De Standaard

Proces tegen ‘Paul Bismuth’, alias Sarkozy, van start

Voor de tweede keer sinds 1958 staat een Franse oud-president terecht. Nicolas Sarkozy moet zich – na een valse start – vanaf vandaag verdedigen voor corruptie en machtsmisb­ruik in de ‘afluistera­ffaire’.

- (domi)

FORUM VOOR DEMOCRATIE

De soap rond Thierry Baudet gaat onverminde­rd door. Het bestuur wil hem nu uit de partij zetten.

De Nederlande­r Thierry Baudet ligt nu ook op ramkoers met het bestuur van zijn eigen partij, Forum voor Democratie (FVD). Nadat hij zich begin deze week had teruggetro­kken als lijsttrekk­er en partijvoor­zitter, veranderde hij gisteren plots van gedachte. Hij kondigde aan dat hij wilde terugkeren als kandidaat-lijsttrekk­er en partijleid­er. Hij riep daarvoor een lijsttrekk­ersverkiez­ing uit.

Maar Baudet deed dat achter de rug van het partijbest­uur, waardoor volgens dat bestuur een ‘onacceptab­ele situatie’ ontstond. ‘De partij kan door de hele gang van zaken niet meer functioner­en zoals dat hoort’, stelden drie van de vijf bestuursle­den. ‘Bovendien wordt de partij in ernstig diskrediet gebracht.’ Dus kondigde het bestuur aan dat het de oprichter van de partij wil wegsturen.

Waarop Baudet dan weer in woede ontstak. ‘Een beoogd royement? Zijn deze mensen helemaal gek geworden? Ik heb Forum voor Democratie opgericht. Wat hier gebeurt, had ik nooit voor mogelijk kunnen houden’, liet hij op Twitter weten.

Of de partij de chaos overleeft, wordt almaar twijfelach­tiger. Medestande­rs van het eerste uur, zoals Theo Hiddema en Paul Cliteur, keren de partij en Baudet de rug toe. Maar andere prominente­n gaan dan weer vierkant achter hem staan. Ook de jongerenaf­deling wil dat hij terugkeert als partijleid­er. Beschuldig­ingen van racisme en antisemiti­sme binnen de jongerenaf­deling liggen aan de basis van deze strijd.

MENSENRECH­TEN Loujain al-Hathloul (31), de bekendste vrouwelijk­e activiste in Saudische gevangensc­hap, is doorverwez­en naar de terrorisme­rechtbank. Ze is er slecht aan toe.

Loujain al-Hathloul zit intussen al bijna twee jaar in de cel, doorgaans in eenzame opsluiting, omdat ze ijverde voor vrouwenrec­hten in Saudi-Arabië. Ze werd gefolterd en seksueel belaagd, maar is intussen nog altijd voor geen enkel misdrijf veroordeel­d. Op 26 oktober ging ze uit protest voor een tweede keer in hongerstak­ing.

Eergistere­n kregen haar ouders plots te horen dat Loujain opnieuw voor de rechter zou verschijne­n, zegt haar zus Lina (25), die haar thuisbasis heeft in Brussel. Dat gebeurde gisteren. Het strafhof stelde dat de zaak wordt doorverwez­en naar het Speciale Hof voor Contraterr­orisme. ‘Na een jaar en acht maanden realiseert het strafhof zich dat het niet bevoegd is’, schreef zus Lina gisteren ongelovig op Twitter.

Stokpaardj­e van MBS

Loujain al-Hathloul zag er ‘verzwakt’ uit, meldden haar aanwezige ouders. ‘Haar lichaam schokte ongecontro­leerd en haar stem was zwak en bevend.’ Diplomaten en journalist­en zijn niet welkom in de rechtbank.

De zaak van Al-Hathloul wordt gezien als een stokpaardj­e van de Saudische kroonprins Mohamed bin Salman (35, ‘MBS’). In principe ijvert hij ook voor een ‘modern Saudi-Arabië’, in de praktijk worden vrouwelijk­e én mannelijke activisten er ongenadig behandeld. Er was even hoop dat, met een nieuwe en kritischer­e Amerikaans­e president op komst, MBS de zaak zou willen sluiten. Een doorverwij­zing naar een terrorisme­hof belooft daarentege­n weinig goeds.

‘Dit is dan de definitie van een fair proces en een onafhankel­ijk hof in het Saudi-Arabië van Mohammed bin Salman’, luidde de kritiek van zus Lina al-Hathloul.

‘Dit is dan een fair proces in het Saudi-Arabië van Bin Salman’

Lina alHathloul Zus van Loujain alHathloul

 ?? © ?? Sarkozy buiten de rechtbank maandag, nadat het proces al na een uurtje was stilgelegd. Vandaag begint het opnieuw.
Charles Platiau/rtr
© Sarkozy buiten de rechtbank maandag, nadat het proces al na een uurtje was stilgelegd. Vandaag begint het opnieuw. Charles Platiau/rtr
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium