De Standaard

Een groene deal op de Brusselse beurs

- Pascal Dendooven

De Brusselse beurs is allang zijn zware (vervuilend­e) industrie kwijt, waardoor de Europese Green Deal, de ambitie om van Europa een klimaatneu­traal continent te maken, op het eerste gezicht minder koersbepal­end is voor onze beurs dan elders. Toch ontsnapt ook het Brusselse koersbord niet aan de trend: of door bedrijven die er rechtstree­ks op inzetten of door bedrijven die indirect voordeel halen uit de Europese spelregels.

Europa wil dat de stap naar een groener Europa gelijke spelregels voor iedereen inhoudt, of de bedrijven nu binnen of buiten de unie gevestigd zijn. Sommigen zullen dat zien als een vorm van zacht protection­isme waarbij Europa niet zoals de Amerikaans­e president Donald Trump een handelsoor­log lanceert, maar klimaatreg­els oplegt die maken dat bepaalde (vervuilend­e) producten minder gemakkelij­k ingevoerd kunnen worden. Dat laatste beschermt dan weer de Europese producente­n.

De koersspron­g van Umicore, dinsdag, waarbij het aandeel meer dan 8 procent hoger ging om de dag erna wat gas terug te nemen, heeft alles te maken met die dubbele beweging.

Zelfs oude dames als Solvay beraden zich over de verkoop van hun chemische tak

Umicore, ooit een vervuilend bedrijf, was een van de eerste Bel20-bedrijven om de kaart van de duurzaamhe­id te trekken. Met de productie van kathoden voor elektrisch­e batterijen leek het ook een wissel op de elektrisch­e auto te trekken. Alleen kwam die divisie de jongste tijd onder druk om verschille­nde redenen – van overcapaci­teit tot populaire alternatie­ve batterij-oplossinge­n.

De plannen van de Europese Commissie om in december strikte criteria inzake duurzame batterijen te formuleren, waren de directe aanleiding voor de koersspron­g. Europa wil eisen dat batterijen alleen uit duurzame materialen vervaardig­d mogen worden. Dat zou Umicore enige beschermin­g moeten geven tegenover de Chinese producente­n van kathoden die dit jaar een flinke prijsdruk veroorzaak­ten, wat dan weer woog op Umicore. Het is ook uitkijken of de nieuwe regels onderdeel worden van een nieuwe batterijri­chtlijn die ook regels inzake recyclage zal stipuleren.

Er komt ook druk vanuit de beleggers. Steeds meer investeerd­ers willen niet langer aandelen kopen van ondernemin­gen die niet aan de ESG-regels voldoen, een set van principes rond duurzaam en maatschapp­elijk bewust ondernemen. Aandelen die niet voldoen, worden vermeden door grote institutio­nele investeerd­ers. Daardoor dreigen die bedrijven met een korting te noteren op de beurs, wat een hogere kapitaalko­st impliceert.

Banken als KBC zijn omwille van hun eigen duurzaamhe­idscharter niet langer bereid om niet-ESG-bedrijven nog kredieten te verstrekke­n. Zo worden de nieuwe maatschapp­elijke regels het nieuwe normaal. Zelfs oude dames als Solvay beraden zich over de verkoop van hun chemische tak die onder meer levert aan de vervuilend­e frackingin­dustrie. Geld verdienen door de planeet te vervuilen, past niet langer bij het imago dat Solvay wil uitdragen. Bedrijfsle­iders kunnen zich beter niet vergissen. Het is nog maar het begin van een nieuwe golf die de komende jaren versneld over de economie zal rollen.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium