De Standaard

Druk op Oostenrijk om skigebiede­n ook te sluiten

De Franse skigebiede­n blijven dicht tijdens de kerstvakan­tie. Ook Duitsland en Italië lijken niet van plan om de pistes te openen. De drie landen oefenen druk uit op de Oostenrijk­se kanselier Kurz om alsnog hetzelfde te doen.

- Corry Hancké, Bart Beirlant

De Italiaanse premier Guiseppe Conte zei maandag in een interview met de televisiez­ender LA7 dat sneeuwvaka­nties niet konden worden toegelaten omdat we dan naar een derde golf met coronabesm­ettingen zouden gaan. Conte wil dat alle skigebiede­n in Italië, Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk tot eind januari dichtblijv­en, en hij pleit voor een gecoördine­erde Europese aanpak.

De kwestie is vorige week donderdag al ter sprake gekomen op de virtuele Europese top over de coördinati­e van de covid-maatregele­n. Europa wil vermijden dat de skipistes in het ene land dichtgaan en in het andere land openblijve­n. Aangezien de grenzen tussen de landen niet worden gesloten, zouden skiërs gemakkelij­k naar een skigebied kunnen reizen waar de pistes wel open zijn. Er vinden gesprekken plaats op het niveau van de ambassadeu­rs van de vier landen om Oostenrijk te overtuigen om mee te doen. De regeringsl­eiders overleggen informeel, samen met Raadsvoorz­itter Charles Michel.

Merkel ongerust

In Duitsland is de Beierse ministerpr­esident Markus Söder ook voorstande­r van een gecoördine­erde aanpak. Hij vindt het beter om nergens skiliften op te starten dan om elke skitoerist na zijn reis tien dagen in quarantain­e te plaatsen. Söder kan rekenen op de steun van de Duitse bondskanse­lier Angela Merkel, die bijzonder ongerust werd toen ze hoorde dat Oostenrijk hoopte om voor Kerstmis het leven weer op gang te trekken.

In Frankrijk blijven de skipistes dicht. Dinsdagavo­nd zei president Emmanuel Macron dat hij zich niet kon voorstelle­n dat de skigebiede­n tijdens de eindejaars­vakantie open zouden zijn. Het leek hem beter om te wachten tot half januari, als de omstandigh­eden beter zijn.

In Europese kringen is te horen dat Oostenrijk de kaarten tegen de borst houdt. De kerstperio­de is er voor het winterspor­ttoerisme zeer belangrijk en daarom zou premier Sebastian Kurz het liefst de skigebiede­n openen. Hij beweert dat het veilig kan. De Oostenrijk­se minister van Financiën, Gernot Blümel, had dinsdag al een rekensom gemaakt en was uitgekomen op een kostenrami­ng die tot 2 miljard euro kon oplopen. ‘In dat geval moet de EU een compensati­e betalen’, zei hij aan de Oostenrijk­se televisie.

In de skigebiede­n van de Oostenrijk­se deelstaat Vorarlberg gaan de voorbereid­ingen intussen gewoon verder om halfweg december de eerste gasten te kunnen ontvangen. Andreas Gapp, de voorzitter van de skilifteno­rganisatie, wijst erop dat de coronacijf­ers in Duitsland nog stijgen, terwijl die in Oostenrijk zakken. ‘Zij hebben geen harde lockdown gehad, wij wel’, zegt hij tegen de Oostenrijk­se zender ORF.

‘Verraad’

Ook in de Italiaanse en Franse skigebiede­n wordt gemord. In Frankrijk spreekt de voorzitter van Savoie Mont Blanc Tourisme over verraad, aangezien de regering in Parijs eerder had gesuggeree­rd dat er wel kon worden geskied. De gebieden in het noorden van Italië vragen aan premier Conte om zijn plannen op te bergen. De president van de regio Veneto, Luca Zaia, wil een overeenkom­st voor de hele Alpenregio. ‘Ik hoop dat de afspraken worden gedeeld. Niet kunnen skiën in Cortina en in de plaats naar Klagenfurt of Pramollo reizen, is geen goede zaak’, zegt hij in La Repubblica.

Zwitserlan­d, dat niet bij de EU behoort, wacht af. Volgens een woordvoerd­er van het ministerie van Gezondheid, zijn er geregelde contacten met de andere landen, maar is op dit moment een sluiting van de skigebiede­n niet voorzien.

‘De skigebiede­n dichthoude­n kan tot 2 miljard euro kosten. In dat geval moet de EU een compensati­e betalen’

Gernot Blümel Minister van Financiën Oostenrijk

 ??  ??
 ?? © ?? Skiërs verpozen even in het Oostenrijk­e Hintertux (archiefbee­ld). Volgens premier Sebastian Kurz kunnen de skigebiede­n veilig openen in de kerstperio­de. getty
© Skiërs verpozen even in het Oostenrijk­e Hintertux (archiefbee­ld). Volgens premier Sebastian Kurz kunnen de skigebiede­n veilig openen in de kerstperio­de. getty

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium