikaan die dat ministerie zal leiden. Mayorkas werd geboren op Cuba en vluchtte met zijn familie voor de revolutie van Fidel Castro. Hij wordt gezien als een centrum-Democraat die een humaan migratiebe­leid wil voeren. Tegelijk moet hij de grenzen bewaken én voorkomen dat er een nieuwe migratiest­room ontstaat.

Mayorkas heeft ervaring op het departemen­t dat hij straks hoopt te leiden. Hij was al onderminis­ter van Binnenland­se Veiligheid tijdens het presidents­chap van Barack Obama en is de architect van Daca (‘Deferred Action for Childhood Arrivals’), het programma dat migranten zonder papieren die als kind naar de VS zijn gebracht, tegen uitwijzing beschermt.

Trump probeerde de beschermin­g van die zogenaamde ‘Dreamers’ via gerechteli­jke weg te kelderen, maar ving bot bij het Hooggerech­tshof. Tegelijk beseffen Trumps Republikei­nse partijgeno­ten ook dat de beschermin­g van die jonge migranten een breed draagvlak heeft onder de bevolking. Ze lieten al verstaan dat er inzake migratie met de regering-Biden mogelijk wel te praten valt.

Behouden de Republikei­nen de meerderhei­d in de Senaat – dat weten we pas na de Senaatsver­kiezing in Georgia, op 5 januari – dan zal Mayorkas voor zijn benoeming de steun nodig hebben van verschille­nde Republikei­nen die in 2013 nog tégen hem hebben gestemd. Toen was Mayorkas verwikkeld in een zaak van mogelijk favoritism­e bij de toekenning van visa. Hij had de wet niet overtreden, maar gaf wel toe dat de schijn tegen hem was. Analisten achten het echter weinig waarschijn­lijk dat Bidens team Mayorkas nu naar voren zou schuiven zonder vooraf naar de goedkeurin­g van de Republikei­nse senatoren te hebben gepolst.

De nieuwe regering-Biden draagt respect voor het werk van Amerika’s diplomaten en inlichting­engemeensc­hap weer hoog in het vaandel

 ?? © ?? Alejandro Mayorkas. afp
© Alejandro Mayorkas. afp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium