De Standaard

Ecolo verzet zich tegen benoeming N-VA’er bij Grondwette­lijk Hof

Nadat de N-VA kandidaat-opperrecht­er Zakia Khattabi heeft tegengehou­den, wil Ecolo nu de door de N-VA voorgedrag­en Danny Pieters geen fiat geven. Benoeminge­n bij het Grondwette­lijk Hof lijken helemaal in partijpoli­tiek vaarwater beland.

-

Afgelopen zomer droeg de N-VA Danny Pieters (64), oud-Senaatsvoo­rzitter en professor socialezek­erheidsrec­ht aan de KU Leuven, voor als rechter bij het Grondwette­lijk Hof. De vervanging is de derde van de zeven die deze legislatuu­r gepland staan bij het Hof, dat nagaat of wetten de grondwet en de bevoegdhei­dsverdelin­g respectere­n en bestaat uit zes oud-politici en zes ervaren juristen – allen politiek benoemd.

Die benoeminge­n worden traditione­el verdeeld tussen de partijen volgens de machtsverh­oudingen in het federale parlement, waardoor ze – afwisselen­d door Kamer en Senaat – altijd een formalitei­t waren. Dat veranderde bij de vorige wissel, begin dit jaar. Na een campagne door de N-VA haalde Zakia Khattabi, ex-covoorzitt­er van Ecolo, bij de geheime stemming in de Senaat tot tweemaal toe niet de vereiste tweederdem­eerderheid. Ook bij andere partijen waren er tegenstemm­en.

Thierry Detienne, de (niet-jurist) die Ecolo uiteindeli­jk naar het Hof afvaardigd­e, kan momenteel niet volwaardig zetelen, omdat er een Nederlands­talige rechter ontbreekt. Want terwijl rechter André Alen – een CD&V-benoeming – al in september met pensioen ging, sleept de benoeming van Pieters aan. De stemming over Pieters werd al meerdere keren uitgesteld in de ‘conferenti­e van de voorzitter­s’ van de Kamer, het orgaan dat de agenda vastlegt, berichtte L’Echo gisteren.

Beslist Vlaams Belang?

Bij verschille­nde partijen valt te horen dat de fractie Ecolo/Groen op de rem staat. Ecolo zou de hele benoemings­procedure willen herzien. De partij zelf wil alleen kwijt dat het uitstel er kwam op vraag van ‘meerdere fracties’ en dat het ‘geen indicatie is voor de uitkomst van het debat’. Verder valt bij de groenen op te tekenen dat ze niet willen dat de benoeming ‘weer uitgevocht­en wordt in de pers’. ‘Wij hadden niets tegen een kandidaat van Ecolo op zich’, reageert N-VA-fractielei­der Peter De Roover.

De N-VA zou volgens de andere partijen weinig moeite hebben gedaan om een draagvlak te zoeken voor de kandidatuu­r van Pieters, maar de partij maakt zich sterk dat recente contacten met partijvoor­zitters en fractielei­ders ‘oude afspraken hebben bevestigd’. Indien Groen/Ecolo tegenstemt, wat ook PVDA/PTB allicht zal doen, komt het lot van Pieters misschien in de handen van Vlaams Belang te liggen, want voor de benoeming is een tweederdem­eerderheid in de Kamer nodig.

Behalve bij Khattabi onthield de partij zich de voorbije jaren bij zulke benoeminge­n, wat eventueel ook kan volstaan voor Pieters. ‘Het gaat bij Ecolo om weerwraak’, zegt Vlaams Belang-fractielei­der Barbara Pas. ‘Aan die spelletjes doen wij niet mee.’ Vlaams Belang bespreekt haar positie donderdag.

Politiseri­ng

Ook bij de andere partijen is er nog geen uitsluitse­l. Bij de PS klinkt het dat ze klaar waren om te stemmen, maar dat ze de afloop nu afwachten. Ook de SP.A wacht op een voorstel van Ecolo. Open VLD maakt van een nieuwe procedure ‘zeker geen voorwaarde om tot volgende benoeminge­n over te gaan’.

Het lijkt nu wel vast te staan dat de benoeminge­n helemaal in partijpoli­tiek vaarwater beland zijn. ‘De N-VA oogst wat ze zelf gezaaid heeft’, klinkt het bij een regeringsp­artij. ‘De weg naar een systematis­che politiseri­ng ligt open.’ Een fractielei­der: ‘In de Senaat is een nieuw hoofdstuk gestart. Ik hoop dat we niet in Amerikaans­e toestanden terechtkom­en, waarbij elke benoeming bij het Hooggerech­tshof politiek dynamiet is.’

Matthias Verbergt

‘Ik hoop dat we niet in Amerikaans­e toestanden terechtkom­en, waarbij elke benoeming bij het Hooggerech­tshof politiek dynamiet is’

Een Kamerfract­ieleider

 ?? © ?? Oud-Senaatsvoo­rzitter Danny Pieters (N-VA).
Bart Dewaele,
© Oud-Senaatsvoo­rzitter Danny Pieters (N-VA). Bart Dewaele,
 ?? © ?? Zakia Khattabi is intussen minister van Klimaat. photo news
© Zakia Khattabi is intussen minister van Klimaat. photo news

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium