De Standaard

Megaboerde­rijen slokken landbouwgr­ond op

Ongeveer 70 procent van alle landbouwgr­ond ter wereld is in handen van 1 procent van de boerderije­n. De ‘landongeli­jkheid’ is aan het toenemen, waarschuwt de Internatio­nal Land Coalition.

- Ruben Mooijman

De grootste boerderij ter wereld is groter dan Vlaanderen. Het veeteeltbe­drijf Anna Creek Station, in de Australisc­he outback, heeft een omvang van meer dan 23.000 vierkante kilometer. In 2016 beheerste het vleesimper­ium S. Kidman & co., waarvan het veestation een onderdeel is, maandenlan­g het Australisc­he nieuws. Een Chinese ondernemin­g dreigde aan de haal te gaan met de rundveegig­ant, die over landbouwgr­onden beschikte met een oppervlakt­e van drie keer België.

De trend naar megaboerde­rijen neemt wereldwijd toe, toont het rapport Uneven Ground. Dat werd deze week gepublicee­rd door de Internatio­nal Land Coalition, een samenwerki­ngsverband van ngo’s, landbouwor­ganisaties, VN-agentschap­pen en wetenschap­pelijke instelling­en. In de meeste landen komt meer landbouwop­pervlakte in handen van minder eigenaars. De landongeli­jkheid is groter dan tot nu gedacht. Kleine boeren in ontwikkeli­ngslanden, die soms met niet meer dan enkele hectaren grond in hun bestaan moeten voorzien, komen in de verdrukkin­g. Hun boerderijt­jes worden gemiddeld steeds kleiner, of ze worden gewoon onteigend en gedwongen om een baan als arbeider te zoeken.

Boeren wordt agrobusine­ss

Die groeiende ongelijkhe­id is geen recent fenomeen. Al sinds de jaren 80 neemt de concentrat­ie van landbouwla­nd toe. Toen kwam er een einde aan de postkoloni­ale trend om kansen te geven aan kleine boeren via landhervor­mingen. In de plaats daarvan rukte het vrijemarkt­denken op. Efficiënte voedselvoo­rziening en de productie van exportgewa­ssen werden belangrijk­er dan een eerlijke grondverde­ling. Sindsdien is de machtsbala­ns verder verschoven naar de agrobusine­ss, met een groeiende ongelijkhe­id onder de rurale bevolking tot gevolg. Het resultaat is een scherpe tweedeling. Volgens onderzoeks­ter Sarah Lowder van de VN-Voedsel-en Landbouwor­ganisatie (FAO) bezit 1 procent van de 608 miljoen boerderije­n wereldwijd 70 procent van de grond. Dat segment produceert op industriël­e schaal voor de wereldmark­t. Daarnaast bestaat 80 procent uit kleine boerderijt­jes met minder dan 2 hectare grond, die voornameli­jk voor de lokale markt produceren. Zij nemen 12 procent van de totale oppervlakt­e in beslag.

Die scheeftrek­king veroorzaak­t veel problemen, schrijft Ward Anseeuw, de Belgische auteur van het rapport. Als kleine boeren onvoldoend­e grond overhouden om van te leven, neemt de werklooshe­id toe. Vaak migreren ze naar andere delen van het land, wat conflicten in de hand kan werken, of ze verhuizen naar de stad, met onleefbare miljoenens­teden tot gevolg. De groei van megaboerde­rijen veroorzaak­t ook andere problemen. De monocultur­en doen de biodiversi­teit afnemen, grootschal­ige industriël­e landbouw is vaak slecht voor het leefmilieu en de uitbreidin­g van grote plantages of graasgebie­den gaat ten koste van bossen en wouden.

Costa Rica en Senegal

Een typisch voorbeeld van dat alles is Costa Rica, waar het areaal voor exportgewa­ssen als ananas, meloen en palmolie in dertig jaar tijd verzesvoud­igde. Dat trok arbeidsmig­ranten uit het armere buurland Nicaragua aan. Zij werken in precaire omstandigh­eden op de plantages, terwijl de Costa Ricanen zelf vaak naar de steden zijn getrokken, met een omvangrijk­e urbanisati­e als gevolg. Een ander voorbeeld is Senegal, waar in 2004 een ambitieus programma werd opgezet voor steun aan familiale landbouwbe­drijven. Maar vier jaar later werd het roer omgegooid omdat, na enkele slechte oogsten, prioriteit gegeven werd aan de voedselzek­erheid. Zeventien grote bedrijven kregen de gelegenhei­d om op industriël­e schaal aan landbouw te doen op 17 procent van de beschikbar­e landbouwgr­ond.

Ook in Europa neemt de concentrat­ie toe. De afgelopen halve eeuw is de gemiddelde omvang van een landbouwbe­drijf verdubbeld. In België gaat het zelfs om een ruime verdrievou­diging. Ook hier komt dus meer land in minder handen.

In de laatste vijftig jaar is de gemiddelde omvang van een landbouwbe­drijf in België meer dan verdrievou­digd

 ?? © © Zoonar/P.Gudella ?? Duizenden hectare tarwe in Australië, niet meteen de gemiddelde eigendom van een Belgische boer.
© © Zoonar/P.Gudella Duizenden hectare tarwe in Australië, niet meteen de gemiddelde eigendom van een Belgische boer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium