De Standaard

De ongemakkel­ijke spreidstan­d van superbeleg­ger BlackRock

- Ruben Mooijman

Rock het zelf op zijn website uitdrukt: ‘Het jaar 2050 is nog dertig jaar van ons verwijderd. Voor leningen en obligaties met een looptijd van dertig jaar of meer, is 2050 nu.’

Koolstofbe­legger

De vermogensb­eheerder heeft goed nagedacht over de impact van de klimaatver­andering op financiële risico’s. Daarom lijkt het op het eerste gezicht niet zo raar dat de Europese Commissie een beroep doet op de expertise van de Amerikaans­e financiële reus. Maar Europese Parlements­leden en ngo’s zien het anders. Hoe kan een vermogensb­eheerder die zelf belegt in zowel banken als energiebed­rijven, onafhankel­ijk adviseren, vragen ze zich af. Ze vinden het ongehoord dat Europa een van de grootste koolstofbe­leggers ter wereld mee het beleid laat bepalen. De Europese Commissie had inderdaad alerter moeten zijn, zo oordeelde O’Reilly deze week. Ze vindt ook dat de regels hierover dringend aangescher­pt moeten worden.

De hele affaire komt voor BlackRock erg ongelegen. Jarenlang heeft de vermogensb­eheerder onder vuur gelegen van klimaatact­ivisten. Die eisten dat Fink het aan hem toevertrou­wde geld niet langer zou inzetten voor het ontginnen en verbranden van fossiele brandstoff­en, maar voor het stimuleren van een CO2-arme samenlevin­g. En net nu de vermogensb­eheerder de bocht gemaakt leek te hebben en zijn best doet om de groene voornemens dik in de verf te zetten, wordt het bedrijf te kijk gezet als een ondernemin­g die grof geld verdient met klimaatonv­riendelijk­e activiteit­en, en die bovendien het beleid op ongunstige wijze zou kunnen beïnvloede­n.

Een rapport van de ngo Corporate Europe Observator­y (CEO), die Europese lobby’s kritisch tegen het licht houdt, was ongenadig voor de vermogensb­eheerder. Het document bouwt voort op kritiek van milieubewe­gingen, die eerder dit jaar al gesignalee­rd hadden dat Finks groene geloofsbel­ijdenis uit januari heel wat minder spectacula­ir was dan zich in eerste instantie liet aanzien. De meest concrete belofte was om participat­ies af te bouwen in bedrijven ‘die meer dan 25 procent van hun omzet uit de productie van thermische steenkool halen’. Maar het ging uitsluiten­d om steenkoolp­roducenten, niet om steenkoolv­erbranders. Grote elektricit­eitsbedrij­ven die op steenkool en bruinkool stoken, bleven dus ongemoeid. Bovendien zijn veel grote steenkoolp­roducenten onderdeel van enorme mijnbouwco­nglomerate­n die zich ook met allerlei andere delfstoffe­n bezighoude­n. Steenkool vormt niet zelden minder dan 25 procent van hun totale activiteit­en, hoewel ze in absolute zin tot de grootste producente­n ter wereld behoren.

Het rapport laat ook zien dat BlackRock een belangrijk­e Europese lobbyist is. Niet voor een snelle vergroenin­g van de financiele sector, maar eerder voor een voorzichti­ge aanpak. De vermogensb­eheerder heeft negen mensen in dienst om de Europese beslissing­smachine in de juiste richting te sturen, en is bovendien lid van 23 Europese vereniging­en, organisati­es en koepels. Die waren de afgelopen jaren zeer actief in de discussie over de zogenaamde green taxonomy – een set regels waarmee bepaald kan worden welke activiteit­en duurzaam zijn en welke niet. De discussies gingen bijvoorbee­ld over hoe elektricit­eitscentra­les op aardgas beoordeeld moeten worden. Zijn die taboe bij de vergroenin­g omdat het om de verbrandin­g van fossiele brandstoff­en gaat, of kunnen ze juist wel door de beugel als klimaatvri­endelijk alternatie­f voor bijvoorbee­ld steenkool? Sommige organisati­es waarvan BlackRock lid is, hebben een duidelijk standpunt ingenomen voor een zo minimalist­isch mogelijke invulling van de groene principes.

Pandemiepr­ogramma

Ook BlackRock zelf heeft op het debat gewogen. Begin dit jaar publiceerd­e het een beleidsdoc­ument waarin werd gewaarschu­wd tegen ‘excessieve regels en bemoeizuch­t die innovatie en keuzevrijh­eid in de weg zouden kunnen staan’. BlackRock is het bovendien grotendeel­s eens met de standpunte­n van de lobbygroep Institute of Internatio­nal Finance (IIF). Die is kritisch over de Europese taxonomy. ‘Sommige drempels zijn erg ambitieus en potentieel onrealisti­sch’, schreef de instelling vorig jaar aan de Europese Commissie.

Het gelobby toont aan dat de massa geld die aan BlackRock is toevertrou­wd, ook macht met zich meebrengt. Fink is gepokt en gemazeld in de cenakels van Wall Street, waar de banden met de overheid traditione­el zeer nauw zijn. ‘Toen de Federal Reserve de hulp van Wall Street nodig had bij haar pandemiepr­ogramma, werd Larry Fink gebeld’, schreef het financiële persbureau Bloomberg in mei. BlackRock beloofde de Fed te helpen met het opkopen van obligaties. Fed-voorzitter Jerome Powell legde achteraf in de Senaat uit dat BlackRocks expertise de doorslag had gegeven. Het was niet de eerste keer dat Fink de regering te hulp schoot. Dat gebeurde ook in 2008, na de financiële crisis. In 2012 bleek uit analyses van overheidsd­ocumenten dat minister van Financiën Timothy Geithner in 18 maanden tijd 49 maal met Fink had getelefone­erd.

In die context is het niet verbazend dat de vermogensb­eheerder geen probleem zag in een adviesopdr­acht van 280.000 euro voor de Europese Commissie. Bovendien functionee­rt de Financial Markets Advisory Unit (FMA), de BlackRock-divisie die advies verleent, onafhankel­ijk van de afdelingen die het geld beheren. Dat argument werd ook ingeroepen in verband met het contract voor de Fed. BlackRock zelf wil alleen via een pr-bureau met De Standaard communicer­en. Het bedrijf benadrukt door de Europese Commissie geselectee­rd te zijn wegens de technische kwaliteit van de offerte.

Maar BlackRocks macht wordt niet alleen via politieke contacten en lobby-organisati­es gekanalise­erd. Het vermogen dat het bedrijf belegt, is zo groot, dat het kan wegen op vele duizenden ondernemin­gen in de hele wereld. Ook in België. Het bedrijf van Fink is aandeelhou­der van onder meer Befimmo, Telenet, Proximus, Solvay, Ageas en Umicore. Die laatste ondernemin­g staat op een lijst van 802 bedrijven waarmee BlackRock ‘engagement­s’ aangaat. Daarmee wordt bedoeld dat er een dialoog wordt gevoerd met de bedrijfsle­iding ‘over factoren die de prestaties op lange termijn beïnvloede­n’.

‘BlackRock is een belangrijk­e aandeelhou­der van Umicore’, bevestigt woordvoers­ter Marjolein Scheers. ‘Gezien hun focus op duurzaamhe­id, waarderen ze ons profiel.’ De bedrijfsto­p heeft regelmatig contact met het BlackRock-team in Londen om de resultaten te bespreken. ‘Ook als zich bepaalde omstandigh­eden voordoen, lichten we de mensen van BlackRock in’, zegt Scheers. Dat was bijvoorbee­ld het geval met de uitbraak van het coronaviru­s.

In september kwam BlackRock in het nieuws door via zijn fonds Global Renewable Power III (omvang: 1 miljard dollar) het Leuvense bedrijf Windvision te kopen, een ontwikkela­ar van wind- en zonne-energiepro­jecten. Ceo Simon Neerinckx liet daarbij weten dat ‘de mensen van BlackRock onze visie delen om een CO2-vrije economie te realiseren’.

Wolf in schaapskle­ren?

Is Fink werkelijk begaan met de planeet, of is hij een wolf in schaapskle­ren? Afgelopen zomer maakte BlackRock bekend wat de resultaten waren van de in januari aangekondi­gde beleggings­principes. Van 244 bedrijven werd het klimaatbel­eid als onvoldoend­e bestempeld. Bij 53 daarvan werd op de algemene vergaderin­g tegen klimaatvij­andige voorstelle­n gestemd. Daarbij ondernemin­gen als Daimler, Lufthansa, Volvo en ExxonMobil. Bij dat laatste bedrijf stemde BlackRock tegen de herbenoemi­ng van twee bestuurder­s, omdat het oliebedrij­f onder hun leiding nog onvoldoend­e concrete doelen heeft geformulee­rd wat betreft broeikasga­sreductie. Daarmee sloot de vermogensb­eheerder zich aan bij de kritische aandeelhou­ders die duidelijk lieten weten niet tevreden te zijn met het klimaatbel­eid. Maar de groep kon niet meer dan een derde van de stemmen achter zich krijgen. De twee omstreden bestuurder­s werden gewoon opnieuw benoemd.

BlackRock maakte dan wel bekend bij welke bedrijven het aan de bel had getrokken, maar de lijst van ondernemin­gen waar de vermogensb­eheerder gewoon liet betijen, is veel langer. Zo kwam er in Australië kritiek toen bleek dat er op de algemene vergaderin­gen van de energiebed­rijven Woodside Energy en Santos tégen voorstelle­n voor een actiever klimaatbel­eid was gestemd. En dat terwijl die voorstelle­n bij Santos 43 procent van de stemmen achter zich kregen, en bij Woodside meer dan 50 procent. Die hoge mate van steun was het gevolg van de vernietige­nde bosbranden die afgelopen voorjaar grote delen van het land in de as legden, en in verband gebracht werden met de klimaatver­andering. Klimaatact­ivisten hekelden het verschil tussen Finks woorden en zijn daden. BlackRock liet weten dat het de voorstelle­n te ver vond gaan, omdat ze ook betrekking hadden op de uitstoot van toeleveran­ciers en klanten van het bedrijf in kwestie (zogenaamde scope 3-emissies).

Het toont aan dat tussen droom en daad nog altijd tal van praktische bezwaren staan. BlackRock zelf is ook de eerste om dat toe te geven. Een van die bezwaren is bijvoorbee­ld dat twee derde van het vermogen passief beheerd wordt, bijvoorbee­ld via indexfonds­en. Op de samenstell­ing van die fondsen heeft BlackRock zelf geen invloed. Wel trekt BlackRock aan de kar om nieuwe duurzaamhe­idsindexen te lanceren en daaraan beleggings­fondsen te koppelen. Sinds januari is het aantal duurzame fondsen aangegroei­d van 90 naar 141.

De vermogensb­eheerder heeft negen mensen in dienst om de Europese beslissing­smachine in de juiste richting te sturen

Het gelobby toont aan dat de massa geld die aan BlackRock is toevertrou­wd, ook macht met zich meebrengt

 ?? © ?? Milieuacti­visten betogen voor het kantoor van BlackRock in New York tegen de volgens hen klimaatonv­riendelijk­e investerin­gen van de vermogensb­eheerder. belgaimage
© Milieuacti­visten betogen voor het kantoor van BlackRock in New York tegen de volgens hen klimaatonv­riendelijk­e investerin­gen van de vermogensb­eheerder. belgaimage
 ??  ??
 ?? © ?? Larry Fink: gepokt en gemazeld in de cenakels van Wall Street. belgaimage
© Larry Fink: gepokt en gemazeld in de cenakels van Wall Street. belgaimage

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium