De Standaard

Hoe Theo Francken de Kamer om de tuin leidde

- Matthias Verbergt, Mark Eeckhaut, Yves Delepeleir­e

De Standaard dook in het dossier van de affaire-Kucam en las de transcript­ies van de verhoren en telefoonta­ps van de staatssecr­etaris en zijn kabinetsme­dewerkers. Daaruit blijkt dat Francken meermaals gewaarschu­wd was en tijdens zijn hoorzittin­g in de Kamer belangrijk­e elementen verzweeg.

Genegeerde dreigmails en concrete tips van betrouwbar­e (ex-)partijgeno­ten, kennis van door Kucam gevraagde borgsommen en onwaarhede­n in het parlement. Politiever­horen en telefoonta­ps onthullen de ware rol van Theo Francken (N-VA) en zijn kabinet bij de fraude met humanitair­e visa.

Melikan Kucam (46) werd dinsdag door de Antwerpse rechtbank veroordeel­d tot acht jaar cel en een boete van bijna 700.000 euro voor mensensmok­kel en corruptie. Ook zijn zoon en echtgenote kregen een straf. De rechtbank verklaarde meer dan een half miljoen euro aan geld en bezittinge­n van de familie Kucam verbeurd, waaronder 398.000 euro cash die in een kluis werd gevonden. Kucam werd in 2012 en 2018 vanop een NVAlijst verkozen als gemeentera­adslid in Mechelen. Hij kreeg in 2017 van toenmalig staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (NVA) de bevoegdhei­d om lijsten samen te stellen van Syrische christenen die een humanitair visum zouden krijgen om veilig naar ons land te kunnen komen en hier asiel aan te vragen.

In januari 2019 kwam bij een gerechteli­jk onderzoek en een uitzending van het VRTprogram­ma Pano aan het licht dat Kucam tussen 2.500 en 7.500 euro vroeg voor de visa, die bedoeld zijn als een gunst van de staat voor uitzonderl­ijk kwetsbare personen. Francken was toen pas afgetreden als staatssecr­etaris. Volgens Francken, die niet vervolgd werd, maakte Kucam misbruik van het vertrouwen dat het kabinet hem had gegeven. Kucam heeft beroep aangeteken­d tegen het vonnis.

‘Elke aanvraag werd steeds op kwetsbaarh­eidscriter­ia onderzocht. Dat gebeurde wel degelijk op gestandaar­diseerde wijze. Dat wordt allemaal gecontrole­erd, net als een familielin­k met België’ 13 februari 2019 · Theo Francken in de Kamer

‘Zeg, over een halfuur valt de federale politie bij Melikan binnen. Hou dat voor u, hé. Dat is geheim, hé’. Het is 15 januari 2019, 14.34 uur als Theo Francken (N-VA) telefoneer­t naar zijn voormalige kabinetsme­dewerkster Lies V. Francken is op dat moment sinds een kleine maand geen staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie meer, nadat zijn partij in december de regering had verlaten wegens het VN-Migratiepa­ct.

Wat Francken niet wist, is dat de telefoon van V., die toen nog verdachte was, op dat moment door het gerecht afgeluiste­rd werd. Er liep een strafonder­zoek naar de zwendel in humanitair­e visa, waar Melikan Kucam van verdacht werd. Op het kabinet beheerde V. die bevoegdhei­d en ze was daarbij de contactper­soon van Kucam.

De agenten die de telefoon afluisterd­en, vielen bijna van hun stoel. Hoe kon Francken weten dat er een inval bij Kucam op til was? Zat er een mol in het onderzoek? Achteraf bleek dat Francken kort voor de inval buiten zijn wil om getipt was door een voor hem onbekende agent van de centrale diensten in Brussel, die niets met het onderzoek zelf te maken had. De man werd ontslagen.

De Standaard kon de verhoren lezen die de speurders afnamen van Francken en V., net als de uitgeschre­ven telefoonge­sprekken die de ex-staatssecr­etaris met V. voerde in de uren en dagen voor en na de inval bij Kucam. Uit die telefoonta­ps en verhoren onder ede blijkt niet dat er op het kabinet strafrecht­elijke medeplicht­igheid was bij het gesjoemel van Kucam.

Wat wel op elke bladzijde naar voren komt, is het complete gebrek aan controle van het kabinet op de praktijken van Kucam. Uit het dossier blijkt ook dat Francken het niet als zijn taak beschouwde om de nochtans concrete en geloofwaar­dige tips te checken die hem nog tijdens zijn staatssecr­etarisscha­p bereikten over de fraude door Kucam. Ook blijkt dat Francken tijdens zijn hoorzittin­g in de Kamer onwaarhede­n vertelde. Tot slot valt uit de stukken af te leiden dat het kabinet-Francken wel op de hoogte was van geldsommen die Kucam – zij het als borg – vroeg (zie inzet).

1. Meerdere genegeerde signalen

Op die vijftiende januari 2019 pakte de federale politie Kucam effectief op. Nog diezelfde avond wijdde de VRT in Pano een uitzending aan de zaak, met bezwarende verklaring­en van anonieme getuigen. Francken verklaarde in eerste instantie nooit ‘indicaties te hebben gehad dat Kucam malafide zou zijn’.

Wat later meldde hij dat hij twee keer getipt werd over mogelijke fraude. ‘Ik ving twee keer een via-viagerucht op’, verklaart Francken op 13 februari 2019 tijdens zijn hoorzittin­g over de zaak in de Kamer. ‘De eerste keer een erg vaag en eerder ongeloofwa­ardig gerucht in oktober. De tweede keer in december.’

Tips van een Kamerlid en een ex-kabinetsch­ef

Uit het strafdossi­er blijkt dat de twee tips afkomstig waren van twee prominente personen die Francken redelijker­wijs kon vertrouwen. In oktober 2018, een maand nadat de laatste reddingsop­eratie met Kucam afgerond was, stapte een Assyriër uit Aartselaar naar burgemeest­er en Kamerlid Sophie De Wit (N-VA). De persoon zei dat een prominente figuur uit zijn gemeenscha­p zich liet betalen voor het afleveren van humanitair­e visa. Van bedragen of aantallen was geen sprake, maar de naam van Kucam viel wel.

De Wit stapte met de informatie naar Francken, die verbouwere­erd reageerde. Een maand eerder had het kabinet-Francken een laatste reddingsop­eratie met Kucam afgerond. Het kabinet draaide nog op volle toeren, van de regeringsc­risis rond het VN-migratiepa­ct was nog geen sprake. De organisati­e van de humanitair­e visa was op het kabinet in handen van Lies V. Maar uit het strafdossi­er blijkt dat Francken haar niet inlichtte over de tip. Francken startte geen intern onderzoek. Hij verwees De Wit door naar de politie. Niemand sprak er Kucam zelf op aan.

Begin december volgde een tweede tip. Die tip was afkomstig van Jeroen Windey. Windey is oud-kabinetsch­ef van voormalig Vlaams viceminist­er-president Liesbeth Homans (N-VA) en sinds 2016 een partijonaf­hankelijke Vlaamse topambtena­ar. Windey had via familie vernomen dat er betaald moest worden voor humanitair­e visa. Windey speelde ook een concreet bedrag door aan Francken, en de naam van Kucam.

Bovendien had Windey ook weet van ‘praktijken van afpersing en bedreiging binnen de Assyrische gemeenscha­p’, aldus het vonnis van dinsdag. Francken raadde Windey aan naar de politie te stappen, maar dat had hij al gedaan. Bij zijn ondervragi­ng door de speurders op 22 november 2019 bevestigde Francken dat de tips ‘steeds over Kucam’ waren gegaan. De Wit en Windey, die per toeval informatie opvingen en die doorgaven, hebben verder niets met de zaak te maken.

In het weekend van 8 december 2018 stapte de N-VA uit de regering-Michel. Het is pas op het kerstfeest­je van de (ex-)kabi

‘Het is de contactper­soon die waakt over de kwetsbaarh­eid van personen. Wij kunnen dat niet verifiëren’

21 januari 2019 · kabinetsme­dewerker in verhoor

‘Wij zijn er steeds van uitgegaan dat de aangebrach­te personen op een of andere manier een persoonlij­ke band hadden met België’ 22 november 2019 · Theo Francken in verhoor

netsmedewe­rkers dat Francken zijn medewerkst­er V. inlichtte over de tip. ‘We hebben toen beslist om Kucam daar voorlopig niet op aan te spreken’, verklaart Francken tijdens het onderzoek aan de speurders. ‘Het was toen ook een heel tumultueuz­e en emotionele periode door de stopzettin­g van het kabinet.’

Dreigmails

De tips van De Wit en Windey waren niet de enige momenten waarop het kabinet meteen onraad had kunnen ruiken. A., een vrouw die in de zomer van 2018 via een van Kucams reddingsop­eraties naar België was gevlogen, was meteen doorgereis­d naar Zweden. Dat is onwettig, omdat een humanitair visum alleen geldig is voor ons land en expliciet bedoeld is om hier asiel aan te vragen. Toen het kabinet-Francken die informatie op 6 augustus 2018 hoorde, besloot het in samenspraa­k met Kucam niet meer te werken met C. Zij was de vrouw die A. op de lijst had gezet.

C. zette druk, zo vertelde Lies V. tijdens haar verhoor op 21 januari 2019 aan de speurders. ‘Indien Melikan vasthield aan het niet op de lijst plaatsen van haar familieled­en, zou zij naar de VRT stappen om alles uit de doeken te doen’, verklaarde V. De vrouw nam ook contact op met het kabinet zelf. Ze stuurde daarbij, volgens het strafonder­zoek, ‘dreigmails’. Ook contacteer­de ze kabinetsme­dewerkster V. via Facebook met het dreigement dat ze al een afspraak met de VRT had belegd. De vrouw in kwestie, die dinsdag door de rechtbank mee werd veroordeel­d, kwam een tijd later ook persoonlij­k langs op het kabinet. ‘Zij waarschuwd­e me voor een groot schandaal en vlak daarna kwam Pano’, verklaarde Francken tijdens zijn verhoor.

Maar ondanks al die signalen, gingen de alarmbelle­n op het kabinet dus niet af. Lies V. had wel een slecht gevoel bij het hele systeem van de humanitair­e visa, zo blijkt uit de afgeluiste­rde gesprekken. ‘Het was gewoon een heel raar systeem’, zegt V. op een bepaald moment.

Na de Pano-uitzending van 15 januari 2019 verklaarde Francken ‘gechoqueer­d’ te zijn door de aan het licht gebrachte feiten. Maar helemaal uit de lucht kon hij allerminst vallen. Op 12 januari, drie dagen voor de uitzending, organiseer­de de N-VA haar nieuwjaars­receptie – in Mechelen. Kucam was aanwezig, en ging op de foto met meerdere partijkops­tukken. Ook bij Francken ging Kucam langs. ‘Ik herinner me dat ik toen even de reflex heb gehad, is het wel oké om samen op de foto te gaan?’, verklaarde Francken tijdens zijn verhoor aan de speurders. ‘Maar ik wilde mij er ook niet tegen verzetten, omdat het ook zo raar zou overkomen.’ Hij wilde, zo zegt hij, ‘geen slapende honden wakker maken’, aangezien er een klacht was ingediend bij de politie.

2. Onwaarhede­n in de Kamer

‘Wie hem precies heeft aangeduid, weet ik niet’, zei Francken in zijn verhoor van 22 november 2019 tegen de speurders over de samenwerki­ng met Kucam. ‘Vermoedeli­jk is dat de priester geweest. Het initiatief kwam wel degelijk van Kucam zelf, die hiervoor door zijn gemeenscha­p was aangezocht.’ Kucam was echter ook een N-VA’er – hij is momenteel door de partij geschorst – en een goeie bekende van Lies V., de medewerkst­er van Francken.

De twee gingen al eens uit eten en Kucam was ook te gast op haar huwelijksf­eest in mei 2018, waar hij een cadeau gaf en de bruidstaar­t betaalde. Uit de telefoonta­ps blijkt dat Kucam ook in allerijl een Porsche had ‘gefikst’ toen de bruidswage­n van V. net de dag van het huwelijk met een panne te kampen had. Logisch dat het gerecht aanvankeli­jk vermoedde dat V. onder één hoedje zou spelen met Kucam. Dat bleek niet zo te zijn.

Beloofde controles niet gedaan

Francken en zijn medewerkst­er werden door de speurders omstandig bevraagd over de ongecontro­leerde manier waarop met Kucam werd gewerkt. Bij detailvrag­en verwees Francken steevast door naar zijn medewerkst­er, die blijkbaar de hele bevoegdhei­d beheerde. ‘De initiatief­nemer (Kucam, red.) besliste dus nagenoeg autonoom wie er naar België kwam en wie niet?’, vroegen de speurders aan Francken. ‘Ja, dat is zo’, was het antwoord.

‘Je kiest voor personen van wie je denkt dat ze dit vertrouwen waard zijn en waarbij je dus een soort “berekend” risico neemt. Het klopt dat de initiatief­nemer door het opstellen van de lijsten hierdoor over veel macht beschikte.’ Zo verklaarde Francken niet te weten dat Kucam op zijn beurt personen aanstelde die namen aan de lijsten konden toevoegen.

In zijn publieke verklaring­en over de zaak zei Francken dat de personen die een humanitair visum kregen, moesten voldoen aan een aantal criteria. Een daarvan was een veiligheid­scheck in de databanken via hun naam. Daarnaast moesten ze ook Syriër zijn, christen zijn, kwetsbaar zijn en een familielin­k met België hebben. In zijn hoorzittin­g in de Kamer op 13 februari zei Francken dat ook die twee laatste elementen consequent gecontrole­erd werden.

Francken: ‘Elke aanvraag werd steeds op de kwetsbaarh­eidscriter­ia onderzocht. Deze (controle, red.) gebeurde wel degelijk op een gestandaar­diseerde manier. Al deze mensen zijn uiterst kwetsbaar en zijn op dezelfde manier behandeld. Gezinnen met kinderen, alleenstaa­nde vrouwen, bejaarden, personen met een medische problemati­ek, dat wordt allemaal gecontrole­erd, net als een familielin­k met België.’

Maar uit de verhoren die Francken en V. in januari en november 2019 bij het gerecht onder ede aflegden, blijkt het tegendeel. Er was geen sprake van controle. ‘Ikzelf en mijn medewerker­s zijn er steeds van uitgegaan dat de personen die door de initiatief­nemers werden aangebrach­t, op een of andere manier een persoonlij­ke band hadden met hetzij de initiatief­nemer zelf, hetzij met het Belgische contact van de initiatief­nemer zelf’, zei Francken.

Alles in handen van Kucam

Op de vraag of de personen op de lijst bevraagd zijn ‘naar omstandigh­eden of intenties’, antwoordde V.: ‘De contactper­soon is degene die de gesprekken voert.’ Vervolgens vroegen de speurders of op die manier ook een familielid van hen, die niet in oorlogsgeb­ied zou zitten, op een lijst had kunnen worden gezet. ‘Het is de contactper­soon die waakt over de kwetsbaarh­eid van de personen’, antwoordde de medewerkst­er. ‘Wij kunnen dat niet verifiëren.’

De medewerkst­er kreeg ook de vraag of er gecheckt werd of de personen effectief familie hadden in België, bijvoorbee­ld via het koppelen van de lijsten met familieled­en in België. ‘Nee, dat is de verantwoor­delijkheid van de contactper­soon.’ Ook op de vraag of het kabinet ooit een screening heeft gedaan van de Belgische link met de verzoekers van een visum, antwoordde ze ontkennend.

In de eerste interviews die Francken over de zaak gaf, zei hij dat alle personen op de lijsten van Kucam erkend waren als vluchtelin­g. Daar kwam hij op terug, toen uit onderzoek van opvolgster Maggie De Block (Open VLD) bleek dat er geen gegevens terug te vinden waren van meer dan honderd van de ongeveer 250 personen die via Kucam ons land binnenkwam­en. Ze hadden zich niet in België geregistre­erd, wat ingaat tegen de regels rond humanitair­e visa.

Kabinet wist van meer dan één geval

‘Ik heb niet opgevangen dat een aantal mensen blijkbaar geen asiel zou hebben aangevraag­d’, zei Francken daarover bij zijn hoorzittin­g in de Kamer. ‘Dat werd wel degelijk gecontrole­erd.’ In zijn verhoor aan de speurders gaf Francken wel aan dat hij op de hoogte was van minstens één persoon die geen asiel had aangevraag­d, de vrouw die rechtstree­ks naar Zweden was doorgereis­d. Het kabinet volgde die case wel op, maar uiteindeli­jk kwam de vrouw nooit terug. Bovendien was Franckens kabinet op de hoogte van meer dan een geval.

V. haalde in haar verhoor aan dat ze weet had van 17 personen die via Kucam en andere tussenpers­onen een visum hadden gekregen, maar zich nooit bij de Dienst Vreemdelin­genzaken hadden aangeboden om asiel aan te vragen. V. zei dat ze de tussenpers­onen daar meer informatie over had gevraagd. ‘Soms druppelde er wel iets door’, zei ze aan de speurders. ‘Ik deed alleen uit courtesy verder opvolging. Zodra het humanitair visum is afgeleverd, is mijn taak gedaan.’

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? © ?? Francken met Kucam op de N-VA-nieuwjaars­receptie van 2019: ‘Ik herinner me dat ik even de reflex heb gehad, is het wel oké om samen op de foto te gaan?’ rr
© Francken met Kucam op de N-VA-nieuwjaars­receptie van 2019: ‘Ik herinner me dat ik even de reflex heb gehad, is het wel oké om samen op de foto te gaan?’ rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium