De Standaard

Halle verbiedt voor twee jaar bouw nieuwe appartemen­ten en verkavelin­gen

- Ingrid Depraetere

In Halle mogen geen nieuwe appartemen­ten worden bijgebouwd of nieuwe verkavelin­gen gerealisee­rd. Dit voor een periode van twee jaar. Het stadsbestu­ur wil de bouwpauze gebruiken om duidelijke richtlijne­n uit te werken die een evenwicht vinden tussen de behoefte aan extra woningen en de draagkrach­t van de stad. ‘De voorbije twintig jaar is er in Halle fors bijgebouwd, vertelt schepen van Ruimtelijk­e Ordening Marijke Ceunen (Groen). ‘Grote appartemen­tscomplexe­n zijn als paddenstoe­len uit de grond gerezen. Dat heeft te maken met de visie die destijds werd gehanteerd: Halle koos bewust voor inbreiding in het stadsweefs­el, om zo de open ruimte van zijn buitengebi­ed te beschermen’, vertelt schepen van Ruimtelijk­e Ordening Marijke Ceunen (Groen).

‘Maar vandaag ervaren we daar meer en meer de keerzijde van die beleidskeu­ze. Steeds meer mensen komen in Halle wonen en dat overstijgt stilaan de draagkrach­t van de leefbaarhe­id. We voelen druk op onze mobiliteit, scholen en infrastruc­tuur. Daarom wordt het tijd dat we beginnen te kiezen voor meer woonkwalit­eit in plaats van kwantiteit.’

Voldoende groen

‘Dat betekent concreet dat we de volgende jaren sterk zullen afwegen waar we nog bijkomende woningen wensen en hoeveel. We willen ook dat onze stad voldoende groen blijft, dat de waterbehee­rsing in orde is en dat we duurzaam kunnen wonen. Halle heeft behoefte aan duidelijke richtlijne­n. Die zullen we de komende twee jaar opstellen, maar om dat rustig te kunnen doen, zetten we ondertusse­n nieuwe projecten even on hold’, zegt Ceunen.

De bouwpauze komt er om even te pauzeren met appartemen­tenbouw, de verkavelin­g van gronden waarbij nieuwe wegen nodig zijn of de herverdeli­ng van percelen. Ook huis ombouwen in kleinere appartemen­ten, zal niet meer kunnen.

‘Maar we willen de mensen ook niet pesten. Wie een eengezinsw­oning wil bouwen op een bouwkavel aan een aangelegde straat, zal dit nog altijd kunnen. Dat geldt ook voor wie zijn woning wil verbouwen of uitbreiden. De bouwpauze is bovendien niet van toepassing op de bouw van sociale woningen. Bouwprojec­ten die voor de ingang van de bouwpauze al een goedkeurin­g hadden, kunnen doorgaan zoals gepland, maar alle nieuwe projecten moeten twee jaar wachten tot we ons bouwkader klaar hebben. We gaan voor een afremstrat­egie’, zegt Ceunen.

Claims

Ook de oppositief­racties juichten de bouwpauze toe, behalve Open VLD, dat zich onthield. ‘Wij dienen al twee jaar voorstelle­n in om de bouwwoede in Halle te temperen. Uiteraard zijn we tevreden. We zullen mee waken over de juiste balans tussen woonkwalit­eit en leefbaarhe­id’, besluit N-VA-gemeentera­adslid Rogier Lindemans.

Twee concrete bouwprojec­ten die de Halse gemeentera­ad door de goedkeurin­g van de bouwpauze voor minstens twee jaar tegenhoudt zijn de Hyboma-verkavelin­g in Essenbeek en de verkavelin­g van het Goudkastee­ltje in Buizingen.

Of Halle met de bouwpauze geen claims van projectont­wikkelaars of bouwfedera­ties vreest, zoals in Sint-Pieters-Leeuw gebeurde? ‘Dat is mogelijk, maar dat zien we wel’, zegt Ceunen. ‘We krijgen ook posieen tieve reacties van projectont­wikkelaars, omdat ze in Halle binnenkort eindelijk een duidelijk kader zullen hebben van wat wel en wat niet kan.’

‘Het wordt tijd om te kiezen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit’

Marijke Ceunen

Schepen van Ruimtelijk­e Ordening

 ?? © idh ?? Het bouwprojec­t langs de Arkenvest kan gewoon worden afgewerkt. Andere bouwprojec­ten die nog geen goedkeurin­g hebben, moeten voor twee jaar in de koelkast. ‘We kiezen voor een afremstrat­egie’, luidt het.
© idh Het bouwprojec­t langs de Arkenvest kan gewoon worden afgewerkt. Andere bouwprojec­ten die nog geen goedkeurin­g hebben, moeten voor twee jaar in de koelkast. ‘We kiezen voor een afremstrat­egie’, luidt het.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium