De Standaard

Alsof Baudet de kijker wilde hypnotiser­en

- © NRC Handelsbla­d

Wat een normaal persberich­t, dinsdag, van het partijbest­uur van Forum voor Democratie. Er werden dingen betreurd, van andere dingen werd afstand genomen, en dat alles in goed overleg. Het leek net een gemiddelde politieke partij.

Het filmpje waarin Thierry Baudet de avond ervoor zijn vertrek als lijsttrekk­er had bekendgema­akt, was minder middle of the road. Het feit dat hij meermaals sprak over trial by media (langzaam en ernstig uitgesprok­en, alsof hij de kijker wilde hypnotiser­en) vond ik niet eens het meest opmerkelij­ke.

Wat me trof aan de toespraak was de taal, waarmee Baudet zelfs de meest welwillend­e luisteraar een donker bos in stuurde. ‘Als er een cultuur ontstaat van trial by media, en/of als er daadwerkel­ijk dingen zouden zijn voorgevall­en die niet door de beugel kunnen, in beide gevallen wil ik politieke verantwoor­delijkheid nemen.’

En/of. Een gewaagde constructi­e voor een politicus. Zelfs de instructie­s tijdens coronapers­conferenti­es (‘niet meer met drie of meer mensen minder dan anderhalve meter uit elkaar’) waren beter te volgen. En dan het gebruik van het woord ‘als’, dat hier de eerste keer ‘wanneer’ betekent, en de tweede keer ‘indien’. Die trial by media is er immers al, volgens Baudet, terwijl het andere nog bewezen moet worden.

‘Mocht het zo zijn dat er echt dingen zijn gebeurd die niet door de beugel kunnen, ook in dat geval neem ik de ultieme verantwoor­delijkheid’, zegt Baudet even later. ‘Het kan niet in een liberaal-conservati­eve partij, dat hoort niet bij onze partij, het hoort niet bij Nederland, en dan bij dezen heb ik daar ook de ultieme politieke consequent­ie aan verbonden.’ Het ene moment ligt het verantwoor­delijkheid nemen in de toekomst, het volgende moment is het ‘bij dezen’ gebeurd.

Ik vond het niks voor Baudet. Zes jaar geleden, voordat hij politicus werd, interviewd­e ik hem voor NRC; dat was een interessan­t gesprek waarin Baudet liet zien te houden van logisch redeneren. Argumenter­en hoort bij het vak van rechtsfilo­soof, zei hij toen.

Maar het hoort niet bij het vak van politicus, althans niet altijd. Een politicus moet soms een rookgordij­n optrekken. Dat is een kunst op zich, want een geslaagd rookgordij­n is niet als zodanig herkenbaar: mensen moeten na afloop het gevoel hebben tóch informatie te hebben ontvangen.

Wat dat betreft, is Baudets poging-totrookgor­dijn mislukt, want er was geen touw aan vast te knopen. Dat gold ook voor zijn reactie op de pers dinsdagmid­dag, toen hij zei: ‘We gaan gewoon door naar de toekomst.’ We?

Deze man is niet in zijn element, dacht ik bij het bekijken van de filmpjes. In de Kamer is hij geen echte politicus geweest, en in deze crisis is hij dat ook niet.

 ??  ?? Floor Rusman Columniste bij NRC Handelsbla­d.
Floor Rusman Columniste bij NRC Handelsbla­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium