De Standaard

De pil is geen wondermidd­el

- Ans Van Gasse Theaterwet­enschapper en lid van de campagne Anticoncep­t.

ANTICONCEP­TIE Eerder dit jaar overleed een vriendin van Ans Van Gasse aan een trombose, veroorzaak­t door een anticoncep­tiepleiste­r. De risico’s van hormonale anticoncep­tie zijn te weinig bekend.

Toen ik een jaar of vijftien was, kwamen mijn regels eens een week te laat. Ik had te veel aflevering­en van MTV’s I didn’t know I was pregnant gezien, waarin onwetende hoogzwange­re meisjes boven een toiletpot bevielen, om dat zomaar te laten passeren. Ik ging langs bij mijn huisarts, een vriendelij­ke man. ‘Of ge u daar zorgen over moet maken? Bah nee. Maar ik kan wel ineens de pil voorschrij­ven, dan is dat in orde.’ Mijn vijftienja­rige zelf knikte en keek vooruit. Dan moest ik thuis nooit vertellen wanneer ik wat deed en beter nog: dan hoefde ik niks te vrezen van wilde jongens die condooms bijhielden in een broekzak vol spijkers.

Toen ik tweeëntwin­tig was en zeven jaar aan de pil, viel de hemel op mijn hoofd. Mijn goede vriendin Nina, die op Erasmus zat, was gestorven. Een paar maanden later wees een autopsie de oorzaak aan: haar anticoncep­tiepleiste­r had een pulmonale longemboli­e veroorzaak­t, een bloedklont­er.

Ik was in shock, keek naar mijn pilstrip en dacht aan al die jaren waarin ik amper naar de bijsluiter had gekeken. Was dit kleine pilletje, dat ik al jaren zo handig vond om mijn menstruati­e te kunnen uitstellen op vakanties, ertoe in staat om mij te doden?

Nina was niet alleen

Intussen zijn we enkele maanden later. Ik heb meisjes leren kennen die hetzelfde hebben meegemaakt. Zij verloren hun vriendin Steffi, die aan een embolie leed. Samen met hen, de moeder van Nina en enkele vriendinne­n heb ik de campagne Anticoncep­t! opgestart, om anticoncep­tie te bestuderen en mijn omgeving te sensibilis­eren. Intussen heb ik bijgeleerd. Zo weet ik dat het gebruik van hormonale anticoncep­tie je risico op een bloedklont­er met vijf keer verhoogt, maar ook dat dit risico kleiner is bij specifieke vormen van hormonale anticoncep­tie – zoals een hormoonspi­raaltje. Ik weet ook dat voornameli­jk je genetica beïnvloedt of je risico loopt, en dat een dokter die alles volgens het boekje doet om die reden even je familieges­chiedenis nakijkt, een bloeddrukt­estje doet en bloed neemt. Ik weet intussen ook dat dit lang niet altijd gebeurt. Voorschrif­ten worden vaak zonder consultati­e in de brievenbus gestoken.

Maar ik weet ook dat mijn dokter geen crimineel was, en dat nuance in deze zaak een hoog goed is. Want dat we de pil zo makkelijk krijgen, ligt ook aan onze ingesteldh­eid. Eind de jaren 50 kwam de pil op de markt – het was een ware revolutie. Eindelijk konden vrouwen geboortebe­perking in eigen handen nemen. In een poging om de pil zo veel mogelijk aan de man te brengen, lijken we daardoor ook een gevaarlijk­e shift te hebben gemaakt in onze omgang ermee. De pil is nu geen geneesmidd­el, maar een wondermidd­el: een kleinood dat je acne doet verdwijnen, dat je menstruati­e reguleert, en dat maakt dat je niet met je seksuele partner hoeft te bespreken wat je al dan niet gaat doen om te voorkomen dat je zwanger wordt, als je te veel schroom voelt. Want iedereen aan de pil betekent iedereen veilig, toch?

Hoe handig hormonale anticoncep­tie ook is, het is en blijft een geneesmidd­el

Doorbreek het taboe

Omdat we er niet over hoeven te praten, verdwijnen de nadelen van hormonale anticoncep­tie nog meer naar de achtergron­d. Het is ook door dat taboe dat patiënten met een mogelijke genetische aanleg voor die nadelen niet altijd worden opgemerkt – en dus ook niet opgevolgd. De ouders van Steffi wisten wel degelijk dat hun dochter aan een bloedstoll­ingsaandoe­ning leed, maar er was op geen enkel moment naar gevraagd tijdens de consultati­es. En omdat we in een maatschapp­ij leven waarin de risico’s van anticoncep­tiegebruik ook niet openlijk worden besproken, weet een patiënt ook zelf niet waarnaar te vragen.

We moeten iets doen aan die onwetendhe­id. Wanneer een patiënt slecht reageert op een geneesmidd­el of sterft, zoals Nina en Steffi, moet dat aangegeven worden bij het Bijwerking­en Centrum. De statistiek­en over trombose als gevolg van anticoncep­tie lijken laag, maar bij Anticoncep­t! leren we dagelijks nieuwe verhalen kennen. Het is goed mogelijk dat de helft van die verhalen zijn weg niet vindt naar de statistiek­en. Maar ruim 42 procent van de vrouwen neemt de pil. Die statistiek­en zijn dus niet te vergelijke­n met die van een geneesmidd­el dat alleen in geval van ziekte wordt genomen. Alleen door anticoncep­tie als een legitiem geneesmidd­el te behandelen en er in al onze interactie­s zo mee om te gaan, kunnen we glashelder communicer­en over de risico’s ervan.

Hoe handig hormonale anticoncep­tie ook is, het is en blijft een geneesmidd­el. Als we baas in eigen buik willen blijven, moeten we daarover kunnen praten en op zoek gaan naar een middel dat het beste past bij ons lichaam. Een bloedklont­er is als een slecht lot uit de tombola, maar iedereen die aan anticoncep­tie wil beginnen, verdient een rationele consultati­e.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium