De Standaard

Zelfsabota­ge

- Karel Verhoeven

‘Ik ben al meer dan twee jaar geen regeringsl­id meer, ontslag nemen is dus onmogelijk’, schreef Theo Francken deze week op Twitter. Hem trof bovendien geen enkele schuld, tweette hij bij het nieuws dat zijn vertrouwel­ing Melikan Kucam tot acht jaar cel veroordeel­d is wegens mensensmok­kel en omkoping. Bovendien sprak de kiezer al, met 122.000 voorkeurst­emmen. Case closed.

Dan is het prikkelend om naar Nederland te kijken. Daar nam Lodewijk Asscher, lijsttrekk­er van de oppositiep­artij PvdA bij de nakende verkiezing­en, donderdag ontslag als Kamerlid. Voor beleid dat hij voerde toen hij vicepremie­r en minister van Sociale Zaken was (2012-2017) in het vorige kabinet, Rutte II. Asscher had eerder al gezegd dat hij zich schaamde voor hoe door zijn bewind duizenden burgers ten onrechte als fraudeurs achtervolg­d werden door belastinga­mbtenaren. Een vernietige­nd onderzoeks­rapport legde dat onlangs bloot. Asschers ontslag leidde vrijdag onvermijde­lijk tot de val van Rutte III.

Hoever reikt politieke verantwoor­delijkheid? Asscher moest volgende week bij een motie van wantrouwen als oppositiel­eider tegen Rutte III stemmen wegens die toeslagena­ffaire. Eigenlijk stemde hij daarmee tegen zichzelf. Dat zou te ongeloofwa­ardig zijn. Kamerlid Theo Francken staat voor een gelijkaard­ige hoge muur als hij nog oppositie wil voeren over asiel en migratie. De Standaard kon de telefoonta­ps en de verhoren inkijken die de politie afnam bij haar onderzoek naar Kucam. Medeplicht­ig aan Kucam is Francken inderdaad niet. Maar de details zijn ontluister­end. Als beleidspol­iticus zakt Francken op alle mogelijke manieren door het ijs. Van twee geloofwaar­dige bronnen hoorde hij dat Kucam geld eiste. Hij deed er niets mee. Niemand controleer­de welke vluchtelin­gen Kucam aanbracht, ook al bleken sommigen niet in België te blijven. Francken gaf dat tijdens een verhoor toe. In de Kamer daarentege­n roemde Francken de consequent­e controles. Het verschil? Tijdens het verhoor getuigde hij onder ede. Dat hij in de Kamer de waarheid niet sprak, deerde niet.

Talrijk zijn de redenen waarom de politiek geloofwaar­digheid verspeelt. Kijk naar de zonnepanel­ensaga van de Vlaamse regering, een geval van haast moedwillig­e zelfsabota­ge. Het is zelfs geen optie dat minister Lydia Peeters ontslag neemt. Zo collectief was de blinde mars die de belastingb­etaler nu een half miljard dreigt te kosten. Maar soms gaat die ongeloofwa­ardigheid plakken en wordt ze pijnlijk persoonlij­k. Bij Theo Francken gebeurt dat traag en in uitgesteld relais. Op Twitter beloofde hij om over zijn politieke verantwoor­delijkheid nog een langer blogberich­t te schrijven, ‘als ik even tijd vind’. Tot vrijdagavo­nd bleek dat niet het geval. Nu zijn het vijgen na Pasen.

Als beleidspol­iticus zakt Francken op alle mogelijke manieren door het ijs

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium