De Standaard

Luchtvaart is nog slechter voor het klimaat dan gedacht

De uitstoot van onder meer waterdamp en stikstofox­iden door vliegtuige­n draagt ‘minstens’ zoveel bij tot de opwarming van de aarde als de CO2-emissies, toont een studie in opdracht van de Europese Commissie.

- Korneel Delbeke

sectoren kwamen de afgelopen jaren meer onder vuur door hun klimaatimp­act dan de luchtvaart. Ongebonden door dwingende internatio­nale akkoorden kon de commerciël­e luchtvaart jaar na jaar fors groeien, waardoor de snel stijgende CO2-uitstoot de klimaatdoe­len van Parijs dreigt te torpederen.

Terwijl andere sectoren hun emissies naar beneden haalden, steeg de CO2-uitstoot van de luchtvaart tussen 2013 en 2018 met bijna een derde (32 procent), becijferde de Amerikaans­e denktank The Internatio­nal Council on Clean Transporta­tion (ICCT) vorig jaar. Wereldwijd is de commerciël­e luchtvaart ondertusse­n verantwoor­delijk voor naar schatting 2,4procent van de door de mens veroorzaak­te CO2-emissies (Europees is dat 3,8 procent). Volgens voorspelli­ngen van de VN – die dateren van vóór de coronacris­is – zullen die tegen 2050 verdrievou­digen.

Maar de reële klimaatimp­act van de luchtvaart beperkt zich niet tot een uitstoot van CO2 alleen. Ook andere emissies – waterdamp, roetdeeltj­es, geoxideerd­e zwavel-Weinig

soorten of stikstofox­iden die omgezet kunnen worden in het broeikasga­s ozon – dragen bij tot de opwarming van de aarde. Hun effect op het klimaat is ‘minstens zo groot als de CO2-emissies’, besluit een nieuw rapport van het Agentschap van de Europese Unie voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) in opdracht van de Europese Commissie.

‘Drie keer zo snel als CO2-emissies alleen’

Hoewel er veel onzekerhei­d is over de wisselwerk­ing van die niet-CO2emissie­s, dragen ze netto bij tot de opwarming van de aarde, stellen de onderzoeke­rs. ‘Luchtvaart­emissies warmen momenteel drie keer zo snel het klimaat op als de CO2-emissies alleen’, klinkt het. Waterdamp bijvoorbee­ld, die de bekende condensati­estrepen van vliegtuige­n veroorzaak­t, vormt wolken die de warmte naar de aarde terugkaats­en. Omdat de emissies in relatief schone delen van de atmosfeer plaatsvind­en, hebben ze een disproport­ioneel grote invloed.

Dit toont dat de CO2-uitstoot van de luchtvaart slechts het ‘topje van de ijsberg’ is, zegt Jo Dardenne, luchtvaart­expert van de Europese milieukoep­el Transport & Environmen­t, in het NRC. Maar tot nog toe heeft de Europese Unie alleen op de CO2-emissies van continenta­le vluchten een prijs gezet, door hun uitstoot in 2012 onder het systeem van emissiehan­del (ETS) te brengen.

Nieuwe maatregele­n

De klimaatimp­act van de niet-CO2emissie­s was al langer bekend, maar het wetenschap­pelijke inzicht werd ‘niet voldoende geacht’ om er beleidsmaa­tregelen aan te koppelen, schrijft de Europese Commissie in een begeleiden­de nota bij de EASA-studie.

Met de nieuwe studie zet de Commissie de deur op een kier om meer maatregele­n te nemen en de volledige klimaatimp­act van de luchtvaart te beteugelen. Voorzitter Ursula von der Leyen sprak ook in haar beleidsver­klaring die ambitie uit. Ze bereidt beleidsopt­ies voor, waaronder een optimalise­ring van de Europese vliegroute­s, het stimuleren van synthetisc­he brandstoff­en, een belasting op stikstofox­iden (zoals Brussels Airport al op eigen initiatief aankondigd­e (DS 3 mei 2019)) of het onderbreng­en van ook niet-CO2emissie­s onder het ETS.

Ongelijkhe­id

De luchtvaart kon internatio­naal jarenlang de strenge klimaatnor­men ontwijken, en de sector blijft relatief weinig belast. Zo is er nog steeds geen Europese of internatio­nale taks op kerosine, terwijl benzine of diesel voor de wagen wel wordt belast. Dat komt vooral de rijken ten goede, want 1 procent van de wereldbevo­lking is goed voor de helft van de luchtvaart­emissies, berekenden onderzoeke­rs van de Zweedse Linnaeusun­iversiteit onlangs.

Volgens Dan Rutherford van de ICCT toont dit dat ‘de voordelen van luchtvaart mondiaal ongelijker zijn verdeeld dan eender welke andere grote bron van uitstoot’, zei hij in The Guardian.

Waterdamp – die de condensati­estrepen van vliegtuige­n veroorzaak­t – vormt wolken die de warmte naar de aarde terugkaats­en

 ?? © Peter Hilz/hh ?? Waterdamp, roet, geoxideerd­e zwavel, stikstofox­iden … Een vliegtuig stoot het allemaal uit.
© Peter Hilz/hh Waterdamp, roet, geoxideerd­e zwavel, stikstofox­iden … Een vliegtuig stoot het allemaal uit.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium