De Standaard

Waarom (bijna) iedereen blij is met ‘Miss Fed’

PORTRET JANET YELLEN toekomstig­e minister van Financiën

- Nico Tanghe

1 meter 60. Zo groot is Janet Yellen. Of, als u wil, zo klein. Want als je The Washington Post mag geloven, was het haar kleine gestalte die president Donald Trump eind 2017 deed besluiten om haar mandaat als gouverneur van de Amerikaans­e centrale bank, de Fed, niet te verlengen.

Een vergissing, vonden velen. Want in de vier voorgaande jaren had Yellen indruk gemaakt als eerste vrouw in die belangrijk­e functie. Ze toonde zich niet alleen een vriendin van de financiële markten, ze was ook een efficiënte puinruimer. De werklooshe­id in de VS daalde onder haar het snelst sinds WO II. En door haar soepele monetair beleid werd Yellen een architecte van het economisch­e herstel in de VS.

Mary Poppins

En dat in een stijl die vaak wordt vergeleken met die van Mary Poppins: streng maar vriendelij­k, slim en altijd ongelofeli­jk goed voorbereid. De in Brooklyn (New York) geboren Yellen is niet zomaar iemand. Ze is een gerenommee­rde arbeidseco­noom, was jarenlang universite­itsprofess­or en schopte het in de jaren 90 tot de economisch­e adviesraad van toenmalig president Bill Clinton.

Yellen is getrouwd met econoom en Nobelprijs­winnaar George Akerlof, waardoor ze als het ware opstaat en gaat slapen met haar job. Niet alleen omdat er aan de ontbijttaf­el vaak interessan­te discussies ontstaan, ook omdat Yellen erom bekend staat een perfection­ist te zijn. Als student noteerde ze alles en ook als bankgouver­neur bracht ze naar elke persconfer­entie vuistdikke dossiers. En als ze ergens een afspraak heeft, komt ze liever te vroeg dan te laat. Yellen haat verrassing­en en risico.

In een tijd waarin miljoenen Amerikanen werkloos zijn en de economie zwaar lijdt onder het coronaviru­s, lijkt Joe Biden met Yellen dan ook een verstandig­e keuze te maken. Niet het minst omdat ze zich onlangs nog een duidelijke voorstande­r toonde van verregaand­e monetaire

Yellen is een efficiënte puinruimer. Onder haar daalde de werklooshe­id in de VS het snelst sinds WO II

ondersteun­ing van de economie. Als het moet door als overheid op grote schaal te lenen, want door de langdurige lage rente is de tijd daar nu geschikt voor. Dat klinkt Biden wellicht als muziek in de oren. Want als de toekomstig­e president de Amerikaans­e economie uit de put wil halen, mag hij zich niet te druk maken over een oplopend begrotings­tekort en dito staatsschu­ld.

Slangenkui­l

Het feit dat Yellen – na 231 jaar en 77 mannen – straks als eerste vrouw ooit minister van Financiën wordt, lijkt dan ook bijzaak. Binnen de Democratis­che partij geniet ze bovendien veel politieke steun, zowel bij de gematigde vleugel als bij linkse Democraten, zoals Elizabeth Warren.

Maar ook met de Republikei­nen heeft Yellen als ‘Miss Fed’ geleerd zaken te doen. Ook al fronsten diezelfde Republikei­nen geregeld de wenkbrauwe­n toen ze nog maar eens waarschuwd­e voor de groeiende ongelijkhe­id op de Amerikaans­e arbeidsmar­kt en de geringe participat­ie van vrouwen. Was het haar job niet om als Fed-voorzitter de werklooshe­id en de inflatie in goede banen te leiden? ‘Je steekt jouw neus in plaatsen waar je niets te zoeken hebt’, riep een Republikei­n haar toe op een hoorzittin­g in 2015. Yellen gaf geen krimp.

Maar of dat zal volstaan om te overleven in de slangenkui­l van Washington, waar de Republikei­nen straks mogelijk in de meerderhei­d zijn, valt volgens The Wall Street Journal af te wachten. Yellen heeft tonnen ervaring, maar amper in de politiek. Op het ministerie van Financiën gaat alles tien keer sneller dan bij de Fed, en in het Witte Huis nog eens tien keer sneller. Zal de controlefr­eak Yellen zich kunnen aanpassen?

 ??  ?? Als gouverneur van de Fed bracht Janet Yellen vuistdikke dossiers naar elke persconfer­entie.
Als gouverneur van de Fed bracht Janet Yellen vuistdikke dossiers naar elke persconfer­entie.
 ?? © afp ??
© afp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium