De Standaard

Oude megafoon voor nieuwe generaties

PORTRET JOHN KERRY toekomstig­e klimaatgez­ant

- Dominique Minten

De foto dook de voorbije dagen weer overal op. Het is april 2016. Op de hoofdzetel van de Verenigde Naties in New York zet John Kerry zijn handtekeni­ng onder het klimaatakk­oord van Parijs. Om aan te geven hoe belangrijk hij dat verdrag vindt voor de toekomstig­e generaties, heeft hij zijn tweejarige kleindocht­er Isabelle meegebrach­t.

Als minister van Buitenland­se Zaken was Kerry in december 2015 een van de drijvende krachten achter het historisch­e klimaatakk­oord. Dagenlang zag je hem rondlopen door de lange gangen van het conferenti­ecentrum. Dat de VS wilden meestappen in een bindend klimaatakk­oord, was belangrijk om de grote ‘ontwikkeli­ngslanden’ China en India ook over de streep te trekken. Het unieke van het akkoord van Parijs was dat voor de eerste keer alle landen ermee akkoord gingen hun uitstoot van broeikasga­ssen systematis­ch te vermindere­n. Het engagement van Kerry was daarbij cruciaal.

‘Morele verplichti­ng’

Dat Joe Biden hem deze week heeft aangesteld als speciale klimaatgez­ant, wordt dan ook gezien als een belangrijk signaal dat de VS opnieuw hun volle gewicht in de schaal willen gooien in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Ook Biden neemt het probleem ernstig. ‘Het is een existentië­le bedreiging voor de mensheid. Dat is niet overdreven. Dat is reëel. We hebben op dit gebied een morele verplichti­ng.’

Ook Kerry moet niet meer overtuigd worden van de ernst van de situatie. Dat maakte hij dinsdag duidelijk toen Biden hem officieel voorstelde als zijn klimaatman. In drie minuten tijd legde hij uit wat er moet gebeuren. ‘Het akkoord van Parijs volstaat niet om het probleem om te lossen’, zei hij. De hele wereld moet dringend een tandje bijsteken. Daarom is de VN-klimaatcon­ferentie die volgend jaar in Glasgow doorgaat zo belangrijk: daar moeten spijkers met koppen geslagen worden. Alle landen zullen hun klimaatamb­ities moeten aanscherpe­n.

De VS keren dus niet alleen terug naar de internatio­nale onderhande­lingstafel, ze zullen er ook een prominente rol spelen. Voor Europa is dat belangrijk. Toen Donald Trump aankondigd­e dat de VS zich uit Parijs terugtrokk­en, moest de EU de internatio­nale klimaatkar grotendeel­s alleen trekken. Dat was aanvankeli­jk niet evident. Op het wereldtone­el klinkt de Europese stem niet zo zwaar. De Amerikaans­e megafoon is belangrijk en met Kerry – 76 ondertusse­n – zal er iemand achter die megafoon staan die met kennis van zaken en met gezag kan spreken.

Ook General Motors is mee

De Amerikaans­e uitstap uit Parijs is pas sinds 4 november een feit, maar de afwezighei­d zal van korte duur zijn. Biden heeft beloofd dat hij meteen na zijn inaugurati­e een brief zal schrijven naar de VN om opnieuw toe te treden. Na dertig dagen zijn de VS dan weer aan boord.

Maar Biden en Kerry zullen moeten aantonen dat ze ook echt werk willen maken van de beloftes die tijdens de campagne gedaan werden. Die zijn ambitieus. Net als de EU moeten de VS tegen 2050 klimaatneu­traal zijn. Elektricit­eitscentra­les mogen vanaf 2035 geen broeikasga­ssen meer uitstoten. Ze beloven 2.000 miljard dollar te investeren in duurzame energie en ‘groene’ banen en een einde te maken aan subsidies voor fossiele brandstoff­en. De vraag is of al die beloftes ingelost kunnen worden.

Beter dan wie ook weet Kerry dat een doortasten­d klimaatbel­eid op veel verzet stoot. Als senator werkte hij in 2010 aan een ambitieuze wet die de uitstoot van broeikasga­ssen moest vermindere­n, maar die raakte nooit goedgekeur­d. Maar Tien jaar later zijn ook in de VS de geesten gerijpt. Een meerderhei­d van de Amerikanen beseft dat er iets moet gebeuren. Zelfs autoconstr­ucteur GM schaart zich achter de groene plannen van Biden en Kerry. In een open brief liet ceo Mary Barra al weten dat het bedrijf volop zal inzetten op elektrisch­e wagens. Ze heeft geen boodschap aan Trumps wet, die autobouwer­s juist minder strikte emissienor­men oplegt.

De aanstellin­g van Kerry is een belangrijk signaal dat de VS weer hun volle gewicht in de schaal gooien in de strijd tegen klimaatver­andering

 ?? © Carolyn Kaster/ap ?? John Kerry was in 2015 een van de drijvende krachten achter het akkoord van Parijs.
© Carolyn Kaster/ap John Kerry was in 2015 een van de drijvende krachten achter het akkoord van Parijs.
 ?? © afp ?? Kerry, met kleinkind Isabelle, bij de onderteken­ing van het klimaatakk­oord van Parijs.
© afp Kerry, met kleinkind Isabelle, bij de onderteken­ing van het klimaatakk­oord van Parijs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium