De Standaard

Afgrond dreigt voor FNG Holding

- (pdd)

FNG GROUP De beursgenot­eerde FNG Holding is verwikkeld in een overleving­sstrijd. Als het bedrijf geen nieuwe financieri­ng vindt, is de boeken neerleggen onvermijde­lijk.

FNG Groep, die sinds het faillissem­ent van zijn historisch­e winkelacti­viteiten in België en Nederland alleen nog het Zweedse Ellos omvat, zit in acute financiële nood. De groep zit zonder werkingsmi­ddelen en kan niet eens in de meest noodzakeli­jke uitgaven voorzien. Zo is er geen geld om huisreviso­r Mazards te betalen, waardoor de jaarrekeni­ng uitblijft. De retailhold­ing, waarvan Dieter Penninckx, Manu Bracke en Anja Maes nog hoofdaande­elhouders zijn, heeft evenmin geld om de forensisch­e audit, die er kwam onder impuls van de nieuwe voorzitter Roald Borré (PMV), te betalen. De audit moest duidelijk maken wat zich precies in bepaalde buitenland­se structuren afspeelde. FNG Group boekte eerder dit jaar 94 miljoen euro aan vorderinge­n af, omdat ze niet zeker was dat die nog inbaar waren.

Geen gebouw, geen website

FNG Group is ook gewisseld van advocatenk­antoor. De voormalige huisadvoca­at Elke Janssens van Nauta-Dutilh is, zoals bekend, in verdenking gesteld in het lopende gerechteli­jke onderzoek. FNG zou ook zijn juridisch adviseur niet kunnen betalen. De holding is in de feiten ook zijn hoofdzetel in Meche-

len kwijt en de website wordt niet meer onderhoude­n, ook al door een gebrek aan middelen.

Volgens betrokkene­n ziet de holding zelf nog maar twee uitwegen: een (noodzakeli­jkerwijs hoogrenten­de) lening opnemen, of de boeken neerleggen. Of dat laatste gebeurt, houdt ook verband met de vraag hoe FNG tot een compromis komt met het investerin­gsfonds Nordic Capital, waarvan ze de e-commercegr­oep Ellos kocht. Ellos is het resterende kroonjuwee­l dat dankzij corona meer geld waard werd, maar FNG heeft de aankooppri­js nog niet volledig betaald. Een deel van de betaling werd uitgesteld via een lening met een steil oplopende rente.

Een zakenbanki­er werd gevraagd om bij Nordic Capital een mogelijke oplossing af te toetsen, maar het investerin­gsfonds voelt zich niet geroepen om veel toe te geven. Het consortium van Benelux-banken dat al zijn broek scheurde aan de retailacti­viteiten van FNG in België en Nederland, heeft dan weer 20 miljoen te goed. Het Vlaams Gewest heeft daarop via Gigarant een waarborg verstrekt.

FNG heeft nog twee mogelijkhe­den: vers geld vinden tegen een hoge interest, of de boeken neerleggen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium