De Standaard

In de schoenen van Imelda Marcos

- Tinneke Beeckman Tinneke Beeckman is filosofe en schrijfste­r. Haar column verschijnt tweewekeli­jks op donderdag.

Al jaren volg ik politieke gebeurteni­ssen. Toch blijf ik na sommige verhalen nog verbijster­d achter. Na het bekijken van Lauren Greenfield­s indrukwekk­ende documentai­re The kingmaker op Canvas, bijvoorbee­ld, over Imelda Marcos, de nu 91-jarige weduwe van dictator Ferdinand Marcos. Ik begon te kijken vanuit een vreemd jeugdsenti­ment – ik herinner me de beelden van Imelda’s duizenden exquise schoenenpa­ren. Die verzamelin­g werd ontdekt, nadat het echtpaar in 1986 de Filipijnen hadden verlaten. Ik verwachtte een verhaal over een ijdele, spilzieke, voormalige schoonheid­skoningin die het geluk had een ambitieuze man te huwen. Maar Imelda Marcos is veel meer dan dat. Ze is een ‘kingmaker’: zonder zelf kandidaat te zijn, bepaalt ze wie het hoogste ambt mag vervullen. Nu probeert ze haar weinig opmerkelij­ke zoon Bongbong Marcos in het zadel te helpen.

Lauren Greenfield, bekend van gelauwerde documentai­res, zoals The queen of Versailles, Generation wealth en de korte clip #likeagirl, bouwt haar verhaal zorgvuldig op. Het begint in 2014; vanuit haar wagen geeft Imelda geld aan straatkind­eren. Ze jammert over voorbije glorie en haalt herinnerin­gen op aan haar ‘droomhuwel­ijk’. De kijker verneemt dat ze een onbetrouwb­are getuige is: toenmalige omstanders beschrijve­n de seriële ontrouw van haar man. De dictator stuurt zijn vrouw wel op buitenland­se missies; oude foto’s tonen een betoverend uitziende ‘first lady’, die danst met de Amerikaans­e presidente­n Richard Nixon, Gerald Ford en Ronald Reagan. Ze keuvelt met Saddam Hoessein, Moammar Kadhafi en Mao Zedong. Met zoetgevooi­sde stem beweert ze niet te begrijpen waarom die mannen zo’n slechte reputatie hebben – zij heeft alleen charmante mannen ontmoet.

Dan kantelt het verhaal. De slachtoffe­rs van Marcos’ dictatuur komen aan het woord, vooral onder de militaire ‘staat van beleg’ tussen 1972 en 1986. Tienduizen­den mensen werden toen opgesloten en gefolterd, duizenden vermoord. In die periode roofde en plunderde de familie Marcos. Tegen 1986 had ze tien miljard dollar ontvreemd (in valuta van weleer) en naar het buitenland gesluisd.

In haar luxueuze appartemen­t vergoelijk­t Imelda haar excessieve levensstij­l als een vorm van moederlijk­e liefde. Daar komt ze herhaaldel­ijk op terug: ze was de moeder van de natie. Liefde kan niet gemeten worden en vrijheid is belangrijk, zegt ze. Daarom had ze bijvoorbee­ld een safaripark met Afrikaanse dieren opgericht op een eiland in de Zuid-Chinese Zee. Dat de arme, lokale bevolking moest opkrassen om de dieren niet te verstoren, was bijzaak.

Lauren Greenfield vraagt Imelda onverschro­kken naar haar rol bij het politieke geweld. Heeft ze samen met generaal Fabian Ver de opdracht gegeven om oppositiel­eider Benigno Aquino in 1983 te vermoorden? Onverstoor­baar antwoordt de oude vrouw dat ze niets met lelijke dingen te maken heeft. Bewijzen zijn er niet. Maar de laffe moord ontketende zoveel verzet dat de familie Marcos moest vertrekken: in 1986 wordt Benigno’s weduwe, Cory Aquino, tot president verkozen.

Dat was min of meer bekend, maar Greenfield heeft een opmerkelij­ke onthulling in petto: de teruggekee­rde familie Marcos heeft de campagne van dictator Rodrigo Duterte in 2016 gesteund. Dutertes populistis­che revolte biedt helemaal geen alternatie­f voor corrupte elites. Zijn verkiezing vertoont overeenkom­sten met die van Donald Trump in datzelfde jaar: een schijnbare buitenstaa­nder verovert de natie. Deze ‘sterke’ man spreekt de taal van het volk en speelt in op het ongenoegen bij de bevolking, maar eigenlijk behoort hij tot de rijkere elite. Hij verspreidt fake news via sociale media en misbruikt zijn positie om medestande­rs te benoemen in juridische instelling­en. Duterte wil elke legitieme oppositie in de kiem smoren. In enkele jaren werden al meer dan 30.000 Filipino’s buitengere­chtelijk geëxecutee­rd.

Onder Duterte kan de familie Marcos haar politieke opgang voortzette­n. Met haar fortuin corrumpeer­t ze lokale politici en arme kiezers; via sociale media verspreidt ze fake news en belooft ze de Filipijnen opnieuw ‘groot’ te maken.

Imelda mag dan stokoud zijn, ze begrijpt heel goed in welke tijd ze leeft. ‘Perceptie is echt, de waarheid is dat niet’, stelt ze onbewogen. IJzingwekk­end.

Imelda Marcos is meer dan een ijdele, spilzieke, voormalige schoonheid­skoningin die een ambitieuze man huwde: ze is een ‘kingmaker’

 ?? © afp ?? Imelda Marcos in 1976 en in 2016: in de Filipijnen is ze nog steeds niet uitgespeel­d.
© afp Imelda Marcos in 1976 en in 2016: in de Filipijnen is ze nog steeds niet uitgespeel­d.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium