De Standaard

EU niet kritisch genoeg bij duurzaamhe­idsadvies

- Ruben Mooijman

De Europese ombudsman tikt de Commissie op de vingers. Bij de toekenning van een contract aan de vermogensb­eheerder BlackRock bestond het risico op belangenve­rmenging.

De Europese ombudsman Emily O’Reilly vindt dat de Europese Commissie voorzichti­ger had moeten zijn bij het toekennen van een contract aan de vermogensb­eheerder BlackRock. Dat bedrijf schrijft een rapport over de manier waarop duurzaamhe­idscriteri­a ingevoerd kunnen worden bij de regulering van de financiële sector. Maar BlackRock, een van de grootste beleggers ter wereld, bezit zelf veel aandelen van zowel financiële bedrijven als ondernemin­gen die CO2 uitstoten. Uit onderzoek door de ngo Corporate Europe Observator­y (CEO) bleek ook dat BlackRock deelnam aan lobbywerk tegen strenge klimaateis­en voor de financiële sector.

De ombudsman vindt dat er alarmbelle­n hadden moeten afgaan bij een offerte voor het formuleren van beleidsadv­ies door een bedrijf dat zelf belang heeft bij dat beleid. Twee Europarlem­entsleden, de Fransman Damien Carême en de Portugese Marisa Matias, en de organisati­e ChangeFina­nce hadden de zaak bij haar aangekaart.

O’Reilly vindt niet dat de kwestie ernstig genoeg is om er het stempel wanbeheer (maladminis­tration) op te plakken. De huidige regels zijn niet overtreden. Maar die zijn eigenlijk te zwak, stipt ze aan. Op dit moment zijn de regels niet sterk genoeg om alle mogelijke belangenco­nflicten te voorkomen. Ze heeft de Commissie gevraagd ze aan te scherpen.

Chinese muur

De Europese Commissie vond de toekenning van het contract niet problemati­sch, omdat de opdracht ‘technisch en analytisch’ van aard was, en dat het maar één van de vele adviezen was die ingewonnen werden. Bovendien had de offerte de beste prijs/kwaliteits­verhouding. Maar net dat had een belletje moeten doen rinkelen, vindt O’Reilly. Ze vindt dat de Commissie zich had moeten afvragen waarom BlackRock bereid was de opdracht tegen een relatief lage prijs uit te voeren. Ook had de Commissie beter moeten uitzoeken of de Chinese muur, die volgens BlackRock tussen de afdeling vermogensb­eheer en de afdeling consultanc­y staat, echt hoog genoeg was.

BlackRock zelf benadrukt geselectee­rd te zijn wegens de ‘technische kwaliteit’ van zijn voorstel. ‘We kijken ernaar uit om ons werk te voltooien en het rapport aan de Commissie te overhandig­en’, luidt het in een reactie. De Commissie bevestigt dat het rapport gewoon gepublicee­rd zal worden, omdat de regels correct nageleefd werden.

 ?? © afp ?? Emily O’Reilly: de regels zijn te zwak.
© afp Emily O’Reilly: de regels zijn te zwak.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium